tisdag, september 30, 2008

The rumble in Washington

Att det amerikanska representanthuset röstade ner räddningspaketet på 700 miljarder dollar visar på att demokratin fungerar i det stora landet i väster. I alla fall verkar det som det på nättidningen mcclatchy.com som skriver:

"Almost until the early afternoon vote Monday on the financial rescue plan, voters bombarded congressional offices, protesting almost in unison: Don't bail out renegade financial executives and companies"

Representanthuset har alltså lyssnat på väljarnas protester mot att deras skattepengar skall användas till att lösa ut "avfällingarna" till höga chefer och deras bolag.

"Most lawmakers knew that what had happened was something much more fundamental: Members voted to please the folks back home, not their leaders in Washington or the titans of Wall Street"

Kalabaliken i Washington nu, bloggbävningen i samband med FRA-lagen i somras. Det verkar som att demokratin ännu sprattlar och gör motstånd i den nya oligarkiska världen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

måndag, september 29, 2008

"Six wild horses"

Den digitala revolutionen har ju bland annat inneburit att man har en massa musikkassetter som man aldrig lyssnar på. Konsekvensen av detta blir ju att man har en massa bra musik på band som man håller på att glömma bort. Tur då att man ibland råkar ta lite "snedsteg" på YouTube som i förlängningen leder fram till att man hittar några gamla favoriter. Timo Räissänen och "Sweet Marie"var det som påminde mig om några gamla favoriter: Jason and the Scorchers, nämligen.

Absolutely Sweet Marie


White Lies


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

500

Glest med inlägg här på sistone, det vill som inte bli några inlägg. Dags att rycka upp sig alltså och leverera inlägg nummer 500 sedan starten i maj 2006.

Finanskrisen i USA debatteras just nu flitigt. Ena sidan hävdar att det är frånvaron av regleringar som lett till dagens situation med konkursande banker och en finansmarknad i allvarlig kris. På den andra sidan diket står förespråkarna för den totalt fria marknaden och menar på att det är just de statliga regleringarna som lett till denna kris och om staten inte skulle lagt sig i så hade allt fungerat så fint.

I veckan kom så den sminkade grisen i form av FRA-lagen upp på bordet igen. Grisen har nu förutom läppstift även fått en klänning på sig men nog ser den ut som en gris i alla fall!
Med formuleringar som "FRA ska bara få tillgång till de trafikstråk som domstolen bestämmer" så nöjde sig de tidigare kritikerna och går nu med på lagen.
Det många frågar sig, och här pratar vi om IT-konsulter och andra med kunskaper om hur internet fungerar, är vad är "trafikstråk"? Det finns inga vägar på internet, all datatrafik delas ju upp i mängder av paket som var för sig kan gå precis vilken väg som helst. Eftersom riksdagsledamöterna är nöjda med förslaget så bör de väl inte ha något problem med att förklara för oss alla andra hur det skall gå till?

Den kristkonservativa tokhögern i form av Dick Erixon has finaly lost it, han tror på allvar att matförgiftningen på restaurangen i Svenkt Näringslivs hus berodde på en attack av en vänstergrupp och ondgör sig över SSU:

"Det börjar med hat, sedan fortsätter det med stöd till mindre terroraktiviteter som att misshandla dem man upplever vara fienden — som i detta fall förgifta personal hos arbetsgivarorganisationen. Det läskiga är att detta våld kan fortsätta att trappas upp till regelrätta mord och avrättningar av dem vänstern anser har fel uppfattning.
Hur lågt kommer svensk vänster att sjunka?"


Inte nog med det, han har även läst Åsa Lindeborgs recension av boken om Ulrike Meinhof i Aftonbladet och slirar iväg rejält:

"Frågan nu är väl hur länge det dröjer innan svenska vänstern begår en terrorhandling som dödar. För mig bevisar den här hållningen att väntern saknar argument. Man vet att man inte vinner debatten mot frihet och demokrati. Då tar man till andra metoder. De mest primitiva. Sådan är vänstern"

Sådan är tokhögern, hur lågt kommer den att sjunka?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

torsdag, september 25, 2008

Mera läxa

Dags för lite läsläxa igen. Den levande citatmaskinen Mikael Styrman har slagit till igen med flera nya läsvärda inlägg på sin blogg. Han anser bland annat att det är dags att USA hissar parlamentärflagg och kapitulerar i kampen mot de intellektuellt överlägsna muslimerna:

