"Rösten från östern" med stort och smått, högt och lågt i en salig blandning från Haparanda
torsdag, januari 28, 2010
Rusningstrafik
Trojan i Spotify
En sökning på Google gav bland annat följande resultat från CyberInsecure.com: (Googles översättning)
Online musiktjänsten Spotify har avslöjat att tusentals av användarnas personliga information kan ha stulits av hackare. Tjänsten tillåter registrerade användare omedelbar tillgång till en stor katalog med musik, plockar alla spår de väljer att ström direkt över Internet till sin dator.Företaget tjänar mer än en miljon användare i hela Europa, med uppskattningsvis 250.000 bara i Storbritannien.
Enligt ett tillkännagivande av tjänsten, en grupp av datorer brottslingar hittat ett kryphål i det program som gav dem tillgång till vissa användares lösenord. Även om lösenorden är krypterade, bekräftade Spotify att de fortfarande var sårbara för en så kallad brute force-attack att försöka gissa dem.
"Tillsammans med lösenord, var registrering information som din e-postadress, födelsedatum, kön, postnummer och faktureringsinformation kvitto kan exponeras," företaget sagt. "Kreditkortsnummer inte lagras hos oss och inte var i riskzonen"
Det sades att felet i systemet upptäcktes och fick fast strax före jul, vilket innebär att endast användare som registrerat sig innan December 19 kan påverkas. Det är oklart hur många människor som använde tjänsten vid den tidpunkten, eftersom Spotify fortfarande var en inbjudan som bara service och har vuxit snabbare under de följande månaderna.
Uppdatering 12:30:Toastmasterkillen: "Nu på morgonen har både Norton och AVG klassat Spotify som en trojansk häst – en form av virus. Norton och AVG tror att de kan hänga ihop med en release som Spotify gjort i natt men det finns fortfarande inget mer konkret klart ännu. De jobbar på problemet"
Och:
Symantec: "It appears LiveUpdate wrongly identified spotify.exe as a potential threat which has impacted Symantec and Norton customers. Once notified of the issue we corrected it and a new update is being sent out today to rectify the issue. Once customers receive the update they will need to reload Spotify. We are sorry for any inconvenience caused"
Läs även andra bloggares åsikter om internet, Spotify, virus, trojaner, hackare, skurkar och banditer
onsdag, januari 27, 2010
Veckans musikfynd
Dock fanns endast en låt av bandet att finna på Youtube:
Sedan uppenbarade sig ett rockabilly-band också:
Tredje fyndet och då är vi tillbaka till lite punkigare toner:
Läs även andra bloggares åsikter om Screamin' Eric, The Buzzards, US Bombs, musik, punk, rockabilly, Youtube
Vi blir fler och fler, vi konspirationsteoretiker
Nu sällar sig även fd nyhetsankaret Elisabet Höglund till oss konspirationsteoretiker och tycker att elproduktionen i Sverige är för viktig för att hanteras av kraftbolagen:
"Elproducenterna skor sig på en elbrist de själva (avsiktligt?) framkallar genom att inte utnyttja sina egna energitillgångar...
...Att ha tillgång till energi, som värmer och håller produktionen uppe, är en överlevnadsfråga, ett val mellan välstånd och misär, inte något som en fåtal giriga kraftproducenter och elbörsmäklare kan få leka med som de vill"
Höglund har två förslag:
1. Återreglera elmarknaden och ålägg kraftbolagen ett försörjningsansvar för att producera el i tillräcklig mängd
2. Lägg ner elbörsen Nordpool.
Ska vi vara petiga så är ju elmarknaden egentligen inte avreglerad, den är ju reglerad så att elpriset ska bli så förmånligt som det bara är möjligt för elproducenterna!
Och detta på konsumenternas bekostnad.
Men för övrigt så är det bara att hålla med Höglund.
Men då har vi ju sedan våra kära politiker som lever sitt eget liv och fattar beslut till höger och vänster utan att förstå (eller bry sig om?) konsekvenserna.
Är det någon som tror att priserna blir lägre när hela Europa blir en gemensam elmarknad?
Ja förutom politikerna alltså!
