tisdag, augusti 30, 2011

Mycket snack men lite verkstad

AB 6 oktober 2008:
"Finansministern vill sätta stopp för bankdirektörernas höga bonusar.

– De ska inte ge drivkraft för att ta extrema risker med andra människors pengar, säger Anders Borg...
...Anders Borg kräver hårdare regler på finansmarknaden och menar att det ger långsiktig stabilitet för hela samhället."

SVT 31 oktober 2008:
"Finansminister Anders Borg (m) går nu till hård attack mot bankernas och kreditinstitutens ledningar och kräver att de sänker bolåneräntorna."

AB 5 mars 2009:
– Jag backar inte en millimeter från den kritik som jag riktat mot bonusar i bankföretag, säger Borg.

DN 2 september 2009:

"- Nyckelfrågan på det här mötet är att få ett slut på bankernas återstart av bonusbärsärkagången. Bankerna festar som om det vore 1999, men det är faktiskt 2009, sade Borg när han anlände till mötet som han står som ordförande för. - Bonuskulturen måste få ett slut, tillade han."

Affärsvärlden 17 november 2009:
"Finansminister Anders Borg varnar för att bankernas nya jättebonusar kan driva fram ännu hårdare regler än vad som redan diskuterats."

SVT 13 januari 2010:
"Ännu hårdare bonusregler väntar bankerna om de inte sköter sig, säger finansminister Anders Borg apropå uppgifterna om miljardbonusar inom SEB och Swedbank."

DagensPS 2 mars 2011:
"Det finns inte någon anledning för bankerna att skicka räkningen vidare till hushållen", säger han till tidningen och förklarar att man nu funderar på att skärpa lagstiftningen.
Anders Borg är också kritisk mot att bankernas höga vinster delas ut till aktieägarna i stället för att hjälpa till att "stärka svensk ekonomi"

Avanza 31 maj 2011:
"Regeringen kan inte acceptera att bankerna "snattar pengar av skattebetalarna", säger finansminister Anders Borg, och anser att bankerna måste vara snålare med utdelningar och bonusar."

SVD 28 augusti 2011:
"Det är märkligt att Swedbank inte låtsas om myndigheternas kritik av miljardutdelningarna till aktieägarna, säger finansminister Anders Borg. Skärpt lagstiftning kan bli konsekvensen om Swedbank fortsätter planerna på att dela ut ytterligare en handfull miljarder."

Politikernas populistiska spel för galleriet bara fortgår år efter år, precis som bankernas samhällsomstörtande svinerier.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

måndag, augusti 29, 2011

15 071 kilometer fågelvägen

Nog tycker jag ju att arvtagerskan d.ä varit nog så ordentligt utflugen ur boet när hon tillbringat de senaste tre årens skolgång i "The mining capitol of Sweden" men nu jäklar styr hon kosan till världens ände.

Herregud! Hur ska jag kunna sova det kommande halvåret?

Några (mo)bilder

Några slumpade bilder tagna med mobilen:

En rätt så slank huskropp på den finska sidan.

Somliga kör omkring med lite falsk varudeklaration.

En trevlig present fick man i sommar. Tack för den! Smokehead var en ny bekantskap som man nog inte hittar på Systembolaget.

Och snart så är det (h)jul igen!

Katedralskänslan är påtaglig inne i 40-1114.

Tyvärr så har jag inte någon bra ordvits på lager(!) just nu men snart rullar fabriken igång igen.

onsdag, augusti 24, 2011

Gork

Det årligen återkommande underhållsstoppet just nu i fabriken. "Hela" fabriken skruvas isär och alla bingar, kar och tankar ska rengöras.

Mycket gork är det där.

tisdag, augusti 23, 2011

Händelser vid älven

Det senaste tillskottet i utsmyckningen av det offentliga rummet finns att beskåda i Tullparken. Skulpturgruppen av Jussi Taipaleenmäki föreställer precis det namnet antyder, händelser vid, på och i älven.






Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

måndag, augusti 22, 2011

Allians-kannibalism

Ibland händer det faktiskt att jag är överens med moderata politiker. Till exempel när det gäller synen på Centerpartiet. Expressen har låtit moderata politiker besvara en enkät om de andra allianspartierna och bland svaren på frågan "vilken är din förklaring till att det inte går bättre för Centerpartiet?" hittar vi följande citat:

"Pratministern Maud och framför allt olyckan Andreas Carlgren.
Partiet är inte relevant.
Dåliga politiker, dålig politik.
Centern har svikit sina basväljare på landsbygden.
Mycket prat men lite resultat.
Ett parti som inte behövs."

Huvudförklaringen till de usla opinionssiffrorna för Centerpartiet är enligt de tillfrågade Maud Olofsson.


