fredag, december 18, 2009

Planerad elbrist?

Avregleringar av marknader är ju så bra. Bara marknadskrafterna får styra utan att staten lägger sig i och reglerar så blir det ökad konkurrens och ett ökat utbud som leder till lägre priser för konsumenterna. Budskapet har trummats ut av nyliberala ekonomer, debattörer och ekande politiker till den grad att man får öronskav.

Elmarknaden är ju ett lysande exempel på hur galet det blir utan reglering. Några stora jättar som manipulerar hela marknaden för att driva upp sina vinster till rent sinnessjuka nivåer. När elproducenterna vill tjäna storkovan så stänger de helt enkelt av vissa produktionsenheter för att en brist skall uppstå och trissa upp priset på elbörsen.

Ett lysande exempel på vansinnet fick vi se igår. Här en bild av elpriset på spotmarknaden under veckan:


När elpriset stiger från nivån 350-400 kr/MWh till 14577 kr/MWh så får det, ska vi kalla det lustiga, konsekvenser.
Exempelvis massafabriker som stannar sina energikrävande vedrenserier och pappersmaskiner de timmar priset är som högst och istället för att göra papper så bränner man olja för att göra el.

Är det inte fel någonstans när det är lönsammare för ett pappersbruk att agera som elproducent än som pappersproducent?

PS:
En orsak till det höga priset är att 3 reaktorer i Ringhals och Forsmark står för "uppdatering"
Det låter som ett planerat stopp. Och precis när vinterkylan kommer!

Det låter ännu mera planerat!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

16 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

En auktoriativ nationalekonom (jag själv nämligen) hävdar att just energibranschen med sina stora monopolistiska enheter vad det gäller produktion och distribution lämpar sig särskilt illa för "avreglering". Det blir inte någon frihet, annat än för ett gäng vinsthungriga företagspampar som kan härja fritt utan att någon kan stoppa dem. Kunderna är utlämnade åt branschens godtycke, och det är ju raka motsatsen mot vad liberalerna påstår skall hända. Är det verklig konkurrens är leverantörerna utsatta för kundernas godtycke.

Bert sa...

Man behöver inte vara särskilt konspirationsmisstänksam för att inse att det du skriver är alldeles sant.

Det är så genomskinligt, så korrupt, att det borde anmälas till ..... ja, ska man börja med polisen. Eller kanske ekobrottsmyndigheten.

Men det kostar väl, för en vanlig lite medborgare att driva igång något sådant, va!??

Michael Karnerfors sa...

Men suck... var kommer alla dessa konspirationsteoretiker ifrån`? Snart kan en företagare inte ens nysa utan att fringe'isarna i den allovetande skräphögen som är bloggvärlden hävdar att det är en konspiration för att bråka med folk.

Kråksimuleraren sa...

Eftersom industrin har gått på lågfart i allmänhet på grund av den ekonomiska krisen så har efterfrågan på el minskat och då har priset fallit, då är det ju smart att stänga lite kraftverk så att tillgången minskar och priset stiger då man måste importera mer. men trots att importen och tillgången var liknande både dagarna före och efter så var priset inte lika högt, alltså en helt konstruerad situation av aktörerna på elmarknaden, taktiskt nog under Köpenhamns mötets sista dagar!

Michael Karnerfors sa...

Kråksimuleraren: Aha, så nu kan kraftbolagen styra vädret också! *flämt* Och inte nog med det... de kan förutsäga/styra det många månader i förväg ochså... eftersom de stopp som nu brabbat O3 har en händelsekedja som sträcker sig tillbaks till sommaren!

Seriöst... de som påstår att detta är en konspiration av kraftbolagen gör sig själv till totalt åtlöje. Bolagen gör miljardförluster på så här länga oplanerade stopp.

Knapsu sa...

"den allovetande skräphögen som är bloggvärlden" :-D
"Den särskrivande specialklassen som utgör bloggträsket" heter det!

Vem har påstått att kraftbolagen styr vädret?
Förutsäga väder kan ju vem som helst göra. Till exempel så kan jag förutsäga att det är betydligt kallare i januari än i september.

Kråksimuleraren sa...

Hmm, så ventilen som byttes på O3 började läcka i somras.... låter ju som en väl lång leveranstid på nya ventiler, samt att man kör vidare under flera månader, men prompt måste byta då det varit kallt under ett par dagar och andra kraftverk stannat för "uppgradering"!

Michael Karnerfors sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Michael Karnerfors sa...

Ok, om vi säger så här: på vilket sätt skulle ett sådant här avbrott ha kunnat ske utan att du direkt anklagar bolagen för konspirationer?