16 December 2009 blev det nämligen klart med:
European Network of Transmission System Operators for Electricity
"European TSO companies have reached a new voluntary agreement on Inter-TSO Compensation for transit (ITC). The Agreement, which was signed by 39 TSOs from 33 countries, is an interim solution until the official EC guideline for ITC compensation are in force, later in 2010"
Få se vad vi har för elpriser nästa vinter med en gemensam europeisk elmarknad där vi bl.a ska hjälpa till att ersätta det nu nedlagda kärnkraftverket Ignalina.
EDIT: Ser nu att generaldirektörerna i de statliga energimyndigheterna tycker att elmarknaden fungerar.
Läs även andra bloggares åsikter om elbörsen, Nordpool, elmarknaden, kärnkraft, elpriser, entsoe, Inter-TSO, ITC, EU, energi, politik, samhälle, Ignalina
tisdag, januari 26, 2010
Vrom-vrom!
Den här gången är det en Porsche Cayman S som lottas ut i Asplövens succelotteri.
Men historien från hösten -08 kan väl knappast upprepa sig?
Läs mera på Asplövens hemsida.
Läs även andra bloggares åsikter om Asplöven, Porsche, lotteri
James Camerons Avatar
When all of this antiwar drivel has run its course, the young men and women currently protecting our nation will be considered the next great generation for conserving our way of life. The pacifist and antiwar goons feel they must degrade support for our military to win their political battles. I consider Mr. Cameron to be a mentally ill Hollywood elitist"
I de neokonservativas USA kritiseras filmen "Avatar" för att vara anti-militärisk och anti-amerikansk och James Cameron uppmanas att be den amerikanska militären och allmänheten om ursäkt.
På den andra sidan av det politiska spektret så hyllar Bolivias president Evo Morales "Avatar" för dess budskap om att skydda naturen från att exploateras och säger sig identifiera sig i filmens djupsinninga budskap om motstånd mot kapitalismen och kampen för att skydda naturen.
James Cameron och science-fiction, det kan ju bara bli bra om ni frågar mig. Dock lite orealistisk eftersom filmen slutar med att naturen segrar över det militärindustriella konglomeratet och det vet vi ju, sånt händer bara i sagans värld!
Läs även andra bloggares åsikter om Avatar, James Cameron, Evo Morales, imperialism, kapitalism, exploatering, film, science-fiction, miljö
fredag, januari 22, 2010
En Center, en Pucko
Partiledardebatten häromdan
Några reflektioner på debatten:
Jag må vara färgad men nog framstår Fredrik Reinfeldt som en arrogant översittare. Han har en överlägsen ton som man inte kan höra hos någon annan av partiledarna. Från ett von oben perspektiv raljerar han på sitt arroganta sätt och leverar floskler som "skattechock" och inte minst det allra senaste ordet som propagandadoktor Schlingmann lanserat: "Fusköverenskommelser". Det är alltså fusk att låta göra en utredning och lyssna på remissvar istället för att låta förutbestämda ideologier styra besluten.
Att Reinfeldt är pressad märktes, och mellan raderna erkände han misstagen samtidigt som han utgjöt sitt missnöje med medias kritik: "Tror ni att med en rödgrön regering blir alla reformer perfekta? Då blir det ingen kritik. Ingen kommer att ha några klagomål. Medierna kommer att berätta att allt är bra."
Göran Hägglund framstod som vanligt som en misslyckad ståupp-komiker som inte klarar av att få åhörarna att ens dra på munnen en enda gång.
Maud Olofsson levererade sitt gamla välkända gnällande, inget att fästa någon större vikt vid.
Jan Björklund framstår som den enda av partiledarna i alliansen som försöker föra en seriös debatt. Även om Folkpartiets seriositet kan ifrågasättas när partiet propagerar för en övergång till euro samtidigt som partiledaren i riksdagen levererar följande : "Nu har EU-kommissionens prognos för 2010 kommit. Den visar på en annan bild när man jämför Sverige med övriga Europa. Sverige har i prognoserna lägre arbetslöshet än genomsnittet i EU. Sverige har ett budgetunderskott som bara är hälften så stort som genomsnittet i EU, och Sverige får i år dubbelt så hög tillväxt som genomsnittet i EU"
Det framstår som allt mera uppenbart att borgarna med vett och vilja vill krascha hela landet. Utförsäljningar och fördyrande privatiseringar och som lök på laxen så ska vi kasta bort vår industris stora konkurrensfördel, den svenska kronan.