En Raubtier-cover:



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

fredag, augusti 19, 2011

Coolast just nu: Hit-Girl

Arvtagerskan d.y och jag hyrde varsin film igår. Mitt val var "I Am Number Four", en helt okej film om aliens som gömmer sig på vår planet. Hennes val var "Kick-Ass".
Suveränt val av henne.
"Kick-Ass” är inte bara fränast på bio just nu, Moretz är en lika cool barnstjärna som någonsin en ung Jodie Foster eller Drew Barrymore" enligt Jan-Olov Andersson på Aftonbladet i våras.
Fortsättningsvis ur recensionen:

"Hon får Lisbeth Salander att framstå som en mes. Hit Girl, elvaårig hjältinna i succéfilmen ”Kick-Ass”, har vållat ny debatt om våldet i film.
Nästan så man skäms för att man tycker den är så grymt underhållande?
.....
...Moraliskt förkastlig, tycker USA:s mest kände filmkritiker Roger Ebert. Andra förfasar sig över våldet, skämt om bögar eller att den så unga Hit Girl svär och skriker könsord, innan hon skjuter, knivar eller sparkar ihjäl alla hon möter i sitt krig med en gangsterkung."




Scenen där Hit Girl gör entre, räddar Kick Ass och gör "rent hus" i knarkarkvarten har bitit sig fast i minnet och är det som gör att det just nu ligger en 11-årig tjej högt uppe på min lista över coola filmhjältar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

torsdag, augusti 18, 2011

1930-talet ringde och ville ha tillbaka sina direktörer

I september är det dags för avtalsförhandlingar och arbetsgivarorganisationerna vill som vanligt urholka kollektivavtalen och inte se några centralt avtalade löneökningar. De vill istället se enbart lokal lönebildning och att lönen ska bestämmas mellan chef och medarbetare.

Det blir säkert fint för arbetsgivaren att förhandla med den lokala fackavdelningen som sitter bakbunden utan möjlighet att ta till konfliktvapnet.

Men okej herrar Hidesten, Milton och Klackenberg mfl, låt oss övergå till enbart lokal lönebildning, men låt oss då också tillåta varje fackavdelning att efter eget godtycke använda alla verktyg i lådan. Även strejkvapnet.

Ska vi backa klockan, så låt oss då backa den för allihop. Inte bara för arbetaren.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

onsdag, augusti 17, 2011

Reinfeldt och Borg medger att arbetslinjen var en bluff

"Jobbskatteavdraget är fortsatt en av de viktigaste delarna i en långsiktig politik för fler i arbete" kan vi läsa i Moderaternas nyhetsbrev där man meddelar att det femte jobbskatteavdraget skjuts på framtiden.

Den borgerliga arbetslinjen, vars själva fundament har varit jobbskatteavdraget som tillskrivits vara den enskilt mest jobbskapande åtgärden, är nu alltså officiellt förklarad död.

Teorin bakom att jobbskatteavdrag ger fler jobb är att man ökar lönsamheten i att arbeta. Fler skall då söka arbete och detta skall sätta press neråt på lönerna så att man får lägre löneökningar än man annars hade fått. En relativt sänkt lönekostnad skulle alltså göra det lönsamt för företagen att anställa.

Det är i teorin. I verkligheten är det så att företagen effektiviserar hela tiden. Högre lönsamhet med färre anställda och lägre löner går givetvis före att anställa fler. Företagen konkurrerar även med priserna, och med färre anställda - lägre kostnader kan man erbjuda lägre priser till kunderna. Att komma till slutsatsen att lägre löner leder till fler anställda är därför ett mycket förenklat resonemang.

Arbetslinjen var aldrig, och var heller aldrig menad som lösningen på arbetslösheten. Den var bara en förvändning för att genomföra skattesänkningar.
Detta erkänner nu Fredrik Reinfeldt och Anders Borg genom sitt beslut att skjuta upp ett femte jobbskatteavdrag.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Reinfeldt och Borg medger att deras skattesänkningar är höjden av ansvarslöshet

Herrar Reinfeldt och Borg meddelade igår att det inte blir något femte jobbskatteavdrag.

För bara några veckor sedan var jobbskatteavdraget, enligt samma herrar, den i särklass effektivaste åtgärden för att hålla tillväxten och jobbskapandet uppe. I såväl låg- som högkonjunktur. När riksdagsmajoriteten hotade att stoppa ett kommande jobbskatteavdrag hette det att oppositionens agerande var höjden av ekonomisk ansvarslöshet. Moderate pajasen Hanif Bali lyckades till och med få det till rasism av Juholt att vara emot ytterligare en skattesänkning.

