torsdag, december 25, 2014

Anders Borgs största stöld

Borgarna beskriver jämnt och ständigt arbetsgivaravgiften enbart som en pålaga på företagen. Men i realiteten är den ett löneutrymme som vi som arbetar har avstått ifrån för att ha inkomsttrygghet om vi blir arbetslösa, sjuka, är föräldralediga, när vi blir pensionärer eller skadar oss på jobbet.
I verkligheten fungerar arbetsgivaravgiften som en socialförsäkringsavgift.
Ursprungsidén är att finansiera vettiga trygghetssystem för arbetare och tjänstemän.
Men under Anders Borg har inriktningen blivit en annan. En växande del av arbetsgivaravgiften har istället använts för att finansiera statsbudgeten – i praktiken har det handlat om att betala den borgerliga regeringens alla skattesänkningar (jobbskatteavdragen, förmögenhetsskatten, bolagsskatten, krogmomsen m m ) samt att betala räntorna på statsskulden.

År 2007 uppgick den totala arbetsgivaravgiften till 32,4 procent. I dag är den 31,42 procent.
Det är ingen stor förändring men tittar man på de olika delarna i arbetsgivaravgiften blir det mera dramatiskt.
2007 uppgick den sociala delen (den som finansierar sjukförsäkring, pensioner, arbetsskadeförsäkring m m ) i arbetsgivaravgiften till 28,02 procent. Den allmänna löneavgiften, som i princip är en vanlig skatt, uppgick till 4,40 procent.
2014 uppgår den sociala delen till 21,54 procent. Den allmänna löneavgiften, alltså den rent fiskala delen, har stigit till hela 9,88 procent!
Annorlunda uttryckt: En stor bunt med pengar – som tidigare användes för att finansiera löntagarnas trygghet vid sjukdom, ålderdom och arbetslöshet – slinker nu i stället rakt in i statsbudgeten för att finansiera skattesänkningar för de som tjänar mest.
Det är inga struntsummor det handlar om utan hela 314 miljarder kronor sedan 2007!

"Det är historiens största stöld av löntagarna i Sverige"  som Thomas Lundberg, ombudsman på IF Metall Norrbotten uttrycker det.

Att "värna välfärdens kärna" som vi hört Reinfeldt så många gånger tala om innebar i praktiken att försämra välfärden genom att låta de sociala trygghetssystemen betala borgarnas skattesänkningskalas.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Dagen efter

One day a year Satan spells his name Santa. That day was yesterday.


tisdag, december 23, 2014

Stortomten

Mitt i den affärsgalleria som jag döpt till Lycksalighetens tempel, tronar stortomten med sin välfyllda säck.
Som en uppmaning till oss alla hur vi ska bli lyckliga genom att köpa mera och mera av saker som vi egentligen inte behöver.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Ett litet urval från min "Best of Christmas"

Jag hade ju som tänkt göra en cd med bra jullåtar och presentera listan här men när tiden inte räckte till så blev heller inte varken cd eller listan färdig.

Ett urval av de låtar som platsar på listan får utgöra en liten julhälsning i alla fall:





 

måndag, december 15, 2014

Flyttfåglar



Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annie Lööf: vår politik är misslyckad, därför ska vi ha mera av den.

Annie Lööf har begått debattartikel i DN.
För att sammanfatta hennes floskelfyllda artikel så börjar Lööf med att berätta att alliansens politik de gångna 8 åren har misslyckats totalt. För att sedan föreslå mera av den.

Fattiga barn och flyktingars problem att komma in i samhället ska lösas genom att bolag betalar mindre skatt eller får göra mera vinst på skattemedel.
Vissa har inte råd med vinterskor, därför måste bolagsskatten sänkas. Flyktingar har svårt att få jobb därför måste vi låta företag ta ut vinster ur välfärden.
Barnfattigdom och integrationen ska fixas med fler skattesänkningar och mera vinster i välfärden.

Lööf pratar om de fattiga men pengarna ska fortsatt delas ut till de rikaste och till företagen!

Uppdatering: Birger Schlaug har också läst Annie Lööfs debattartikel. Läs hans analys här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

torsdag, december 11, 2014

Nu är det jullov

Som tur var så fick jag med kort varsel ta ut mina semesterdagar som annars skulle förfalla vid årsskiftet. Så nu är jag ledig ända till jul och stämplar in i fabriken igen först på annandagen.

Inte dumt alls.

måndag, december 08, 2014

fredag, december 05, 2014

Borgerlig ledarskribent fick rättvis lön, hamnade på gatan.

