onsdag, april 30, 2014

Statistiskt sett är du vänsterpartist

Motståndet mot vinster i välfärden ökar. 69 procent av svenskarna är emot att vinst tas ut ur skattefinansierad välfärd.

Svenska folket tycker att välfärd och omfördelning är viktigt och vill att pengarna ska hamna på rätt ställe, inte i ett skatteparadis.
Förutom då några extremister som tycker att det är okej att skicka iväg skattepengarna till privata bankkonton på Cayman-öarna.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

onsdag, april 23, 2014

Alliansens 5-miljarders bluff om försvaret

NATO och EU har länge försökt pressa fram en reaktion från Ryssland. När nu reaktionen kom i och med händelserna i Ukraina så har nu även den svenska regimen Reinfeldt reagerat och försökt blidka svenska ledarskribenters skräck för ryssen med något som egentligen bara är en ren bluff.
På DN Debatt säger de borgerliga partiledarna enligt rubriken att:

”Vi vill höja försvarsanslaget med fem miljarder årligen..."

Men det är ju inte riktigt sant eftersom de i artikeln skriver att:

"...På sikt uppgår de ökade resurserna till 5,5 miljarder årligen"

 "På sikt är vi alla döda" var det någon som sade. Och det är lätt att lova saker som ska ske när man själv inte är kvar. Alliansens 5 miljarders "satsning" på försvaret är på 10-års sikt. Dvs att först år 2024 kommer försvaret att ha fått dessa 5 miljarder. Vem sitter då på statsministerposten?
"Satsningarna innebär en stegvis förstärkning av försvarsanslagen fram till 2024 då ökningen uppgår till 5,5 miljarder kronor årligen."

Moderaterna är ju duktiga på att prata om ansvar i ekonomin och hur alla deras förslag är finansierade "krona för krona" så då undrar man ju hur de helt plötsligt med kort varsel kan finansiera denna ökade satsning på försvaret som inte var med i budgetpropositionen.

Enligt de borgerliga partiledarnas artikel på DN ska det ske genom "överföring av medel från Försvarsmaktens anslag för internationella insatser till förbands- och materielanslagen, neddragna anslag till Regeringskansliet, höjda dags- och ordningsböter, höjda kontroll- och förseningsavgifter i skatteförfaranden och minskat anslag för miljö- och kärnsäkerhetssamarbetet med Ryssland."

Försvaret ska alltså få pengar till 10 nya Gripen, mera luftvärn, 2 nya ubåtar, 3 uppgraderade ubåtar, modifiering av 2 korvetter och ökad bemanning genom att omfördela sina kostnader (att styrkan i Afghanistan ska dras tillbaka är ju sedan länge bestämt) och genom att skatteverket och polisen ska fixa hem mera böter?

Att man minskar miljö- och kärnsäkerhetssamarbetet med Ryssland är inte otippat, vi har ju en borgerlig regering som inte vet vad miljö och kärnsäkerhet är och har USA-agenten och rysshataren Carl Bildt som någon form av privat utrikesminister.
Att man minskar anslaget till regeringskansliet kan ju också ha sin poäng om man tror att man blir visad på porten därifrån om ett antal månader.

Detta är ju ändock småpengar i sammanhanget. Den stora frågan är ju hur man får 5 miljarder (först år 2024!) att räcka till allt man lovar.

 10 stycken Gripen kostar ju bara de över 5 miljarder tillsammans. En ubåt i Gotlandklassen kostar 2 miljarder (=4 miljarder för 2 st) och att uppgradera de befintliga kostar några hundra miljoner. Sedan utlovas modifiering av två korvetter, mera luftvärn och ökad bemanning i försvaret.
Till och med en simpel fabriksarbetare som jag med blott två års gymnasiestudier kommer ju fram till att detta borde kosta bortåt 10 miljarder snarare än 5 miljarder.

Berätta nu Anders Borg hur detta finansieras? Krona för krona.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Rabulistens manifest

Det är dags att vi medborgare tar tillbaka samhället.
Det är dags att ta tillbaka det samhälle vi skapat och den stat vi infört för att värna oss.

