måndag, november 28, 2011

Moderaten som talade sanning

"Ett regeringspartis uppgift är att sitta kvar vid makten så länge som möjligt. Ett oppositionspartis uppgift är att komma till makten så fort som möjligt. När man har OKUNNIGA väljare, vilket vi har i Sverige, så tvingas man förenkla sitt budskap så till den milda graden. Detta gör att vi tvingas föra ett resonemang SOM IBLAND ÖVERSKRIDER SANNINGENS GRÄNS...... .... Hade vi haft KUNNIGA väljare, som visste vad det var frågan om, skulle vi aldrig kunna hålla på som vi gör."

Gösta Bohman (M) 1985.

Idag mer sant än någonsin förr!




Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Två nya skulpturer

De senaste tillskotten Haparandas satsning på utsmyckning av det offentliga rummet har kommit på plats i höst.

I bostadsområdet Tjärhovet finns numera "Beskyddaren", ett stort stålparaply av Pilar de Burgos, som skall påminna om tjärhanteringen som pågick här på 1800-talet. Skulptrisens tanke med metaforen paraply är att det skyddar mot sol, vind och vatten precis som tjäran gjort i alla tider.


På torget har Amanda fått sällskap av en till bronsstaty. "Norrbotten" av Sara Edström, Luleå.

Norrbottenskvinnan är som synes inte bara tatuerad, hon hade vid fototillfället även fått lite extra ansiktsmake-up av någon givmild bevingad vän!

Tidigare i bloggen om nya skulpturer i Haparanda:

Två är lika med ett.

Dröm och kram.


Bön.

Ny konst i staden.

Händelser vid älven.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

torsdag, november 24, 2011

Ibland blir det bara....

...inte gjort.


Nordnytt lyckas också få till det ibland.



Läs även andra bloggares åsikter om , ,

onsdag, november 23, 2011

SOPA dödar internet

Viktig läsning på Journalisten.se:

"Nu är det hög tid att försjunka lite extra i alla musiknostalgiska Youtubelänkar i ditt Facebookflöde eller på Twitter, alla dessa gamla klipp från konserter och suddigt videobandade tv-shower från forna decennier med klassiska eller bortglömda artister. Ty de kommer att försvinna.

Facebook och Twitter kommer inte längre att släppa igenom film- och musiklänkar, och Youtube kommer inte att tillåta att de överhuvudtaget laddas upp av privatpersoner.

Det vill säga om den nya amerikanska Protect IP Act börjar gälla, så som den i dag är skriven och planerad att tillämpas.

Och faktum är att lagen egentligen redan röstats igenom i senaten, den är blott tillfälligt stoppad från omröstning av en ensam senator, och just nu debatterad i representanthuset under det parallella namnet Stop Online Piracy Act."


Klicka här och läs hela artikeln på Journalisten.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

tisdag, november 22, 2011

Meanwhile at the cemetery



Janus-partiet

(Teckning: Magnus Bard i DN.)

Från vanligtvis välunderrättade källor spekuleras det nu huruvida Fredrik Reinfeldt och hela den moderata partiledning kommer att gå i spetsen för demonstrationståget på första Maj nästa år.
Givetvis sjungandes Internationalen.

Det spekuleras även om att arbetarpartiet De Nya Moderaterna söker en slagkraftig sång att ha som sin nya officiella partihymn att sjunga på partistämmorna.

Envisa rykten förtäljer att Schlingmann förordar denna:



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

lördag, november 19, 2011

Media som propagandaapparat

(Uppdaterad)

Ekonyheterna:

"Sverige får en lägre EU-avgift än beräknat nästa år - det står klart efter en 16 timmar lång budgetmangling i Bryssel i natt.
{...]
Inför förhandlingen riskerade Sverige drabbas av en ökad EU-avgift nästa år.

