Nästa vecka röstar riksdagen om Lissabonfördraget. Vänsterpartiet och miljöpartiet kommer att rösta nej till att ratificera föredraget. Övriga partier, inklusive socialdemokraterna röstar alltså för att:
• EU:s lagar alltid gäller före Sveriges lag
• regler på den svenska arbetsmarknaden sätts ur spel
• den svenska alliansfriheten överges och ett gemensamt militärt försvar skapas
• Sverige, med ca två procent av rösterna, förlorar veto och lätt kan köras över vid viktiga beslut
• EU får president, utrikesminister och ambassader runt om i världen
• EU talar med en röst samtidigt som 27 nationers röster tystnar
• Sverige accepterar den gemensamma valutan Euro i strid mot folkomröstningens resultat
• makten över Sverige säljs ut till brysselbyråkraterna.
LO:s medlemmemar borde å det snaraste kräva att allt stöd till socialdemokraterna dras tillbaka och att ett samarbete mellan fackföreningsrörelsen och vänsterpartiet inleds!
Läs även andra bloggares åsikter om Lissabonfördraget, EU, LO, facket, socialdemokraterna, vänsterpartiet
2 kommentarer:
Vilka regler på den svenska arbetsmarknaden sätts ur spel? Finns det inga arbetsmarknadslagar i övriga Europa, är vi i Sverige unika på den punkten? Skulle man kunna formulera det så att svenska reglerna ersätts med gemensamma internationella? Leder detta alltid till det sämre? Hur kommer det sig i såfall att vi i Sverige alltid är så himla världsbäst på att utforma sådant?
Fem av sju riksdagspartier röstar för, två emot. Våra representanter i riksdagen är folkvalda. Välkommen till demokrati - det är så här det fungerar!
För att börja i bakändan:
"Välkommen till demokrati - det är så här det fungerar"
Vi har ju sett hur fint demokratin fungerar i somras när FRA-lagen piskades igenom riksdagen. Riksdagsledamöter som personröstats in för sina liberala åsikter om individuell frihet, mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och demokrati stod och grinade och röstade mot sin egen övertygelse. Allt för att få sitta kvar runt köttgrytan! Dessa ledamoter har fått utstå en veritabel folkstorm av förbannade väljare för sitt svek.
Sedan om man inte inser att det demokratiska underskottet ökar med avståndet mellan väljare och beslutsfattare så bör man tänka en gång till. Det är ju lättare att fatta impopulära beslut när du är 100 mil ifrån din väljare än när du bor granne med honom.
"Hur kommer det sig i såfall att vi i Sverige alltid är så himla världsbäst på att utforma sådant?"
Hur kommer det sig att högerröstare (och politiker) alltid gnäller att Sverige är så dåligt(och USA/EU så fantastiskt)? Till och med statsministern åkte runt och snackade skit om sitt eget land. Tills George Bush gav honom beröm för den förda svenska(under socialdemokratin)miljöpolitiken, då slutade han förtala sitt eget land!
Sverige är inte bäst i allt, men på flera områden har Sverige varit en förebild för andra länder som studerat det svenska samhällsbygget.
Den svenska modellen med kollektivavtal har tjänat arbetstagare och inte minst företagen väl genom att skapa trygghet och långsiktiga avtal. Strejker och konflikter har varit undantag om man jämför med övriga europeiska länder där det strejkas titt som tätt. Arbetstagarnas inflytande och engagemang i företagen har lett till att svenska industriföretag har varit kanske de mest produktiva i världen. Jag har själv, och via kollegor, fått inblick i hur det fungerar inom min bransch i andra länder och ibland är det hierkarier som på 1800-talet med ingenjörer som pekar med hela handen och skrämmande låg kompetens hos maskinisterna.
Med Lissabonfördraget kan hela modellen med kollektivavtal vara hotad och istället kan arbetsmarknaden regleras i lag.
Det blev en så lång kommentar så nu ids jag inte lägga ut texten om utstationeringsdirektiv och den lönedumpning detta kan leda till.
Läs på om Lavaldomen osv. om du vill ha mera kött på benen.
Skicka en kommentar