Nyliberalerna och deras marknadsfundamentalism har allt för länge förstört det samhälle vi medborgare under många år har byggt upp. Vi har förvandlats från mänskliga varelser och medborgare i ett samhälle till kunder, konsumenter, vårdpengar, skolpengar och siffror i företagens bokslut.
Våra barn är inte barn längre. De är numera skolpengar som så effektivt som möjligt och med minsta möjliga kostnad skall förvandlas till vinst åt aktieägarna. Vad eller om de lär sig något i skolan är oväsentligt, huvudsaken är att skolan kan leverera vinst åt ägarna.
Samma sak med våra gamla och sjuka. För 100 år sedan fanns det fattigstugor i Sverige. Den som var billigast fick ta hand om gamlingarna. Idag har vi globala företag som tar hand om förvarar våra gamla till lägsta möjliga kostnad.
Sedan har vi arbetaren. Den som förr sågs som en tillgång som hjälpte företaget/kommunen/landstinget i att bli framgångsrikt och leverera en bra produkt/tjänst har nu blivit till enbart en utgiftspost i balansräkningen och ska nu springa fortare, hålla käft, lyda order och vara tacksam för att hen har ett jobb.

Låt oss vara människor istället för konsumerande varelser vars enda värde mäts i hur mycket vi shoppar.
Låt oss göra skillnad på att skicka våra barn till skolan och att köpa nytt parkettgolv.
Människor skall inte vara en handelsvara. Därför ska inte heller vården av våra sjuka, omsorgen om de gamla och utbildningen av våra barn lämnas ut på den profithungerns altare som "marknaden" utgör.

De pengar vi betalar i skatter skall gå till det vi har byggt upp och har gemensamt.
Inget annat.
Varje inbetald skattekrona som läcker ut till privata vinster är en förslösad krona.

Det är dags att sätta stopp för plundringen och förstörelsen av allt vi samlat ihop och byggt upp!

Rabulisten föreslår därför följande:

Förstatliga järnvägen. Marknadsutsättningen av spårtrafiken har visat sig vara en total katastrof där den ena aktören skyller på den andre när trafiken fallerar. Låt alla upphandlingar löpa ut och förstatliga sedan järnvägen. Bilda ett Statens Järnvägar som sköter om allt som har med järnvägstrafik att göra. Spår, tåg, stationer, lokverkstäder, biljettförsäljning osv...

Den fria etableringsrätten inom skolväsendet tas bort. Utöver offentligt drivna skolor skall endast non-profit-iniativ tillåtas bedriva skola finansierad av skattemedel.

Vårdpengen tas bort. Skattefinansierad vård skall endast bedrivas inom offentlig sektor. Den som vill anlita en privat vårdgivare får betala hela kostnaden själv.
Innefattar både sjukvård och äldreomsorg.

Vägverket återinrättas som ett statligt verk och får ansvar för allt underhåll av allmänna vägar i landet.

Apoteksverksamheten återregleras. Avregleringen har på alla sätt visat sig vara en katastrof för medborgarna.
 

Börja beskatta vinstrika bolag. Globala företag verksamma i landet gör miljardvinster och betalar inte en endaste krona i skatt. Dags att de börjar bidra till det samhälle de dra så stor nytta av.

Inför en bankskatt. Våra svenska banker gör gigantiska vinster men betalar knappt något i skatter. Ändå är det vi skattebetalare som får hålla dem skadeslösa när de har spelat på rouletthjulet, förstört världsekonomin och slarvat bort våra pengar.

Låt oss ta tillbaka det samhälle vi skapat och den stat vi infört för att värna oss istället för att låta staten bli ett verktyg för de giriga att plundra oss!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

tisdag, april 22, 2014

fredag, april 18, 2014

Påskens filmtips

 Påskhelg. Efter skärtorsdag kommer långfredag. Och denna fredagen blev lång.
04:40 ringde väckarklockan, 05:50 blev instämplingstiden i fabriken och 20:00 parkerades Mitsubishin hemmavid och påskledigheten vidtogs.

Om inte jag är helt ute och cyklar så firas väl påsken till minne av att den socialistiske upprorsmakaren Jesus påståtts ha uppstått efter sin korsfästelse, sprungit runt som en drucken hare i hönsgården och gömt alla ägg han hittat, och sedan flugit iväg på en Nimbus 2000 utklädd till en satkärring.

Eller så har jag missuppfattat alltihop.

Nåväl, påskhelg och långfredag idag och ifall ni missade så tipsar jag om ett par av långfredagens TV-program/filmer som ni bara måste se.

