torsdag, oktober 31, 2013

"Miraklet från norr"..

... bara fortsätter att skörda segrar i HockeyAllsvenskan. Serietabellen bjuder verkligen på angenäm läsning idag:

För övrigt så har jag idag nominerat Asplövens Per Kenttä som kandidat till Årets norrbottning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

tisdag, oktober 29, 2013

See you later, radiator!


Lite grann fick man i alla fall gjort den här lediga dagen.


Joels seger-piruett

Att det av någon anledning går väldigt segt för mig att ladda upp bilder på Blogger, är en av orsakerna till det sporadiska bloggandet. Tanken var att detta skulle bli ett inlägg med lite bilder men det ville sig inte alls.
Youtube-klipp går dock bra, så då får det bli en videosnutt istället.

Det har ju gått minst sagt bra för "mitt" Asplöven hittills i HockeyAllsvenskan. Man parkerar just nu på femteplats i tabellen, med endast målskillnaden som skiljer ifrån en SHL-kvalplats. En stor del i framgångarna har den här killen:


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

torsdag, oktober 24, 2013

Med hopp om bättring

Brist på tid, ork och lust just nu, därav glest med inlägg här senaste tiden.

måndag, oktober 21, 2013

Vänsterpartiet är det enda hoppet

Det före detta språkröret för Miljöpartiet Birger Schlaug har kommit till insikten att det enda sättet att förändra samhället till det bättre är att rösta på Vänsterpartiet.

"Är Vänsterpartiet det enda kvarvarande hoppet för en icke-socialist som vill återupprätta värden?" är rubriken på hans blogginlägg där han frågar sig varför det bara är Vänsterpartiet som vågar sätta ner foten i protest mot samhällsutvecklingen.

Schlaug är som vanligt briljant i sitt skrivande där han förklarar varför såväl borgerliga som socialdemokratiska väljare har skäl att stötta Vänsterpartiet på valdagen.
Ett par utdrag ur inlägget:

"När vi har fått ett samhälle där man på fullt allvar kunnat funderar över hur mycket mer vinst ägarna kan få genom att dela servetter till gamla människor i fyra delar är vi alla illa ute. Det är inte längre fråga om detaljer, utan en fråga om värdeförskjutning som inte är acceptabel. Gamla människors vanvård som vinstgenerator är facit av en politiskt framarbetad samhällsförändring. 


Det handlar inte ”bara” om att ägare av riskkapitalbolag skor sig, det handlar om synen på hur vi skall behandla varandra. Den syn som smugit sig in är en följd av ideologiskt fattade beslut. Det är som om den ”moderna ideologin”, som närmast kan kallas ekonomismen, tror att alla som agerar på marknaden är goda människor som vill sina medmänniskor väl...

... Jag tänker inte ha Vänsterpartiets högst tvivelaktiga historia som mall för hur jag skall bedöma deras politik idag. Jag tänker inte ens bry mig om deras eviga ältande av begreppet "socialism". Jag kan därmed konstatera att det kan finnas skäl för såväl gröna som socialdemokratiska och borgerliga väljare att i dagsläget - hur konstigt det än känns - stötta Vänsterpartiet i ren protest mot vad som skett, vad som sker och vad som riskerar att ske om det får fortsätta. Eftersom kapitalismen visat sig vara alltför kreativ för sin eget bästa finns faktiskt skäl även för dess seriösa försvarare att skapa tryck för att motverka det som närmast kan liknas vid banditkapitalism utan mänskligt ansikte.

Man kan de facto hitta en värdegrund som förenar konservativa, socialliberaler, socialister och gröna och som står i bjärt kontrast till den "moderna" trendiga ideologins reduktion av reella värden. Partierna har inte förstått det. Centern och folkpartiet kanske allra minst, socialdemokraterna irrar från dag till annan utan kompasskurs, kristdemokraterna sviker kanske mest av alla - och gröna verkar ha en kompass som vrider sig efter väderläge.  Det är så in i h-e tragiskt. 


Jonas Sjöstedt har ett uppdrag - att sitta på de andras axel och påminna om värden och konsekvens - som många borde hoppas att han lyckas med. Vända den utveckling som de andra har skapat av ideologiska, lealösa eller maktpolitiska skäl. Uppdraget är större än retoriskt tal om socialism, större än viktig feminism, större än partipolitisk strategi. Det handlar om att återupprätta värden.

Som icke-socialist känns det ganska magsurt att behöva ställa hoppet till Vänsterpartiet. Men vad fan ska man göra?

Vi behöver göra en ärofylld reträtt för att ta människor, planeten och livet på allvar. Det får vara nog nu."



