onsdag, januari 31, 2007

Överflöd

Efter att ha läst detta: "Under namnet Rob Roy betalade han en halv miljon svenska kronor för en fastighet i en virtuell värld." så googlade jag på ordet "svältkatastrof" och den färskaste noteringen var denna från 10 februari 2006: "Kenya hotas av svältkatastrof - I Kenya behöver runt 3,5 miljoner människor - bland dem 500 000 barn - akut matbistånd för att avvärja svälten."
Ibland undrar man över sakernas tillstånd.

tisdag, januari 30, 2007

Rent Hus

1963 brann Haparandas gamla kyrka från 1825 ner och projekteringen för en ny startade. Arkitekten Bengt Larsson vann gehör med sitt förslag "Rent Hus" och 1967 kunde den unika kyrkan, byggd på stålram och klädd med kopparplåt, invigas av biskopen på självaste pingstdagen.Enkelhet, renhet och funktion är kännetecken såväl exteriört som interiört.

Kyrkan har av många utsetts till Sveriges fulaste byggnad.

På begäran

Maja önskade bilder på de gamla köksluckorna. Tyvärr har jag inga "före" bilder på köket så det blir en bild på luckorna efter demontaget.
Nåt för barnen att träna tigersågning på!

måndag, januari 29, 2007

Ett djupt tag i börsen

Så idag var äntligen de nya köksluckorna på plats efter att frågan stötts och blötts i många år. Eftersom köket är avlångt så föll valet på en ganska ljus, näst intill vit, kulör för att få lite rymd.
Någon som vill ha ett gäng gamla köksluckor från 60-talet? Det är bara att höra av sig och komma och hämta dem.

Nu väntar middag och senare ikväll blir det en Dèja Vu upplevelse på Folkets Hus med tillhörande popcorn och läskeblask.
EDIT 21.45. Om filmen var bra? Inte tusan vet jag, det krävs 5 betalande för att han ska köra filmen och jag var helt ensam i salongen. Only in Happis kids, only in Happis.

fredag, januari 26, 2007

De arbetslösas armé

Är det för att folk är lata som vi har så hög arbetslöshet? En del svarar nog att så är det, det är ju bara att gå ut och ta sig ett jobb.
Sanningen är nog att de arbetslösa, efter en medveten kursändring i svensk politik, har en mycket viktig uppgift i att vara just arbetslösa. Deras uppgift är att vara inflationsdämpare, idén är att hög arbetslöshet skrämmer löntagarna från att ha för höga lönekrav vilket håller nere inflationen. Denna kursändring som innebar att prioritera låg inflation före full sysselsättning klubbades 1990 av dåvarande statsminister Ingvar Carlsson och finansminister Allan Larsson. Socialdemokraterna hade därmed övergivit målet om full sysselsättning.

1991 tog Carl Bildt över rodret och fortsatte på den inslagna vägen med att bekämpa inflationen och att harmonisera den svenska arbetslösheten till Europas massarbetslöshet. Vem har glömt Anne Wibbles tal om att svenskarna måste genomgå ”arbetslöshetens stålbad”? Eller det vansinniga försvaret av kronkursen som ledde till en ränta på 500 %?
Massavskedanden i den offentliga sektorn, fastighetsbubblan som sprack och ledde till bankkrisen, våldsamma räntehöjningar som ledde till att folk fick lämna sina hus till kronofogden, gjorde att ekonomin tvärstannade eftersom folk slutade konsumera för att ha råd med räntehöjningarna. 90 000 företag tvingades i konkurs, 250 000 människor blev av med sina jobb och arbetslösheten fyrdubblades, depressionen var ett faktum.


Projektet lyckades, inflationen idag är rekordlåg, tillväxten är mycket hög, bankerna (som skattebetalarna räddade med 65 miljarder) och exportföretagen gör våldsamma vinster.
Notan betalas idag av arbetslösa, sjukskrivna och pensionärer.


Dan Andersson LO: "Vi har en massarbetslöshetsarmé som disciplinerar löntagarna till lägre lönekrav".

De förment lata arbetslösa kanske är det viktigaste regeringen har?

onsdag, januari 24, 2007

Noterat från E24

Å ena sidan:
Börsen kan stiga 40 procent i år
"Det blir börsrally i år - igen. I alla fall om man får tro Kaupthing Bank, som sticker ut från mängden med sin hausse-prognos för Stockholmsbörsens i år."