Nattens överenskommelse innebär i stället att nästa års EU-avgift blir ungefär 300 miljoner kronor lägre än vad regeringen har räknat med i sin egen budget, och det är regeringen såklart nöjd med, konstaterar den ansvarige statssekreteraren Hans Lindblad i en kommentar till TT."


För 2011 betalar Sverige en EU-avgift på 29,6 miljarder kronor. 2012 kommer vi att betala 31 miljarder kronor. Alltså en ökning med 400 miljoner, men som i rapporteringen vinklas så att medborgarna skall tro att det istället handlar om en minskning med 300 miljoner!

Det här är inte nyhetsrapportering. Att inte bara utelämna grundläggande fakta utan även i kontext formulera rena lögner är inget annan än ren och skär propaganda!

Rättelse: Det är lätt att gå vilse bland alla miljarderna, speciellt när det gäller vad EU kostar. För 2010 betalade Sverige 29,7 miljarder. För 2011 kommer vi att betala 30,3 miljarder, 300 miljoner mindre än vad regeringen trodde men 600 miljoner mer än året innan. Och för 2012 beräknas Sveriges EU-avgift att uppgå till 31 miljarder kronor.

Men då har vi nog inte sett hela notan för Euro-krisen ännu!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

onsdag, november 16, 2011

Dagens sägelse

”You are saying our problem is civil disobedience. That is not our problem. Our problem is civil OBEDIENCE. Our problem is the numbers of people all over the world who have obeyed the dictates of the leaders of their government and have gone to war, and millions have been killed because of this obedience. [...] Our problem is that people are obedient all over the world, in the face of poverty and starvation and stupidity, and war and cruelty. Our problem is that people are obedient while the jails are full of petty thieves, and all the while the grand thieves are running the country. THAT’S our problem."

Howard Zinn.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Om ansvar och kontroll i den privata äldrevården

En av de vassaste knivarna i lådan i det socialdemokratiska partiet, ordföranden för S-kvinnor Lena Sommestad skriver om ansvar i den privatiserade välfärden:

"Under många år har svenskt näringsliv bedrivit en intensiv lobbying i syfte att öppna upp den offentliga sektorns verksamhet för vinstdrivande bolag. Det har skett inte bara med miljoner och åter miljoner i ekonomiska resurser, utan också med en sådan retorisk skicklighet att till och med i grunden progressiva politiker till sist har gett sitt stöd till en privatisering som enligt löftena skulle ge kvalitet, effektivitet och valfrihet.

När nu stora missförhållanden avslöjas, och en kritisk debatt äntligen tar fart, noterar jag att näringslivet återigen visar en retorisk skicklighet som är närmast skamlös.

Inför det faktum att konkurrensutsättning och privatisering visar sig leda till stora risker och problem, så hävdar man helt frankt att ansvaret för den dåliga kvaliteten ligger på politikerna.
[ ... ]
Frågan är varför inte företagen själva kan ta ansvar för sitt eget kvalitetsarbete? Av vilket skäl ska politiker överhuvudtaget anlita privata företag, om detta kräver en långt mer omfattande och kostsam tillsyn än om verksamheten bedrivs i egen regi?

Det finns också skäl att ställa frågan hur det kommer sig att näringslivet har så stora förväntningar på kommunernas förmåga att upphandla och bedriva kontroll, när kommuner enligt näringslivets egen lobbying inte förmår göra något som är betydligt mindre krävande: att organisera och kontrollera sin egen verksamhet.
[... ]
Min egen slutsats är sedan länge att privata vinstintressen ska hållas utanför den gemensamma välfärden. När nu de privata företagen kräver att medborgarna – utöver att uthärda skandaler och ekonomiska förluster – ska upprätta en kostnadskrävande tillsyns- och kontrollverksamhet, därför att företagen själva inte kan svara för sitt eget kvalitetsarbete, då borde gränsen vara nådd för fler."