Och hur skulle du som inte-särskilt-intresserad observatör kunna se skillnaden mellan ett helt vanligt avbrott och en ondsint konspiration?

Med tanke på att ditt enda argument för att bolagen bryter mot lagen och djävlas på pin tjiv är för att avbrottet sträckte sig över början av en köldperiod så känns det som att det är skit samma hur, var eller när det sker, för du har ändå redan bestämt dig att din lilla fantasi är verklighet.

Anonym sa...

Rita ett till diagram. Ta år för år från ca 1980 och framåt (det räcker). Se hur priset rusar iväg från stabila låga priser före avregleringen och se hur det ser ut nu. Och om nån ifrågasätter hänvisar man till EU. Vanligt folk får lida medan de besuttna EU-kliar varandra om ryggen. De sitter själv med vid köttgrytorna med sina höga löner och kan betala - MEN DET ÄR PÅ VÅR BEKOSTNAD.

/Meikäläinen

Knapsu sa...

Konspiration eller inte, till och med energimäklaren pratar om konspirationer och ett rån mot elkunderna.

http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article697816.ece:
"Den som lusläst SMHI:s väderleksprognoser har kunnat göra sig en ordentlig hacka på att handla med terminer för elektricitet"

""Ett rån mot elkunderna"
Jonas Almquist, Sverigechef för energimäklaren Bergen Energi, säger till Dagens Industri i dag att den här pristoppen helt hade kunnat undvikas om kärnkraften körts normalt.

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article697840.ece#comments:
"- Jag tror tyvärr att man i år medvetet har valt att förlänga underhållstoppen för att hålla uppe priserna på elmarknaden. Det är i så fall ett rån mot elkunderna. Normalt går den svenska kärnkraften i princip för fullt under vintern för att säkra elförsörjningen när förbrukningen är som högst, säger Jonas Almquist till DI"

Varför kärnkraften står kan vi läsa i Ny Teknik 5:e november:
"Problem i Oskarshamn
När O1:an i Oskarshamn skulle återstartas upptäcktes ett problem med en pådragsventil till turbinen. Ventilen, som obefogat stängde vid åttio procents effekt, måste lagas för att anläggningen ska kunna köras för fullt.

O3:an står fortfarande helt still efter den årliga översynen som började den 1 mars. Bland annat måste ett skadat lager i generatorn åtgärdas. Problemen med sprickor i styrstavarna har inte kunnat lösas helt, men O3:an kommer ändå att få köras efter en försenad start.

Och O2:an går bara att köra med reducerad effekt på grund av vibrationer i turbinen"

(Årlig översyn trodde man ju innebar att man stod några veckor och gjorde större underhållsarbeten, inte att man stod HELA året!!)

Mera från samma artikel:
"Problem i Ringhals
I Ringhals står både R1:an och R2:an still, medan R3:an och R4:an går för fullt.

Enligt Strålskyddsmyndigheten har Ringhalsverkets ledningsrutiner skötts slarvigt och blivit ålagda att skärpa sig.

Exempelvis har R1:an körts på lösa boliner förra året, vilket gör att reaktorn måste genomgå ett omfattande arbete med att höja säkerheten innan den kan återstartas över huvud taget. Och R2:an står stilla på grund av att sommarens revisionsarbete inte hunnit verifieras och dokumenteras. Återstarten planeras till i början av nästa år.

Problem i Forsmark
Alla tre reaktorerna i Forsmark står under särskild tillsyn av Strålskyddsmyndigheten sedan brister i säkerhetskulturen upptäckts vid verket.

Men F1:an och F3.an levererar nu el med full effekt, medan F2:an inte kommit igång än efter revisionen.

Avställningen av F2 har förlängts och återstarten beräknas nu till den 20 november.

F3:an går visserligen för fullt, men problemen med sprickor i styrstavsförlängarna har inte lösts och reaktorn för bara köras provisoriskt under begränsad tid"

Känns inte så där jättetryggt och stabilt med kärnkraft!
Nästan så att vindkraften känns pålitligare!

Christoffer Willenfort sa...

ang kommentaren "Känns inte så där jättetryggt och stabilt med kärnkraft!"

Felet är inte kärnkraftens. felet är att vi inte i Sverige får lov att bygga nytt Utan måste lappa och laga de nuvarande rektorerna. (Samt att vi skrotade den modernaste av dem)

så bygg nytt och modernt så slipper v dessa problemen.

Petter sa...