Å andra sidan:
FI varnar för börsras.
"Den svenska kreditmarknaden växer så det knakar. Men riskerna ökar och Finansinspektionen, med generaldirektör Ingrid Bonde, varnar nu för börsras."

Förklaringen?
Svenskarna ratar aktier
"Trots en stark börs har svenskens intresse för aktier svalnat. På två och ett halvt år har antalet privatpersoner som direkt äger aktier minskat med 230 798 personer.

Lösningen?
Reformera om pensionssystemet igen för att pumpa upp börskurserna genom att sno ännu mer av de svenska arbetarnas pengar, som de avstått i löneutrymme för att få ett drägligt liv på ålderns höst?

måndag, januari 22, 2007

Känn dig halverad

Är det någon som kommer ihåg den här affischen? Nu närmar sig lönedagen då vi alla (enligt Reinfeldt) kan läsa våra bankomatkvitton och konstatera att vi får en tusenlapp mera. Nja... det var nog inte riktigt sant för nu heter det att "en LO–familj nu får en tusenlapp mer i månaden i förstärkt köpkraft". Småföretagare, arbetslösa, sjukskrivna och pensionärer räknas ej heller till alla och blir helt utan.
Vi som arbetar är inte hela eller.....är vi? Och om vi är halva i moderaternas Sverige, vad är då de arbetslösa, sjuka och pensionärerna?

Relativt myggfritt

-20 grader ute, tur att man hunnit tilläggsisolera huset.
Tredje gången gillt förhoppningsvis, perioderna med plusgrader har ju annars effektivt förintat alla tidigare isoleringsinsatser.

Inte en dag för tidigt

Ung Vänster anmäler Svenskt Näringsliv för bestickning.

"- Skolan ska vara opartisk och främja kritiskt tänkande. När lärare bjuds på resor i ett bestämt syfte, nämligen att förpacka näringslivets propaganda till undervisning och skolmaterial, är det uppenbart att dessa principer kraftigt sätts åt sidan. Vi anmäler därför idag Svenskt Näringsliv till riksenheten mot korruption, för bestickning, säger Ida Gabrielsson"

Äntligen, det var på tiden att någon agerar mot Svenskt Näringsliv och dess indoktrinerande av ungdomen.

Provad: Mackmyra Preludium 03

Sent omsider så kommer här ett litet utlåtande om Mackmyra Preludium 03, men så var jag ju tvungen att ta lite hjälp av en hittills helt okänd whiskyexpert(?) i Luleå för att få ihop det.

Utseende: Klar bärnstensfärgad kulör, grumlas vid utspädning (ej kylfiltrerad).
Doften är fruktig med inslag av citrus och äpple samt en förnimmelse av våt sand.
Smaken är eldig, fruktig med en ton av lakrits och lagringen på sherryfat har tydligt satt sin prägel på smaken.
Alkoholstyrka 52,2%

Omdöme: På endast 3 år blir det ingen stor whisky men får den mogna 7 år till i fatet så kan detta bli en mycket fin whisky.

It`s a dirty job.....

Tid och inspiration för att få ihop ett vettigt blogginlägg har det rått brist på senaste tiden.

Tid därför att första jobbveckan efter 10 dagarsledigheten innehåller 57 timmar arbetstid och sedan finns det ju ett liv utanför arbetet också som tar upp en massa tid som man kunde ägna åt viktigare saker, som bloggande till exempel. Inspiration därför att.....ja den har väl bara saknats!


Jobbat har man som sagt och på vägen mellan hem och jobb ser man hur det ombytliga vädret har gjort det svårt för renarna att få mat, vilket fått till följd att renhjordarna sprids ut över stora arealer och även drar sig in bland bebyggelsen i sin jakt på bete.



Den här kompisen var en av det tjugotal renar som under veckan gått omkring bland villorna i Karlsborgsverken och betat. De där tyska turisterna som på sommaren brukar komma hit för att få se renar skulle passa på nu när man knappt behöver åka utanför stan för att få syn på dem.

Ätit gott har man också gjort, firman har bjudit på smörgåstårta (igen) för produktionsrekordet (igen) förra året.