På SVT sändes på långfredagens eftermiddag  Naturens gång, 
 En helt fantastisk film helt utan monolog eller dialog som ni bara måste se.
 "Ett år på gården Lisselbäcka, med Östra Grunubergs fäbodar, utanför Orsa i Norra Dalarna, där Karl Gustav Hedling sedan ett tjugotal år arbetat med att söka bevara och genetiskt säkerställa de gamla lantrasdjuren. En film utan monolog eller dialog av Nina Hedenius, som gjorde den publik- och kritikerrosade succén Gubben i stugan."

På någon av TV4-kanalerna sändes senare på kvällen Fahrenheit 9/11. 
Se den och  fundera sedan på varför USA invaderade Irak, varför USA alltid är i krig och varför de fattigaste i USA offrar sina liv i krig.

torsdag, april 17, 2014

Konservatismen genom århundradena


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

En efterlysning

I oktober 2007 skrev jag ett inlägg om invalidmonumentet på kyrkogården i Haparanda.

Nu har en läsare hört av sig i kommentarsfältet med en efterlysning som jag härmed vidarebefordrar:

Hans Enbuske sa...
Finns det någon, som kan visa mig vägen att få upp namnen till dessa 218 soldater, som begravts i Haparanada.

Tack för hjälpet

Hans Enbuske
hans.enbuske@pp.inet.fi

tisdag, april 15, 2014

Bilat

Två svängar till Gällivare kommun har det blivit under den senaste dryga veckan.
Kortaste vägen till Ullatti gick häromveckan via Korpilombolo.
Vägen är ändock inte den snabbaste eftersom sträckan mellan Övertorneå och "Årets by" är i ett miserabelt skick. Stundtals fick man begränsa hastigheten till 50 km/h för att inte knäcka framvagnen.
Den högste ansvarige för vägarna borde tvingas köra sträckan dagligdags.

Ullatti kyrka var destinationen och en begravning ändamålet.
Den finstämda solosången och prästens melodiöst framförda bön sitter kvar i minnet.
Samt att en i begravningskortegen hade släpvagnen med snöskotern påkopplad.
Typisk norrbottning?

Idag var det dock handräckningstjänst i Gällivare på agendan, så då antogs färden på den större vägen.

I Västanäs klingar bybornas böner ohörda.


När man nu hade vägarna förbi så blev det på hemvägen av att svänga in vid ett garage och titta till ett Camaro-bygge.


LS-motorn med 640 ystra hästkrafter får ännu vänta på att visa vad de går för på riktigt, men intygas kan att de lät väldigt bra.



Lite Deep Purple på det:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

söndag, april 06, 2014

Reinfeldt har lyckats

Från DN:

"Sverige tappar sin första plats på årets lista över välståndet bland världens länder. Indexet mäter hur socialt utvecklat ett land är i allt från jämställdhet till livslängd
[...]
Sverige har halkat ner från en första till en sjätte plats i rankningen. Nu är det i stället Nya Zeeland som ligger i topp följd av Schweiz."

Fredrik Reinfeldt har alltså lyckats. Snart kommer vi svenskar som Fredrik Reinfeldt menar är mentalt handikappade sovhjärnor inte längre behöva riskera att dö välfärdsdöden.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Citerat

"Vinst ur välfärden är alltid stöld och ett brott mot det underförstådda kontraktet.
När vi genom våra politiker avdelar en viss summa pengar för ett välfärdsändamål så förutsätter vi att vi ska få bästa möjliga kvalitet för pengarna.
Den som använder en del av de pengarna till ett privat vinstuttag kan omöjligt leverera 'bästa möjliga kvalitet', kvaliteten kan alltid ytterligare förbättras om den uttagna vinsten stannar kvar i verksamheten.
Det finns inget 'lägsta godtagbara kvalitet' som skulle ge rätt att använda överskottet som vinst när den nivån är uppnådd"

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Hoppsan! DN propagerar för att rösta på Vänsterpartiet.

DN skriver idag om hur vi kan minska utsläppen och hejda klimatförändringarna:

"Det är supervalår. Ställ krav på politikerna och rösta på dem som prioriterar klimatfrågan. Kontrollera vad de anser om klimatet och vilka klimatlöften de ger, om koldioxidskatt, energisystemet, kollektivtrafik och godstransporter till exempel." 