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

onsdag, oktober 16, 2013

Sofia Jannok - Áhpi

"Jag skrev en låt om de unga som lämnat den här världen alltför fort, som valt att gå för att de på ett eller annat sätt kände att de, med sitt sätt att leva, inte hade utrymme i samhället. De som blev ett med áhpi, havet.
Den rovdrift som just nu pågår med allt mer exploateringar av det land och vatten jag kallar hemma är en av orsakerna. Jag vill att de som tar beslut om att öppna en gruva nångång ska fatta! Det här angår alla. Även dig som bara åker upp på fjällvandring en gång om året.
Det finns människor även där man inte hör annat än vinden. Det lever människor som då och då vill dricka vatten ur älven. Det kommer bo folk här om 200 år som också vill det. Lyssna! Vi finns ännu."

/Sofia Jannok



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

söndag, oktober 13, 2013

Företagsklimatet i propagandan och i verkligheten

Svensk Näringsliv rankar varje år företagsklimatet i landets 290 kommuner.
I den senaste rankingen som är ifrån april i år kan man se att gruvkommunen Pajala ligger långt nere på plats 255, en sämre placering än förra året då de låg på 249:e plats.
En annan av norrbottens gruvkommuner, Gällivare har fallit från plats 222 till 244:e plats i denna ranking.

Ska man tro på Svenskt Näringsliv och dess ranking av företagsklimatet i kommunerna så verkar Pajala och Gällivare helt enkelt inte vara så bra kommuner för företag att vara verksamma i.

Men om vi då struntar i Svenskt Näringsliv och istället tittar på hur det ser ut i verkligheten för företagen i dessa kommuner. Hur går det egentligen för företagen i Pajala och Gällivare?

Ja, intresseorganisationen Företagarna och affärs- och kreditupplysningsföretaget UC konstaterar i sin tillväxtmätning - där parametrarna utgörs av omsättning, resultat, kreditvärdighet och antal företag - att Pajala är den kommun där företagandet utvecklats bäst och utser därför Pajala till årets företagarkommun 2013. Gällivare kniper andraplatsen.
Man har även en ranking över uthållig tillväxt som visar vilken kommun som utvecklats bäst de senaste fem åren. Där ligger Gällivare på första plats.

De kommuner som enligt Svenskt Näringsliv är bland de allra sämsta att driva företag i, är alltså i verkligheten de allra bästa.

Svenskt Näringsliv är ett organ för att driva politisk propaganda, ingenting annat.
Det kan vara bra att komma ihåg när man läser rubrikerna i tidningarna om företagsklimatet i kommunerna.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Farlig extremist i radion

Jag hörde på radion igår en livsfarlig extremist som propagerade för stöld av offentliga medel, vanvård och mänskligt lidande.

Det var  Ekots lördagsintervju och det var Jacob Wallenberg som intervjuades.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annie Lööfs näringslivspolitik

Att vara näringsminister i Sverige innebär åtminstone i min tankevärld att man som minister skall verka för att det SVENSKA näringslivet OCH hela landet skall frodas. Tyvärr så har vi en högerregering och en nyliberal som näringsminister och då är agendan tydligen att skänka bort landets tillgångar till utländska företag och stater.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

"Nya M - Sveriges arbetarparti"

Överklassens bidragsparti Moderaterna har alltså skaffat en ny logga.
"– Nu går vi rakt på, vi är Sveriges arbetarparti" säger partisekreteraren Kent Persson.
Fredrik Reinfeldts egna taleskvinna i Aftonbladet Lena Mellin har svårt att dölja sin förtjusning och tycker att det är "busfräckt" gjort av moderaterna att låtsas vara ett parti för den vanlige medborgaren.

Eftersom Socialdemokraterna är hack i häl på Moderaterna när det gäller den politik man vill föra så kanske Socialdemokraterna nu skall börja stjäla av Moderaterna även i kampanjretoriken?

Förslagsvis kan man ta denna gamla valaffisch, från tiden innan partiet hette Moderaterna:


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

onsdag, oktober 02, 2013

Ur Den Onådiga Luntan: "FAS3 som vinstmaximering"

"Kliver snart in i Fas3, bävar inför den dagen.
Känslan av att helt plötsligt duga bara för att jag inbringar anordnaren pengar. Vart tog min värdighet vägen? Söker arbete efter arbete men inget napp ännu. 
Var till en livs medelsbutik och frågade om praktik, jag var så välkommen. Min fråga var då om praktik kan leda till ett reguljärt avlönat arbete hos dom? Svaret blev: Nej, vi tar bara in praktikanter och söker Fas3 folk, vi vill ha så lite anställd personal som möjligt för det ger största vinsten.
Visst, det var ett rakt och ärligt svar, men var det verkligen så det var meningen att det skulle bli?