Den här gången bestämde vi oss för att prova en med köttbullar och skinkfyllning och jodå, vi blev mätta både lördag och söndag.
(någon hungrig var visst snabbare än kameran)

tisdag, januari 16, 2007

Dagens väder

Det som var orkan i de södra delarna av landet har på sin färd norrut avtagit och här har vi kulingvarning och snöfall. Ett ganska ordinärt snöoväder med andra ord.
Jag är ju en av dom som gillar att vara ute i ett rejält snöoväder så det blev ju en riktig långpromenad på morgonen innan det var dags för lunch och iväg till eftermiddagsskiftet.
Sedan är det ju roligt att komma hem på kvällen och skotta undan snön som fallit istället för att sunka framför dumburken.

Ja du, Per Ahlmark

Några utdrag ur en debattartikel i DN före invasionen av Irak med rubriken "Det kommande jublet i Bagdad"

"Det kommer troligen en dag i vinter eller vår när hundratusentals människor i Bagdad strömmar ut på gatorna i glädje. Saddams regim har fallit. Folk jublar. Vittnesmålen om terrorn och tortyren i Irak blir en flodvåg i världens medier. Äntligen kan irakier tala fritt, berätta sanningen, känna hopp om en ny sorts framtid.

Samma land som räddade Västeuropa från först nazismen och sen kommunismen tänker nu också skydda oss mot de mest fasansfulla vapnen för massförstörelse, i Saddams eller terroristers händer.

Till det kommer att regimskifte i Irak också är ett påtagligt europeiskt intresse. Kemiska och biologiska vapen, i förening med långtgående robotar, kan i nästa omgång nå flera av EU:s huvudstäder.


Hur vågar Chirac och Schröder hetsa mot Amerika för att Bush vill skydda oss mot sådana katastrofer? Vi vet ju att Saddam är besatt av de hemskaste vapnen och själv måste försvinna för att avrustning ska kunna ske.

När irakierna efter Saddams fall rusar ut på torgen för att jubla över tyrannens död - vad kommer då de västliga debattörer att säga vilka nu exploaterar en primitiv antiamerikanism?

Jag har mina gissningar efter vissa studier av människor som löpt med förtryckare."

Per Ahlmark är författare, fd vice statsminister och fristående kolumnist i Dagens Nyheter.

söndag, januari 14, 2007

Morgonpromenad

Den här söndagen äger morgonrundan rum i länets residensstad.

Passerar järnvägsstationen där några kvarlämnade brödbackar får mina tankar att vandra mot bloggvärlden.



En vintrig vy över Torremolinos?




Även en giraff kan vara långtidsarbetslös.



- Kalle! Låt Fritz vara ifred!

lördag, januari 13, 2007

UUUHHHGGG-rrrr!


Hallå ni som gillar Star Wars, (ni andra också) ni har väl inte missat att allas vår favorit wookiee Chewbacca har en egen blogg? Kolla in Chewies blogg här innan ni kollar in den här ............. Varför får jag inte in en länk till här??? UUUUHHHHGGGG-rrr

fredag, januari 12, 2007

Tre (mo)bilder

Dagen då krutförrådet sprang i luften.
(klicka för större bilder)









Det var bara solen som gick upp för mig*


*Karin Wistrand

Ska (s) begå harakiri?

SAP ska utse ny partiledare och denna gång är det meningen att det ska bli en kvinna. En efter en av de tillfrågade/tilltänkta kvinnorna har sagt nej till jobbet. Nu verkar det luta åt att Mona Sahlin blir ny partiordförande och partiledningen kommer därmed att slå i sista spiken i den socialdemokratiska kistan.
Mona Sahlin har inte bara alldeles för mycket i bagaget, hon anses bland partiets trotjänare vara vinglig, oberäknelig och slarvig. Folket ute i landet har inget förtroende för Mona och med henne som partiledare får (s) nog räkna med en massiv väljarflykt till både vänster och höger.
Med Mona vid rodret så kommer den borgerliga regeringen att sitta säkert nästa val och Fredrik kan fortsätta systemskiftet med full kraft.