"Förhoppningsvis är inte bin Ladin argare på Bush och USA än att stridigheterna kan läggas ned om Bush och USA
· lägger ned jakten på bin Ladin och hans medarbetare
· slutar att med kriminella metoder lägga sig i andra länders inre angelägenheter
· upphör att tortera inbillade eller verkliga fiender
· upphör att kränka mänskliga rättigheter
· upphör med pågående avlyssning och Stasi-registrering
· deklarerar att USA:s lagar bara ska gälla i USA
· förbinder sig att underkasta sig internationell rätt så att även amerikanska krigsförbrytare kan rannsakas inför den internationella domstolen i Haag.

Det är bäst för dem själva om Bush och amerikanarna ger sig nu. Annars kanske muslimerna skickar fem man, och hur ska det då gå för det redan svårt, för egen hand, sargade USA?"


Länk till Mikael Styrmans blogg finns i högerspalten.

En annan läsvärd blogg i listan är Björnbrum. Läs till exempel inlägget om den skapande kapitalismen, tänkvärt det där om kapitalismen som en parasitär utväxt på marknaden.

Den dag som idag är kan man ju konstatera att det är både osnyggt och avslöjande med lågt vattenstånd i älven:En börsanalytiker som reagerat på finanskrisen?

Sedan har man ju haft ett besök av den utflugna, och på avlägsen ort studerande, tonåringen också.(Man visste ju att de förr eller senare flyttar hemifrån, men att det skulle ske som 15-åring hade man ju inte kunnat föreställa sig)
Kartläggning av energiförbrukningen på IKEA föranledde besöket som blev alltför kort för en snopen far.
Nåväl om inte Muhammed kommer till berget så får väl berget bege sig av till M........... Gällivare! Nästa vecka får det bli.
Till dess:
"I just like the things you do, dont you change the things you do"



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

söndag, september 21, 2008

Paranoid

I de svenska liberalernas ögon är allt som Bush-administrationen gör rätt.
De liberala marknadsfundamentalisternas mässande om marknadens osynliga hand som ställer allt tillrätta och marknaden som den allena saliggörande kraften som staten ska hålla fingrarna borta ifrån har man hört sig less på.
När så marknadsaktörerna trampar i skiten och i sin girighet drar nitlotten så blir det annat ljud i skällan.

Dick Erixon:

"Om allt faller ut så som bedömare nu förutser, kommer Bush-administrationens finansminister Henry Paulson att gå till historieböckerna som en hjälte. Hans ingrepp för att desarmera en större ekonomisk kris har varit briljanta....
...Han har inte räddat finansbolag och deras ägare, utan i praktiken konfiskerat bolagen och berövat aktieägarna allt"


Varför tror jag att tonen hade varit en annan om exempelvis finansministern i Venezuela hade agerat likadant och konfiskerat finansbolag?







Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Valet

Självklart blev det ju en myskväll i stugan istället för att sitta och småfrysa i en ishall. Duggregnandet på fredag uthärdades med lite god mat med asiatiskt stuk och ett lite dyrare vin till. Sedan var ju bastun desto skönare med det gråkalla vädret utanför.

Lördagen bjöd på ett härligt höstväder för jobbet att lite smått börja "avveckla" stugan för vintern.


Ett troll lämnades att vakta stugan till nästa gång.

I morgon är det måndag och upp i ottan som gäller.



Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

torsdag, september 18, 2008

I valet och kvalet

Fredag imorgon och då är det till att fundera: Vill man dra på sig långkalsongerna, sitta och småhuttra i en småkall Arena Polarica och kolla in Asplöven - Kiruna i seriepremiären?

Eller..

..vill man göra säsongsavslutning i stugan? Sitta i gosvärmen och elda i kaminen, äta lite god mat och ta ett rejält bastubad?

Något att fundera på i natt!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Seriösa DN

"- Vi kommer att dela ut åkband och är det något mot förmodan som aldrig har åkt lovar vi att den får åka först, sedan bjuder vi på lunch i restaurangen, säger Eva Ljungqvist"

DN skriver om att "Kalix får sin första rulltrappa - stans första åkattraktion"

Seriöst DN, väldigt seriöst!