Badlands Hyena på samma ämne:

"Vill man vara lite elak kan man säga att privata vårdbolag är som struliga femtonåringa killar med asperger och nedsatt empatisk förmåga. De har ett begränsat, repetitivt och stereotypt intresse för vinst och kräver detaljerade kvalitetsregler för att till exempel kunna ge gamla mat. Självklart krävs det därför kontroll!"


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

tisdag, november 15, 2011

Skatter har aldrig stoppat vampyrer

TT:
"Regeringen tar nu krafttag för att rädda anseendet för den privata äldrevården. Kryphålen i skattelagstiftningen ska täppas till och Socialstyrelsen ska utreda hur bra den privata omsorgen är - egentligen."

Observera formuleringen, man säger inte att äldrevården skall bli bättre, utan det är anseendet för den privata äldrevården som skall räddas.
Att kryphålen i skattelagstiftningen täpps till är ju bra, men på vilket sätt garanterar det att vården blir bättre? Att man inte längre kan trixa för att smita undan skatten innebär ju inte att man slutar vinstmaximera verksamheten, snarare tvärtom.
Dessutom brukar man ju storföretagen vara väldigt duktiga på att hitta nya kryphål i lagarna när det handlar om skatter.

Finansminister Anders Borg vill nu i alla fall införa en stopplag för att få de privata utövarna av äldrevård att betala skatt. ”Vi genomför nu kraftfulla åtgärder för stoppa tvivelaktiga och aggressiva upplägg med ränteavdrag” . Men om borgarna hade gett tusan i att, bland det första man gjorde efter maktskiftet 2006, avskaffa stopplagen så hade vi ju aldrig varit där vi är idag med äldrevården!

Enda sättet att stoppa dessa välfärdens vampyrer är att, liksom de flesta andra länder, ha en lag som förbjuder vinster i välfärdssektorn.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

söndag, november 13, 2011

Bankväsendet

Se fler satirteckningar av Max Gustafson.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Som sagt var

Som en uppföljning till föregående inlägg saxar vi följande från Jens Holm:s blogginlägg den 10 november:

"Idag skulle jag ha debatterat apoteken och riskkapitalisterna i Studio ett (för övrigt ett av mina favoritprogram, som jag sällan missar). Allt var riggat. Programmet hade läst vad jag skrivit och en researcher hade diskuterat frågan med mig. Nu var det bara dags att hitta en motdebattör. Igår var Anders Borg väldigt snar på att uttala sin upprördhet över skattefifflande riskkapitalister i apoteksbranschen, men idag avböjde han att vara med. Det gjorde också socialminister Göran Hägglund, liksom hans statssekreterare, liksom andra borgerliga politiker. Ingen ville ställa upp. Engagemanget i frågan var som bortblåst…

Ungefär en timme innan jag skulle ha varit med i programmet meddelar Studio ett mig att man avblåst det hela. Ingen på den borgerliga sidan ville ju debattera. Och jag kan ju inte sitta där själv och kritisera, eller hur?

Det är bara att gratulera Anders Borg och hans PR-maskineri. Strategin är väldigt enkel: var med i media då ni vinner på det, avböj så ofta ni kan om det inte är till er fördel."


Man börjar alltmer undra om borgerligheten, och i synnerhet Moderaterna, längre är politiska partier? Eller om de snarare är en betald högertankesmedja, som på uppdrag av storföretagen skall förvandla Sverige till ett slags företag de kan utnyttja till att föra över alla skattepengar från det arbetande folket till deras egna redan välfyllda kassakistor?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

lördag, november 12, 2011

Det här med att ställa krav för debatten

Socialdemokraterna kommer vägra att delta i SVT-debatter om kanalen fortsätter ställa partiet på samma sida av studion som Sverigedemokraterna.

– Hade vi gjort det nu, hade vi tvingats göra det ända fram till nästa val, säger Håkan Juholt.

Så nu gnälls det och rasas i media och bloggar över Håkan Juholt och Socialdemokraternas krav för att medverka i partiledardebatter i SVT.