Oavsett om det blev avvecklingsbeslut eller inte så hade vi inte börjat bygga några nya reaktorer på och eller 90-talet och knappast början av 2000 heller. Tar ändå 5-10 år att bygga nytt så det är inte särskilt relevant idag. Avregleringen påverkade effektreserv och andra anläggning och det påverkar mycket mer. Dessutom har vi på tok för mycket elvärme i Sverige. Tar inte elbolagen ansvar måste vi tänka mer strategiskt (och inte avveckla effektreserven upphandlad av staten som planerat). Sen kanske det inte är så bra med värmepumpar dimensionerade att behöva använda elpatronen när det blir kallt. Där kan myndigheter styra mer också. Liksom helt enkelt kräva att det byggs energieffektivare hus.

Michael Karnerfors sa...

Petter: med tanke på hur otroligt skitig reservkraften är undrar jag om det inte är bättre att se till att vi har överkapacitet och under resten av året sälja överskottet till länder med skitig kraft, som Danmark, Tyskland, Polen, Baltikum. På det viset skall vi inte behöva en kraftreserv.

Kan någon förresten förklara för mig varför elvärme tittas så snett på? Det är en (så gott som) förlustfri överföring, 100% effektivtet i elementen och förutsatt att elen kommer från en ren kraftkälla som vatten-, kärn- eller vindkraft har den väldigt låg miljöpåverkan.

Varför tittar alla snett på elvärme? Är det en konsekvens av att vi vill få ned elförbrukningen eller vad?

Petter sa...

Normalt sett räcker import av Norsk vattenkraft t ex, men inte i sådana här situationer. Ledningarna räcker inte till oavsett om det hade funnits kraft. Direktel är bara ett fenomen av kärnkraften, men det är viktigt att få ner energianvändningen överhuvudtaget särskilt bland hushåll som använder sådana ofantliga mängder.

På somrarna står ju kärnkraften stilla så det kommer inte finnas el att sälja eller ledningar att sälja via. Då fungerar i praktiken hur som helst bara deras olje och kolkraftverk som reserv eftersom de måste leverera till oss och sig själva på vintern. All reservkraft är inte smutsig, pumpkraftverk används flitigt i Europa. Elvärme är ju det som skapar de stora effektpeakarna. Industrier stannar som resultat. Det gjorde dom inte innan avregleringen. Nu har de ju istället incitament att under effektbehov leverera el till dina element. Det är inte vårat ansvar att förse hela europa med kärnkraftsel, de är fullt kapabla till att bygga dom själva. Dessutom blir hela länder beroende av enstaka kablar för att inte landet ska gå under. Så de är nog mer intresserade av att vara beroende av rysk gas de iaf kan ha i lager för deras kallaste dagar.

Elvärme gör inte Sverige till något (primär) energieffektivare land. Och det gör inte personbilarna heller. Men realiteten är att vi knappast kan vänta oss att det poppar ut reaktorer överallt varken till fjärrvärme, elvärme eller elhybridbilar. Då ser ni extrema kärnkraft fixar allt förespråkare bara ut som löjliga utopister. Jag är för realpolitisk för att kunna stödja något sådant. Att minska vårt primära energibehov är allt jag är intresserad av, inte att vi ska ha mer av fossila eller smutsiga anläggningar. Effektivare uppvärmning, effektivare hus minskar energibehovet oavsett om det är sopor, trä, kärnkraft eller vattenkraft och då kan de användas till att driva fabrikerna som står stilla istället, elledningar kommer aldrig kunna göra det. Att utöka elnätet löser inga problem, samma problem kvarstår i ett större elnät. Minskar vi fjärrvärmeanvändningen för tappvarmvatten på sommaren t ex så har vi mer bränsle att använda på vintern och extra pannor dimensionerade för vintern blir en relativt billig investering. Bergvärme är fortfarande effektivare än direktel, men jag är oroad för att vi för kraftigt underdimensionerar värmepumparna, då är det som sagt elpatronen som tar över. Man kan inte planera kärnkraft utefter att behöva klara effekttopparna. De är ofta väldigt tillfälliga dessutom. Normalt sett behöver vi mer än installerad effekt av vattenkraften och installerad effekt av kärnkraften vid topparna. Att bygga effektreserven i Tyskland minskar ju inte utsläppen. Istället är det bättre att helt enkelt bygga ny pumpkraftverk här. De kan ge flera tusen MW på sekunders svarstid om vi bygger stora anläggningar. Det behövs oavsett om vi ska bygga ut vindkraften eller inte (och det är redan beslutat att vi ska till skillnad från kärnkraften). Även det vi hade i Sverige gav mer än en gasturbin.

Knapsu sa...

Jag är på samma linje som Petter. Det finns enormt mycket att hämta på att spara energi!