Ser man då på vad de olika partierna vill göra när det kommer till att handla om utsläpp och miljö så kan man inte landa i någon annan slutsats än att det är på Vänsterpartiet, eller i andra hand Miljöpartiet, man ska lägga sin röst.

fredag, april 04, 2014

Sommarens hitlåt

Jag förutspår härmed att den här låten kommer att bli en riktig sommarplåga.

Åtminstone i en viss Eighty-Eight!


Sverige går inte under med minskad arbetstid. Tvärtom.

I Sverige togs beslutet att införa 8-timmars arbetsdag 1919. 40-timmarsveckan infördes 1971.
Sedan dess har i princip inget hänt med arbetstiden.
När 8-timmars arbetsdag skulle införas så skulle Sverige enligt högerpartierna kastas ner i fattigdom. Likaså väntade undergången runt hörnet om den arbetsfria lördagen skulle införas.

Så blev ju inte fallet.

Vänsterpartiet har långsiktigt målet med en arbetstidsförkortning till 30 timmars arbetsvecka.
I partiledardebatten i januari i år attackerade Fredrik Reinfeldt Vänsterpartiets tankar om kortare arbetstid med att det är en mycket dyr reform. Ordagrant citerat:
"-Det är över 10 miljarder kronor per år i påverkan på offentliga finanser, kommer driva ner Sverige i recession"
Reinfeldt menar alltså att en reform på 10 miljarder (var den siffran kommer ifrån är oklart) skulle driva ner Sverige i recession.

Låt oss då se på några av de reformer som regeringen genomfört:

Jobbskatteavdragets påverkan på de offentliga finanserna år 2011 uppgick enligt SCB till 80,4 miljarder kronor.
Under 2012 betalade Skatteverket ut 16,8 miljarder kronor i skattereduktion för rot och rut.
Regeringens sänkning av restaurangmomsen innebar 5,4 miljarder i uteblivna intäkter och den sänkta arbetsgivaravgiften för anställda mellan 19 och 25 år hela 17 miljarder mindre i de offentliga finanserna.

Summan av dessa regeringens reformer blir då ~119 miljarder i årlig påverkan på de offentliga finanserna.
119 miljarder! Och inte gick Sverige under. Tvärtom så skryter Reinfeldt hur bra [sic!] det går för Sverige.

Och så står Reinfeldt sedan och har mage att mena att en reform för - i sammanhanget - ynkliga 10 miljarder skall driva Sverige ner i avgrunden!

Hur stor blir då katastrofen om vi övergår till att jobba 6-timmars dagar?
Erfarenheter visar att det blir ingen katastrof alls. Snarare tvärtom. Att införa 6-timmars pass innebär en rad fördelar. Produktiviteten ökar genom att organisation och maskiner nyttjas 12 istället för 8 timmar om dagen, ingen lunchrast som avbryter mm.mm.
Det finns ett flertal exempel på företag som självmant har gått från en 8-timmarsdag till 2x6-timmarspass dvs 12 timmar totalt. I Finland företag som Nokian Renkaat OY, Wallas Marine, Essilor OY och Imatra Steel mfl. I Sverige så gick exempelvis mekanikerna på Toyota Center i Mölndal ner i arbetstid till 6 timmars dagar med bibehållen lön.
En ökad omsättning med 40 % och ökad vinst med 23 %, nöjdare kunder eftersom väntetiden till verkstaden minskat rejält på grund av längre öppettider och friskare medarbetare är bara några exempel på den stora vinningen Toyota Center gjort med minskad arbetstid. Samt att fler har fått jobb.

Sverige går inte under vi om jobbar några timmar mindre per dag. Tvärtom så är det lösningen på två av de frågor som politikerna mest tjattrar om, nämligen ekonomisk tillväxt och att få ner arbetslösheten.

Men det förstås, den för dagen rådande nyliberala politiken kräver ju en hög arbetslöshet. Så trots politikernas fina ord om att bekämpa arbetslösheten så är det ändå bara tomma ord.
Vi vet ju också allihop att politiken nuförtiden enbart handlar om att överföra pengar från den vanlige lilla medborgaren till de allra mäktigaste och rikaste. Så att tro något annat än att vi vanliga ska jobba mera och mera samtidigt som vi får det sämre och sämre........

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,