Men om vi tar och skruvar tillbaka klockan några år och tittar hur det såg ut innan valet 2010.

Ur Aftonbladet i december 2009:

"Sedan valet 2006 har regeringens ministrar ofta vägrat debattera med oppositionen. Borg, Reinfeldt, Ask och de andra har ställt det som krav för att de själva ska medverka i radio och tv. Inga debatter eller studiosamtal med Sahlin, Östros, Bodström eller någon av de andra företrädarna för den röd-gröna alliansen.

Och massmedierna har gått med på kraven.

.....
Enligt ett dokument som tagits fram av Socialdemokraterna har regeringen dragit sig ur minst 50 debatter sedan den borgerliga alliansen vann valet. Vid femtio tillfällen har landets ministrar alltså krävt att få tala utan att bli emotsagda av sina politiska motståndare.

I gårdagens Expressen förklarade Reinfeldt på samma förment upphöjda vis att skälet till debattbojkotten är att oppositionen är för dålig. Sahlin ”vill möta mig för att gnälla”, sade han."

I tre år vägrade Fredrik Reinfeldt och hans ministrar i stor utsträckning att debattera med oppositionen och krävde att istället få stå emotsagda.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

torsdag, november 10, 2011

Färg i bild

Färgskiftning.

En längre exponering ger fler färger. Ovanstående bilder från Viktoriatorget.

Sveriges bästa spa enligt Aftonbladet, Midnight Ice i Haparanda.




Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Europas meste moderat har avgått

Berlusconi har avgått.

Innan nu Sofia Arkelsten förklarar för oss allihop hur Moderaterna hela tiden varit emot Silvio Berluscioni som Italiens premiärminister så kan vi väl kolla vad moderaterna tyckte om italienarnas val av Berluscioni som premiärminister när det begav sig:


"- Berlusconis valseger är jättebra för Italien och jättebra för Europa"


/Gunilla Carlsson, gruppledare för moderaterna i EU-parlamentet


"En ny italiensk regering under Silvio Berlusconis ledning kommer att kunna genomföra reformer för att öka tillväxt och sysselsättning. En sådan politik gagnar Italien och Europa".

/Moderatledaren Bo Lundgren.


Ett "förstklassigt ekonomiskt team"

/Den Allsmäktige Carl Bildt om Italiens regering.


"Jättebra för Italien och jättebra för Europa, en ökad tillväxt och sysselsättning. En sådan politik gagnar Italien och Europa"

Jajamensan, det har vi ju sett hur fantastiskt bra det gått för Italien i Europa och EMU! Och vad det innebär för övriga EU-länder.

Som bonus när vi nu konstaterat att italienarna röstade fram en helt inkompetent regering så läser vi nu hur den moderate ministern Gunilla Carlsson jämför De Nya Moderaterna med Berlusconis Forza Italia:

"- Vi samarbetar bra med Forza Italia i parlamentet. Jag är glad att det gick bra för Berlusconi i valet, säger hon.Och likheterna mellan hans Forza Italia och moderaterna är stora, menar hon:
- Båda förespråkar kraftigt sänkta skatter"

Likheterna mellan Forza Italia och Moderaterna är altså stora.

Det innebär väl att den som röstar på De Nya Moderaterna i nästa val vill att Sverige också så småningom skall tvingas att vandra samma steniga och plågsamma stig som Italien nu kommer att tvingas att välja?