Per Gudmundson skriver på den bidragsberoende borgerliga tidningen SvD:s ledarsida under rubriken "Rättvisa löner är lönsamt" , om att den svenska ekonomin växte med ungefär 30 procent mellan 2001 och 2010 och att de högutbildade står för hälften av denna utveckling. Detta medan den lågutbildade delen av befolkningen påstås bidra med endast 0,05 procent av tillväxten.

Gudmundson menar också att det finns för få högutbildade och att företagen har svårt att rekrytera personer med rätt utbildning. Gudmundson:  "Så vad kan vi göra? Resultaten visar att högutbildade är två till tre gånger mer produktiva (i bemärkelsen att skapa tillväxt, alltså) än lågutbildade. På en effektiv marknad skulle denna produktivitet återspeglas i två till tre gånger högre löner. Sveriges sammanpressade lönestruktur gör dock att incitamenten minskar att söka sig till ”rätt” utbildning. Med bättre incitament skulle samhället kunna få ut mer av utbildningsinvesteringarna."

Gudmundson vill ha mera rättvisa, och som vanligt när borgerliga ledarskribenter sitter uppe i sina skattefinansierade elfenbenstorn och ser ner på pöbeln, så uppnås rättvisa genom att de med lägsta löner skall sänka sina löner medan de högavlönade skall få skattesänkningar.

Vad Gudmundson - som jag antar anser sig tillhöra de högutbildade efter att ha studerat filmvetenskap (!) på universitet - inte verkar förstå är vem det är som betalat den utbildning som vi, via staten, gratis gett de med hög utbildning.
Det är ju nämligen de med låg utbildning som gått ut i arbetslivet i tidig ålder som, inte bara börjar bidra tidigare till tillväxten, utan dessutom till största delen betalar hela kalaset för den som går en högre utbildning.

När det kommer till att vara produktiv så kan man ju fråga sig vem som egentligen är mest produktiv.
Är det VD:n när hen står och håller "halleluja-möten" för den samlade personalen? Eller är det ingenjören/mellanchefen som, när hen inte sitter i evighetslånga nonsensmöten, sitter vid sitt skrivbord och gör snygga grafiska presentationer i datorn?
Eller kan det kanske vara den i sammanhanget lågavlönade massabruksarbetaren som tack vare sin erfarenhet, kompetens och sitt engagemang är den som utgör skillnaden mellan att företaget just denna dag gör en miljonvinst istället för en förlust?

Anser Gudmundson att han är mer produktiv än sjuksköterskan som ensam ansvarig för en hel avdelning får springa benen av sig på äldreboendet?

Vem gör större samhällsnytta? Vem bidrar mest till tillväxten?
En liberal ledarskribent eller sophämtaren?

Om vi hade en effektiv marknad med rättvisa löner skulle nog Per Gudmundson tvingas söka försörjningsstöd.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Den svenska Tea Party-högern har presenterat sig

Den borgerliga alliansen har nu kommit ut som den svenska Tea Party-högern. Detta genom att vägra samarbeta, vägra kompromissa, vägra förnuft och vägra att ta ansvar. En sån som Annie Lööf är mer intresserad av att försöka plocka poäng hos den egna hejarklacken än att se till vad som är bäst för landet.
Det är tydligt att det är det ingrodda sossehatet som styr Alliansen och de nyliberala allianspolitikerna. Ett sossehat som är själva fundamentet för den borgerliga alliansen och ett arv efter Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson. Annie Lööf och Jan Björklund har bara tagit vidare den stafettpinnen. Att socialliberalismen offras på sossehatets altare betyder ingenting för dessa företrädare för denna nyliberalism.
En nyliberalism som egentligen bara är den finansiella elitens politiska förklädnad.

Tror de borgerliga verkligen att alla älskar dåliga förlorare som vägrar acceptera att de förlorat valet och som till varje pris försöker klänga sig kvar vid makten?



Teckning: Magnus Bard.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

torsdag, december 04, 2014

2cellos

Cello är ju ett fint gammalt instrument och här har vi två killar som verkligen kan konsten att gnida på strängarna:


Vi kör väl en till:


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

onsdag, december 03, 2014

Lösningen på budgetkaoset

Lösningen på budgetkaoset nu är att Socialdemokraterna röstar fram Sverigedemokraternas budget som kontraproposition!
Då blir det Löfvens budget mot Sverigedemokraternas i huvudvotering.
Den borgerliga alliansen ställs då inför valet att stödja det fascistiska Sverigedemokraterna eller att inte stödja dem.

Men vågar de det?