Nu när det är Reinfeldt och Borg som gör det, som för bara några dagar sedan var ett ansvarslöst slöseri och höjden av ansvarslöshet, kallas det istället för ansvarstagande.

Expressen skriver att "politik handlar inte om att göra rätt. Det handlar om att få medborgarna att uppfatta att det man gör är rätt" och det är väl precis det som det handlar om. Det handlar inte om att vara ansvarig utan om att verka ansvarig. Samtidigt som regeringen undviker att fortsatt framstå som handlingsförlamade, ett väntat nederlag i riksdagen, regeringskris och kanske till och med ett nyval så kan man rädda sitt ansikte och verka ansvarstagande.

Som bonus så kan då skattesänkningen sparas och användas för att fiska röster med i valet 2014.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

tisdag, augusti 16, 2011

It's The Same Old Song

"Nu vill vi förbättra stabiliteten i vårt finansiella system ytterligare" skriver Anders Borg, Peter Norman och Anna Kinberg Batra på DN. Med anledning av de återkommande ekonomiska kriserna som jagar runt världen vill de ha mer resurser och strängare regler för att skydda det svenska finansiella systemet.
En av åtgärderna skall vara  "stärkt regelverk för finanssektorn med mer robusta banker och mindre riskfyllda strukturer till exempel när det gäller bonussystem. Möjligheten att begränsa girighet och risktagande inom bankerna har förbättrats genom nya regelverk och ökad tillsyn."

Har vi inte hört den där sången flera gånger förut de senaste åren? Och har det inte visat sig mest vara tom retorik varje gång? I media vevar politikerna den populistiska valsen för medborgarna för att sedan mellan skål och vägg ge finansaktörerna carte blanche för att fortsätta sina excesser.




Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Symtomatiskt

Kännetecknande, klarläggande, betecknande, karakteristisk, signifikativt, talande, belysande eller helt enkelt förklarande.

Jag ramlade in på en sida som påstår sig vara politskt inkorrekt och allra högst upp, och det första som fångade blicken, var en reklambanner där det i stora bokstäver stod "Tjockskalle.se"


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Världens lönsammaste industri?

Vad kan vara världens lönsammaste industri? Kan det vara en gulgruva? Kanske en guldgruva där gruvarbetarna helt utan maskiner och redskap, med sina bara händer gräver fram guldmalmen och som belöning får mat så att de precis överlever ännu en dag i gruvan?
Kanske det. I en annan del av världen. Om det nu existerar så skulle vi i Sverige fördöma det och kalla det för slaveri.

I Sverige har vi inte slaveri. Slaveri innebär att arbetsgivaren inte behöver betala någon lön till arbetarna. Så är inte fallet i Sverige. Vi har inte slaveri utan något mycket värre än så. Vi har nämligen något som heter FAS3.

I Fredrik Reinfeldts Sverige är det nämligen så att den vinstrike private företagaren inte behöver betala sina arbetare lön för att de ska jobba ihop till hans rikedom. Det skall vi alla andra göra genom att betala arbetsgivaren för att ta emot människor i FAS3-åtgärder. Vi som jobbar, är arbetslösa, sjuka eller pensionerade skall alltså skänka våra pengar till företagens privata vinster istället för att investera i vår gemensamt ihoparbetade samhälleliga bygge.

Ivan Daza, grundare av företaget Jobbfabriken, har gjort det till en affärside att producera Fas 3-platser. Förra året femdubblade han sin lön till 2,5 miljoner tack vare sin affärside. 3,4 miljoner avsattes för kommande pensioner till VD:n, och som ägare till företaget kunde Daza också kvittera ut drygt 200 000 i aktieutdelning.

Minst 90% av företagets omsättning kommer från skattebetalarna och var femte skattekrona som satsades på Jobbfabriken för att bekämpa arbetslösheten hamnade rakt ner i fickan hos ägaren.

Just nu får Ivan Daza och Jobbfabriken 3,2 miljoner varje månad av oss skattebetalare för att ta emot arbetslösa och samtidigt hjälpa regeringen att mörka arbetslöshetsstatistiken.

Man kan ju tycka att det är lite ironiskt att de som gnällt om "bidrag" och "pysselsättning" tydligen tycker att detta är helt i sin ordning.
Speciellt när man hade fått mer för pengarna om man satsat på yrkesutbildning av arbetslösa istället för att kasta bort miljarder på att folk ska sitta och fika.

Själv tycker jag att det är skandalöst att gödsla privata företags vinster med skattemedel samtidigt som man utnyttjar arbetslösa istället för att bekämpa arbetslösheten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

måndag, augusti 15, 2011

Har England vaknat?