Läs även andra bloggares åsikter om

Gubbdagis på gång

Om lite drygt en månad, den 30 oktober öppnar lycksalighetens tempel på finska sidan. Ett shoppingcentrum med en himla massa butiker som bör kunna tillfredställa även den smått kräsne shopolicen. För gubbarna som väntar på tanterna när de handlar så har gallerian även försetts med ett Alko där man kan botanisera i utbudet av mer eller mindre ädla drycker.


På den svenska sidan gränsen så får vi snart vårt eget gubbdagis, Swedol öppnar sin butik på Björka-området om någon vecka.



Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

lördag, september 13, 2008

Lördagens fåglar

Den har hörts trumma ute i skogen runt stugan tidigare och idag fick jag in den i kikaren, den stora trädhuggaren Dendrocopos major, eller Större hackspett.
Att döma av den röda mössan så var det en ungfågel.
Med endast mobilen som kamera så var det ju omöjligt att få en bild på denna ändå ganska sällsynta gäst i environgen så Wikipedia får stå till tjänst:



På tal om fåglar så kom det en nötskrika med flyget från Göteborg.Väldigt lägligt eftersom vi tröttnat på Fredriks våta ögon, hans stank och, inte minst, hans smutsiga leende och förpassat honom på avskrädeshögen.

Nu kommer diskbänken att bli så blänkande ren att man kan förledas tro att ett helt gäng med ivriga bävrar har varit i farten!



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

fredag, september 12, 2008

Dagens läsläxa

"För sju år sedan attackerades World Trade Center i New York. Attacken var naturligtvis en enorm personlig tragedi för alla de som dödades eller skadades och för alla deras anhöriga. Men attacken var också en tragedi för alla oss andra, kanske inte lika konkret och direkt. Medan tiden kanske börjat läka en del av såren hos de direkt drabbade, så tycks attacken för alla oss andra vara mer som ett långsamt verkande gift som sakta men säkert begränsar oss mer och mer. För sju år sedan smög sig den namnlösa skräcken in i våra liv och sedan dess har staten gjort sitt bästa för att hålla den vid liv.

Sju år är en ganska kort tid, men det har faktiskt inte tagit så mycket längre tid för västvärldens politiker att slå i medborgarna att det inte bara är rimligt, utan helt nödvändigt att de avsäger sig diverse olika medborgerliga friheter och rättigheter för att de ska kunna känna sig trygga. I kriget mot terrorismen har vi alla delats upp i vi och dem. Vi är de som måste skyddas till varje pris, de är de som vi måste hålla att öga på, de som inte är på vår sida, de som är potentiella hot"

Läs hela "Vargen kommer inte, den är redan här" hos Anna Troberg

Angående debatten om Pirate Bay och förundersökningsprotokollet från morden i Arboga så blir läsläxan ur den stora skörden av inlägg Blogge Bloggelitos: "Google - ingen yttrandefrihetens försvarare" samt "Motion till bloggarriksdag: hedersregler för nätet"

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

tisdag, september 09, 2008

I morgon går världen under!

Bara för att få sätta en sådan rubrik så måste man ju bara göra ett inlägg till om LHC, Large Hadron Collider som skall köras igång i morgon. Enligt Expressen så är det 5000 forskare som varnar för att projektet kommer att leda till jordens undergång.
Undrar vilken tid dom kör igång maskinen? Jag menar, jag jobbar ju eftermiddag och frågan är ju om man ska spendera sina sista timmar i livet på jobbet eller om man ska ta kompledigt?

lördag, september 06, 2008

Begåvningsreserven finns i Radiohuset

Mycket roligt får man höra när man lyssnar på radio på nätterna. SR:s nattredaktion kör ett program som heter Vaken. I det programmet förekommer olika tävlingar, bland annat en där två lyssnare ringer in och skall kunna svara på frågor om en utvald ort i Sverige. I lördagsmorse handlade det om Kiruna och en av frågorna löd: Vad bryts i gruvan i Kiruna? Svarsalternativen var 1 Järn, 2 Koppar, 3 Malm. Den förste tävlande svarade: -1, Järn!
-Nej, det var fel enligt programledaren.
-Nummer 2, Koppar! svarade då den andre tävlande.
-Nej! det var också fel, sade programledaren, -Rätt svar skall vara 3, Malm!!!