Det vart ingen praktik för mig där för där går gränsen. Påtalade även detta för min handläggare på JUG (program inom AF) hon tyckte att de var kanske lite klumpiga i sitt svar...
Klumpiga? Näe, det var inte klumpigt, det var ärligt. Men praktikanter fortsätter AF att skicka dit likförbannat!"


Den 19 februari överlämnades till socialförsäkringsutredningen över 70 berättelser från de verkliga experterna på det svenska socialförsäkringssystemet.
Författarna är de som sett sina liv förstöras, inte bara på grund av en olycka eller sjukdom, utan på grund av att samhället dragit in allt stöd till försörjningen.

Ovanstående text är en av dessa berättelser.

Den Onådiga Luntan är ett upprörande dokument som säger allt om vart vårt samhälle är på väg.

Radioteatern har gjort ett urval av breven och sammanställt dem för radio, lyssna på "Utförsäkrad - berättelser från Sverige 2013" och förfäras!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Ur Den Onådiga Luntan: "Var lycklig, frisk med bra arbete"

"Jag blev överkörd av en bil hösten 2000.
Över benen, mest tog ena foten skada då hela fotleden krossades. Med fantastiskt duktiga läkare lyckades jag få behålla mitt ben och efter lång rehabilitering och flera operationer kan jag använda benet och även min mest skadade fot.
Då jag alltid varit en mycket aktiv och social tjej tvekade jag aldrig att kämpa stenhårt för att kunna komma tillbaka. Arbetsträningar, rehabiliteringar, utbildningar – varvat med nya problem med mitt ben. Följen blev ännu mera utredningar, läkarundersökningar, mediciner och nya tidsbegränsade sjukbidrag. Med flera års smärtor där varje steg skär som knivar och bränner som eld spred sig värken i kroppen.
Jag har ofta hemskt ont i ryggen och ena höften. Alltid ont i nacken och ner i armarna. Det är svårt att sova fast jag fick sömntabletter och är tvungen att ta Tramadol mot värken. Jag glömmer bort vad jag ska göra fast jag antecknar på lappar hela tiden.
Jag har försökt i så många år att komma tillbaka men varje steg framåt blir likaväl ett steg tillbaka, hur mycket jag än försöker.

Uppsägningen från mitt jobb drevs igenom i februari i år. Då var redan mina stämplingsdagar slut eftersom man är tvungen att använda dom när man blir utförsäkrad. Jag har rasat ihop många gånger de här åren. All denna smärta, all besvikelse kunde tydligen knäcka den starkaste... Den knäckte mig, fast jag varit så stark och positiv som person.
Panikångestattacker, depressioner och ångest. Mitt liv och väldigt många andras har gått, ursäkta men åt helvete.
Det är svårt att hålla tårarna tillbaka när jag nu sitter här och skriver. Snart tolv års kamp.
Det hjälper inte hur mina läkare skriver intygen. Försäkringskassan struntar i det. Hon från Karlskrona som utförsäkrade mig sa ”bara för att du blivit överkörd innan behöver väl inte det betyda att du är överkörd nu”. Hon var så elak och cynisk och borde inte arbeta med människor alls. Jag bad henne be deras försäkringsläkare att titta på mitt ärende innan hon tog beslut. Då svarade hon ”Jag bedömer att det inte behövs”. Hur kan hon veta det, undrar jag??? i kväll sitter Jag och ser på ett stort bord fullt av pappershögar från läkare, försäkringskassa, arbetsförmedling, försäkringsbolag, psykologer med flera. Hur ska jag gå vidare när inte tankarna fungerar längre av stressen? Jag kollapsar hemma bara jag varit en stund i affären. Känslan att vara misslyckad.

Det var inte mitt fel, Reinfeldt. Det var en trafikolycka. Jag var lycklig, frisk och hade ett bra arbete. Livet ändrades på några sekunder. Är man statsminister borde man ha så pass mycket intelligens att man förstår det...." 


Den 19 februari överlämnades till socialförsäkringsutredningen över 70 berättelser från de verkliga experterna på det svenska socialförsäkringssystemet.
Författarna är de som sett sina liv förstöras, inte bara på grund av en olycka eller sjukdom, utan på grund av att samhället dragit in allt stöd till försörjningen.

Ovanstående text är ett utdrag ur en av dessa berättelser.

Den Onådiga Luntan är ett upprörande dokument som säger allt om vart vårt samhälle är på väg.

Radioteatern har gjort ett urval av breven och sammanställt dem för radio, lyssna på "Utförsäkrad - berättelser från Sverige 2013" och förfäras!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,