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

onsdag, november 09, 2011

Occupy Nordea

Bankernas, och dess direktörers, girighet verkar inte ha några gränser. Bankerna gör rekordvinster samtidigt som de säger upp personal och fortsätter att lura sina kunder för att trissa upp de omåttliga vinsterna ännu mer. Nordea redovisar för de senaste tre månaderna en vinst på cirka 5200 miljoner kronor. Detta samtidigt som man vill kasta ut 2000 anställda i arbetslöshet för att öka på vinsten ännu mera.
Som lök på laxen så visar också direktionen för denna bank, som för övrigt varit sämst av alla på att förvalta sina kunders aktiefonder, upp sitt totala förakt för sina kunder genom att köpa en exklusiv lägenhet till vd:n Christian Clausen för 22,5 miljoner kronor. En lägenhet som nu ska renoveras för närmare 10 miljoner kronor. Den stackars Christian Clausen, med en årslön på 10 miljoner kronor och ett pensionsavtal värt 100 miljoner kronor har tydligen inte råd att betala sitt boende själv.

(En liten undran här, hur kan det finnas behov av renovering av en lägenhet som kostar 22,5 miljoner? För 10 miljoner?! Och varför skall bankens kunder betala? För det är ju kunderna som betalar. Med avgifter(för att själva utföra bankpersonalens jobb!), höga låneräntor och värdelösa fondplaceringar. Samt via skatterna som borgar för bankens ansvarslösa risktaganden.)

Bankernas omtanke handlar inte om samhället eller medborgarna, eller ens om sina kunder. Bankernas omtanke handlar endast och allena om de höga chefernas förmåner och bonusar samt ägarnas aktieutdelningar.
Inte nog med att bankdirektörerna svävar i sin egen värld en bit ovanför oss vanliga dödliga, med sitt agerande pissar de på oss också. Gång på gång, oavsett hur många gånger och hur högt politikerna ropar om stopp för bonusar, lagstiftning och regleringar.

De vet ju att politikerna inte kommer att göra något.
Förskingringsministern Mats Odell sålde ju ut det mesta av statens ägande i Nordea till finländska Sampo, men även om vi fortfarande hade haft något att säga till om i banken så skulle knappast vår regering ha agerat emot excesserna.

Så den enda som då kan göra något är du som kund.

Det finns en koppling mellan de avgifter du som kund betalar i banken och bonusen till bankdirektören. Det finns en koppling mellan den låga ränta du får på ditt sparkonto och den ohemult höga lönen till bankdirektören. Det finns en koppling mellan den höga räntan du betalar på ditt huslån och direktörens guldkantade pensionsavtal. Det finns en koppling mellan dina fondförluster och bankdirektörens gratislägenheter.

Det finns bara ett ljud som bankerna lyssnar till: klirret av slantar, och ju fler slantar som klirrar desto mer lyssnar bankerna.
Här ett gott exempel att följa om du är missnöjd med din bank.

Det är inte alls så besvärligt att byta bank. Hitta en bättre bank och låt dem sköta om allt. De tycker nämligen också om pengar och tar gärna hand om dina.

Juan's rants om banker:

"Occupy Wall Street sometimes seems to be disoriented but the common thread is that the banks have fucked the American economy and destroyed the middle class. To pour salt into that wound, the American working class was forced to reimburse the banksters for the money that they stole. The banks thanked us by raising our interest rates and freezing our credit, all the while, paying themselves obscene bonuses for their incompetence and greed.

The right wing is trying to paint OWS protesters as a war against wealth. Nothing could be further from the truth. What the left wants is for the wealthy to pay their fair share of operating the government of the United States. Reagan brought us trickle down economics. The insane idea that if we give more wealth to those who are already incredibly rich, they will use that money to create jobs which will eventually help the peasants.

They created jobs alright. They created millions of jobs in India and China and each of those offshore jobs was taken away from an American. The only thing that tricked down from Reagan was that effuse which escaped from that senile old fools diaper.

Not everyone can travel to New York to join the protest. You are in luck because OWS is spreading across the country. The movement is becoming more organized and has the potential to become a liberal version of the Tea Party.

There is another thing that you can do to get the banks attention. Move your accounts! If you have money in Bank of America, Wells Fargo, Citi, Chase, Goldman Sachs or Morgan Stanley, move that money to a local bank or a credit union. These small institutions also offer credit cards so start using those cards instead of those from the bankster companies. This is a boycott that will be heard right now and will send a clear message to the banksters that we are not going to take it anymore."