Soundtracket i bilen till och från helgens nattskift har Chris Isaak fått stå för.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

fredag, september 05, 2008

onsdag, september 03, 2008

Snyggast i Sverige

Sveriges snyggaste långtradare finns förstås i Haparanda.

Försök att få en ordentlig titt om du kommer ifatt detta ekipage ute på vägarna





En viskning från norr.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Regeringen blåste bilägarna igen

Ett av alliansens "vallöften" var att låta trafikförsäkringen betala för sjukvård efter trafikolyckor genom att införa en skatt på trafikförsäkringen.

Aftonbladet 2007-06-07:

"Den 1 juli införs en 32-procentig skatt på trafikförsäkringen för alla motordrivna fordon.
Det innebär rejält höjda premiekostnader – för vissa med flera tusen per år.
Den extra skattesmällen kommer att drabba miljontals svenskar efter semestern.
Lagen om skatt på trafikförsäkringar börjar gälla från den 1 juli i år. I dag, torsdag, klubbas den nya skatten i riksdagen. Det innebär att miljontals bilägare får en extra försäkringsräkning - efter semestern"


En månad senare damp extrafakturorna ner hos fordonsägarna. För min del, liksom för bilägaren i genomsnitt, blev det en extra inbetalning på cirka 700 kronor.

I februari 2008 får vi då läsa i Aftonbladet:

"Förslaget att låta trafikförsäkringen betala för sjukvård efter trafik­olyckor får vänta på att genomföras, möjligen till efter nästa val. Det förklarade socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson i går"

Så en skatt som skulle gå till att betala sjukvårdskostnader gick istället rätt ner i Anders Borgs kassakista för att ytterligare öka på budgetöverskottet!
Gnället från alliansen på socialdemokraterna som skattehöjarparti ekar alltmer falskt i skenet av alliansens eget agerande!

Sedan är det frapperande hur fordonsägare alltid ska pungslås. Att bränslet kostar pengar och beskattas är en sak men varför skall det fifflas till med ändrade fordonsskatter(som straffar den bränslesnåla bilen), och som nu, försäkringen för att på ett bedrägligt sätt dra in skattemedel till finansministerns överfulla kassakista?

Jag har aldrig varit någon skattekverulant, jag betalar med glädje skatt för att återgälda allt jag fått av välfärdssamhället, men däremot reagerar jag på det bedrägliga beteendet för att dra in pengar till statskassan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

tisdag, september 02, 2008

CERN skapar jordens undergång?

Från Ny Teknik:
"– De svarta hål man tänker skapa i den nya superacceleratorn LHC kan komma att uppsluka hela jorden, menar en amerikansk lärare och stämmer Cern inför domstol"

Få se nu, är det inte i amerikanska skolor de vill lära ut intelligent design och att jorden skapades för 6000 år sedan?

Vi tar en liten lektion i partikelfysik:


(Funnen via stationsvakt)

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Grammofonen

Så här såg min första alldeles egna stereoskivspelare ut. En Lenco i vitt och orange inköpt på Palmelinds Radio och TV i Haparanda.
Snacka om plast alltså!

Med denna skivspelare började mitt musikintresse att växa allt mer i takt med att jag började köpa egna skivor. Tidigare hade man varit hänvisad till skivorna som fanns i den jättelika möbel till radiogrammofon som fanns i hemmet. Något i stil med denna AGA Lyx Orkester, dock utan bandspelare.
Bland stenkakorna i den blygsamma skivsamlingen i möbeln fanns några EP- och singelskivor från "Knäpp Upp" med Martin Ljung men även andra skivor som denna (men om det var Mina som sjöng minns jag ej):



Tyvärr så är den radiogrammofonen förlorad för världen. Synd det hade varit fint att ha kvar den. Errkas Radioheaven bloggar om sitt samlande på gamla radioapparater.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Män versus kvinnor i duschen

måndag, september 01, 2008

Nakenbilder

Så var då det årliga underhållstoppet i fabriken över för den här gången och nu är det produktion som gäller igen.

Några stoppbilder från torkmaskinen:

Ingen vacker syn att se maskinen naken och avklädd både upptill och nertill!



Balkarna som skall pumpas upp för att kunna sära maskinstativet i förarsidan utdragna. Det är totalt sex mellanbitar som tas bort.


Halva inne!

Sedan skall den övre viran också dras in och alla valsar, schabrar och dylikt monteras tillbaka.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,