För att undvika katastrofen Sahlin så har Wanja Lundby-Wedin nämnts som en kandidat till ordförandeposten i SAP. Gärna för mig, hon har varit helt värdelös som ordförande i LO med sitt fjäskande för Persson och hans regering, istället för att tillvarata LO-medlemmarnas intressen så hon blir inte saknad av sina medlemmar. Det är fullt möjligt att hon skulle kunna bli en bra ledare för socialdemokraterna även om hon inte är någon favorit hos mig. Nu röstar jag inte på (s) i riksdagsvalet men utan ett starkt SAP i nästa valrörelse så får vi nog dras med en borgerlig regering med ett allt ökat nyliberalt inslag och det är ingen vacker framtid.

torsdag, januari 11, 2007

Svenskt (?) Näringsliv

Nu rasar de nyliberala i riksdagsbänkarna över den moderatledda regeringens linje, som är den samma som den föregående regeringens, i det så kallade Vaxholmsmålet som idag tas upp i EG-domstolen. Det handlar om det lettiska byggföretaget som 2004 sattes i blockad av Byggnads och tvingades ge upp skolbygget i Vaxholm efter att förhandlingar om kollektivavtal misslyckades. Förespråkarna för fri företagsamhet över gränserna tillika motståndare till fackföreningar är bland annat Centern, påhejade av Svenskt Näringsliv som även engagerade sig i själva konflikten mot Byggnads blockad.
Svenskt Näringsliv strider alltså fortfarande med näbbar och klor för att utländska företag, med sina låga lönekostnader, skall konkurrera ut de svenska företagen!!!

Urban Bäckström: Vilka företag skall din organisation verka för? Kanske det vore på plats med ett namnbyte på din organisation?

Fackföreningarna i Sverige verkar vara de enda som arbetar för att vi ska ha några företag kvar i Sverige!

måndag, januari 08, 2007

Arrogant Carl Bildt

Carl Bildt visade sin arrogans och von oben attityd i går när han pressad om sina Vostok Nafta optioner läxade upp tv-reporten: – Du ska inte tolka, du ska låta mig svara på frågorna, röt utrikesministern.
Några kommentarer från borgerlig media:

"Han verkar ha haft mycket svårt att acceptera att politikerrollen innebär att man som väljarnas företrädare också måste kunna tåla kritik och att bli ifrågasatt"
Henrik Brors DN.

"Om en inbjudan till älgjakt är en muta för en landshövding, vad är då inte 4,8 miljoner från ett oljebolag till en utrikesminister?... ... - Man får icke ljuga för riksdagen, sade Carl Bildt i november apropå sin styvmoderliga behandling av förre statssekreteraren Lars Danielsson.Och man får icke ljuga för svenska folket. Inte ens om man heter Carl Bildt."
Expressen.

I Expressens forum finns det dock läsare som försvarar Bildt:
"Det är väl helt uppenbart att jag menar det jag skriver. Bildt är otroligt fantastiskt lysande statsman. Det är därför man svärtar ned honom ty han lyser som 1000 stjärnor.Avundsjuka är vad som driver hans belackare. Men vår Gud herren kommer att rentvå denne storartade man. Hur kan ni ens för en sekund betvivla Bildts duglighet och hederlighet? Fy skäms edra falska hyenor. Guds straff blir ohyggligt"

Intressant också att den förment socialdemokratiska tidningen Aftonbladets Lena Mellin tycker att "ingenting hänt" medan den borgerliga pressen verkar vara mycket mera kritisk mot Bildt.

fredag, januari 05, 2007

Vuoden Torniolainen 2006

I Haparandas grannstad, finska Tornio, har årets Torneåbo röstats fram. Erkki Rissanen fick flest röster och vann för sitt miljöarbete. Ett arbete som inte bara förskönat miljön utan även varit så lönsamt för honom personligen att han haft råd att göra flera resor över hela världen. Nästa vecka åker han till Kuala Lumpur för att beskåda Petronas Twin Towers bland annat.
Vad består då hans miljöarbete av?
Ja, Pullo*-Eki som han kallas för, har i årtionden färdats runt i Haparanda och Torneå på sin sparkcykel (med tillhörande släpvagn!) och plockat flaskor och burkar som han sedan pantat. Det är en vanlig syn att se honom redan i ottan med sparkcykeln dignande av kassar med flaskor och burkar som han städat upp.
Bra röstat Torniolaiset!