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

måndag, november 07, 2011

Vår säkra och pålitliga kärnkraft bara tuffar på

Inte.

”Översyner och reparationer ska vara gjorda när vi går in mot hösten. De måste förklara hur de tänker sig klara detta inför vintern”
sa katastrofen till näringsminister, Maud Olofsson inför mötet med Vattenfall, EON och Fortum i september, när 60% av den svenska kärnkraften stod avställd.

”Jag litar på att det de lovar, det ska de hålla”, sa Maud Olofsson efter mötet. ”-Hushållen behöver inte känna någon oro”.
De tre bolagen, som har monopol på att i olika konstellationer driva de svenska kärnkraftverken, hade då lovat att driften i kärnkraften ska gå för fullt i vinter.

Det blev heller inte någon lagstiftning kring att elbolagen ska göra sina planerade revisioner sommartid i stället för på vintern, när kapaciteten är extra viktig. Maud Olofsson nöjde sig där med en frivillig överenskommelse.

Idag skriver vi den 7 november och i dagsläget står 5 av landets 10 kärnreaktorer stilla:

Oskarshamn 1 är tagen ur drift för att åtgärda ett problem med vibrationer i turbinutrustningen.

Ringhals 1
Blocket är avställt för revision sedan den 25 september. Planerad återstart sker den 15 november. Under uppstartsarbeten upptäcktes fel på en nivåmätkrets i reaktorsystemet som kräver åtgärd innan återstart.

Ringhals 2
Blocket är avställt för revision sedan den 1 april.
På grund av att en begränsad brand inträffat under ett standardtest av reaktorinneslutningen pågår brandsanering och återställning av anläggningen. Återstart planeras ske den 17 december.

Ringhals 3
Blocket är avställt för årlig revision sedan den 5 november. Återstart planeras den 5 december.

Ringhals 4
Blocket är avställt för revision sedan den 31 maj. Planerad återstart är framflyttad till den 10 november på grund av att ytterligare tid behövs för att slutföra installationer i turbinanläggningen.

Som tur är så är det ju inte så mycket bevänt med vintern än så länge. En "normal" vinter med några rejäla köldknäppar i både oktober och november hade nog annars lett till rejält höjda priser på elmarknaden.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

torsdag, november 03, 2011

Lite bloggtrött just nu...

..men annars rullar det på, första dagen på långledigheten och man har hunnit slutföra de tre första punkterna på att-göra-listan redan före lunch. Nu är det bara att fortsätta beta av alla "AO" innan vintern kommer.

Istället för att sitta och öda tid på att formulera ytterligare ett inlägg om de så fantastiska nya moderaterna så besparar jag mig lite arbete genom att lyfta fram en anonym kommentar:

"Halkade" in på repris på Agenda. Höll på att svimma när jag såg landsfadern tala om hur "vi har jobbat hårt i det här landet för att under årtionden bygga upp en välfärd som kommer alla till del. Vi tror på jämlikhet och rättvisa och vi har rejäla skyddsnät för att stödja människor som hamnar snett och människor som vågar. Det är de idéer som byggt Sverige, det är de idéer som vi gjort till våra".
Jag höll på att kräkas. Har den mannen inte någon som helst skam i kroppen? Han är ju ledare för den regering som förstört välfärden och tagit bort skyddsnäten.... Många människor i Sverige håller på att gå under p.g.a. den politik han och hans parti för.
Den tiondel av befolkningen som tjänar mest har fått en 50-procentig inkomstökning, medan den tiondel som tjänar minst (och ofta har de tyngsta jobben) bara har fått en 5-procentig inkomstökning. Sen är det ju många som inte fått nån inkomstökning alls utan en kraftig minskning av inkomsten. En skamlig politik är vad har för. Och så står han och babblar om välfärd, jämlikhet, skyddsnät och rättvisa........

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,