Storbrittaniens premiärminister David Cameron har visst vaknat ur sin dvala och konstaterat att upploppen och kravallerna som plågat England inte bara är frågan om ett lyxproblem med lata ungdomar som vill ha sin X-Box och platt-tv gratis:

– Det här har varit en väckarklocka för vårt land. Sociala problem som har grott i årtionden har nu exploderat i ansiktet på oss, säger David Cameron i inledningen av sitt tal.

Sedan återstår väl att se om de verkligen kommer att "slå tillbaka mot den sociala utvecklingen på samma sätt som vi slog tillbaka mot oron på gatorna" eller om det bara är en hög med tjurskit och de fortsätter med mera av den nyliberala chockdoktrinens nedskärningar för den lille medborgaren, och ännu mera pengaösande över de som har mer än de någonsin hinner göra av med?

Vad jag tror?

Jag tror nog mera på Dead Kennedys än David Cameron.


"The sun beams down on a brand new day
No more welfare tax to pay
Unsightly slums gone up in flashing light
Jobless millions whisked away
At last we have more room to play
All systems go to kill the poor tonight
Gonna Kill Kill Kill Kill
Kill the poor...Tonight"



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

onsdag, augusti 10, 2011

London brinner

"– Det står klart att vi har ett stort problem med gäng i vårt land. Under lång tid har det varit brist på respekt från de här grupperna i samhället" sa visst Storbrittaniens premiärminister David Cameron nyligen och utmålade kravallerna i London som enbart en fråga huliganism och kriminalitet. Polisen har redan tidigare fått klartecken att öppna eld för att stoppa det förkastliga våldet och nu pratas det om vattenkanoner. Ursäkta, men borde det inte ha varit tvärtom? Först vattenkanoner och sedan skjuta ihjäl människor. Och varför inte försöka med att införa utegångsförbud innan man tar till vapen mot medborgarna?
Eller är det så att det ligger i tiden att direkt ta till hårdhandskarna emot obekväma yttringar från de längst ner på samhällsstegen? De som gång på gång får ta notan efter att girigheten och den kortsiktiga egennyttan hos de som befinner sig där allra högst uppe äventyrat hela samhällsbygget?
Cameron pratar om respekt och skjuter över hela ansvaret till medborgaren ("de här grupperna") istället för att reagera över hur samhällsbygget i nyliberalismens och marknadsfundamentalismens anda har ökat de sociala klyftorna och straffar medborgarna för storkapitalets misslyckanden och excesser som ödelägger samhälle efter samhälle i hela Europa.

Cameron lyssnade kanske inte på The Clash när han var ung?

"London calling to the faraway towns
Now war is declared, and battle come down"





"All the power's in the hands
Of people rich enough to buy it
While we walk the street
Too chicken to even try it"



måndag, augusti 08, 2011

Annie Lööf (c) hyllar Göran Perssons miljöpolitik

Hoppsan! Annie Lööf (fd Johansson), en av kandidaterna till posten som ny partiledare i Centern, sågar på DN Debatt regeringsalliansens miljöpolitik och berättar hur mycket bättre det var när Göran Persson var regeringschef:

"För inte så länge sedan såg många upp till det svenska ledarskapet på miljöområdet. I dag är vi på väg att tappa initiativet och reducera oss till ett av många länder inom EU. Det får återverkningar på det globala miljöarbetet, på vårt internationella anseende och det innebär dessutom missade möjligheter till exportintäkter och nya jobb i vårt land."

"För inte så länge sedan" kan ju inte betyda annat än under Göran Perssons tid som statsminister.

Vem är då egentligen denna Annie Lööf som vill efterträda Maud Olofsson som partiledare? Inte för att hon nu är okänd, utan snarare vad har hon för värderingar?

Ja, hennes idol är tydligen den hårdföra järnladyn Margaret Thatcher. Bara en sån sak.
Bland hennes absoluta favoritböcker hittar vi tydligen de hårda nyliberalernas favoritlektyr, som Robert Nozicks "Anarki, stat och utopi" och Ayn Rands "Och världen skälvde".

Om man ska döma henne efter hennes favoritlitteratur så är hon tydligen av åsikten att skatt är stöld och en anhängare av den minimala nattväktarstaten. Samt att hon då uppenbarligen instämmer i Ayn Rands predikande om övermänniskan som ska lämna de svaga att dö.

Kan man ingå i en regering, styra ett land och försöka värna om alla dess medborgare när man hyser åsikten att "skatt är stöld" och att staten i princip skall upphöra att existera?

Ska man ens sitta i riksdagen när man hyser sådana åsikter?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

torsdag, augusti 04, 2011

Jesus på Brändöskär

Kristusstatyn står på Hällgrundet alldeles intill Brändöskär om vi nu ska vara korrekta, men det lät helt enkelt bättre med "Jesus på Brändöskär" som rubrik.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

måndag, augusti 01, 2011