*Flaska på finska.

torsdag, januari 04, 2007

Bloggenkäten 2006

På uppmaning av Ögonblick i norr:

1. Hur länge har du bloggat?

Började i Mars 2006.

2. Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut, en månad innan du själv började blogga?

Hade surfat runt på olika bloggar ett tag så jag hade väl rätt bra koll på hur olika folk använde sin blogg.

3. Vilken var den första blogg du förälskade dig i?

iZac var den som fick mig att börja blogga.

4. Hur känner du inför dina första blogginlägg, när du såhär i efterhand läser dem?

De allra första inläggen var värdelösa, sedan blev det bättre.

5. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet, som läsare?

De som jag länkar till, sedan snyltar jag på Ögonblick i norr: s länklista också.

6. Av de bloggar du läser, hur många procent är dagboksbloggar och hur många är ämnesbloggar (t ex teknikbloggar, modebloggar, politiska bloggar)?

Ungefär 50 % är ämnesbloggar, mest politiska, 50 % är vad jag kallar allmänbloggar som tar upp både stora frågor och små vardagshändelser. Rena dagboksbloggar undviker jag.

7. Nämn en bloggare (obs: länka) som verkar väldigt olik dig, vars blogg du tycker om.

Pass.

8. Nämn en bloggare (obs: länka) som verkar väldigt lik dig, vars blogg du tycker om.

Blog me Gently by iZac

9. Vad tycker dina närmaste om att du bloggar?

”Du är åtminstone inte knarkare!”... ”kul!"

10. Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg?

”jorå det tycker jag”.

11. Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg, eller tänjs den gränsen hela tiden?

Jag tror att jag har funnit en fungerande gräns.

12. Nämn några saker som du aldrig bloggar om, och varför.

Bloggen ska vara barntillåten, är mitt svar på det.

13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse, tror du?

Ingen aning.

14. Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg?

Delvis, deras åsikter åtminstone.

15. Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen? I sådana fall: Var de som du trodde att de skulle vara, eller blev du förvånad?

Nej, det har jag inte.

16. Tror du att det kan vara skadligt för vissa personer att blogga?

Nej!

17. Har du någonsin blivit sårad av någonting som skrivits till/om dig i kommentarer eller i andra bloggar? Och i sådana fall: Hur har du hanterat detta?

Nej!

18. Har du själv skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar?

Bara ordval och formuleringar som kunde ha blivit bättre.

19. Hur ser bloggandets nackdelar ut, för dig?

Ibland har man känt sig lite bloggberoende. Sedan kan man ibland känna pressen att leverera.

20. Tror du att du fortfarande bloggar om två år? I sådana fall: Tror du att ditt bloggande har förändrats då?

Ja, troligen är bloggen sig lik.

21. Tror du att bloggarna har (eller kommer att ha) någon inverkan på vår kultur, eller är de en grupp människor som mest påverkar varandra?

Bloggarna har redan nu en påverkan på vår kultur.

22. Avslutningsvis 1: Kan du sammanfatta kort vad ditt bloggskrivande har betytt för dig?

Att andra än min närmaste krets får ta del av mina åsikter och funderingar.

23. Avslutningsvis 2: Kan du sammanfatta kort vad bloggläsandet har betytt för dig?

Jag har fått en helt annan insikt i hur folk resonerar, både bra och dåligt.

24. Nämn 5 bloggare som du vill ska svara på enkäten

Pass, den som känner sig manad.

måndag, januari 01, 2007

Slutgolat



George W Bush kan andas ut lite grann, dom lyckades få goltuppen hängd innan han hann berätta för mycket om allt stöd i form av underrättelsetjänster, pengar och kemiska massförstörelsevapen som han använde både emot Iran och det egna landets befolkning.

USA:s skattebetalare har fått resultat för de i skrivande stund 354,923,728,076 dollar som gått till de privata företag som nu plundrar Irak i demokratiseringens namn. En del av dessa pengar kommer dock tillbaka, ett bibliotek för 500 miljoner dollar skall byggas i USA för att hedra mannen som inte läser, George Bush. Donatorer är bl.a Saudiarabien och Halliburton.

Irakkriget är ju för övrigt från första början helt och hållet ett projekt för att överföra det amerikanska folkets pengar till de privatägda jätteföretagen och dess ägares bankkonton.