Så var det miljöpartiet. Inget större fel på Peter Eriksson som debatterade den här gången, men när det hettar till framöver så kan han lämna över till sin språkrörskollega. Miljöpartiet har faktiskt den mest kompetenta partiledaren av alla i Maria Wetterstrand.
Hon sopar banan med Reinfeldt vilken dag som helst.
Mona Sahlin och Lars Ohly då? Ja de var väl som de brukar vara. Ohly fick väl in några träffar med att påpeka hur "utanförskapet" ökat under alliansens tid och att alliansen lovar "mera av samma" trots det förskräckande resultatet.
Läs även andra bloggares åsikter om partiledardebatt, Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund, Maud Olofsson, Göran Hägglund, Mona Sahlin, Lars Ohly, Peter Eriksson, Maria Wetterstrand, politik, samhälle, alliansen, oppositionen, rödgröna
torsdag, januari 21, 2010
I kameratankar
Det andra alternativet är en systemkamera och då utrustad med ett 18-200mm f/3.5-5.6 objektiv. Eftersom jag gärna vill ha möjligheten att filma också så blir det ett betydligt större ingrepp i börsen med systemkameran.
Vad välja?
Råd och synpunkter emottages tacksamt!
Läs även andra bloggares åsikter om digitalkameror, kameror, fotografering, foto, systemkameror
onsdag, januari 20, 2010
Varför?
Råder det potatisbrist i landet?
Varför odla fram potatis som kostar 350 kr/kg i affären?
Varför?
Läs även andra bloggares åsikter om potatis, slöseri, vansinne, lyxkonsumtion
tisdag, januari 19, 2010
Arbetsgivarens bud: 0,0 kronor
Någon låglönesatsning anses heller inte behövas eftersom "det är ju så mycket billigare att leva i glesbygden"
Nollbud och nollbud förresten, de vill ju tydligen att vi ska arbeta mer också.
Om nu detta skall föreställa arbetsgivarnas konstruktiva bidrag till avtalsrörelsen och inte bara ett ideologiskt utspel, så rekommenderar jag att Pappers förhandlare laddar upp med den här låten innan de sätter sig vid förhandlingsbordet!
Läs även andra bloggares åsikter om Pappers, Skogsindustrierna, avtal, avtalsrörelsen, löneökningar, facket, jobbskatteavdrag, politik, samhälle, arbetarrörelsen
måndag, januari 18, 2010
Bara några överblivna mobilder
Läs även andra bloggares åsikter om bilder, mobilder, FRA, arbetslinjen, flexibilitet, snö, värmeväxlare, skämt, lappar, bultförband
Slackupptagning
Nåväl, man får väl försöka ta upp slacket lite grann med några korta.
– Jag har inga kommentarer till det utifrån det kunskapsläge som jag har, sa Göran Hägglund angående att ägaren till Medstop, som nu tagit över 62 apotek i landet, ägs av en riskkapitalfond som finns registrerad i skatteparadiset Jersey.
Hägglund tycker att "det känns jättebra" att våra pengar som vi lägger på medicin försvinner ut ur landet och ner i privata kassaskåp istället för att stanna innanför landets gränser och bidra till den svenska välfärden.
Att priserna på flera av de mest sålda medicinerna chockhöjdes när de receptfria läkemedlen konkurrensutsattes tycker nog Hägglund också är bra. För det övergripande syftet i all borgerlig politik är ju att privata företag skall gynnas på medborgarens och samhällets bekostnad.
Claes Arvidsson visar hur långt ner i dyngan SvD kan sjunka genom att utnyttja katastrofen på Haiti till att försöka plocka politiska poäng åt alliansen och samtidigt ge sig på oppositionen :
"Om den rödgröna oppositionen hade fått råda är det inte säkert att det funnits några transportplan att tillgå"
Tomas Tobé presenterar Moderaternas nya jobb- och skattepolitik:
– Problemet är inte att det är svårt att starta företag i Sverige. Problemet är lönsamheten. Fler måste bli framgångsrika som företagare, säger Tomas Tobé.
Därför föreslår han bland annat att bolagskatten och kapitalinkomstskatterna sänks kraftigt....
Moderaternas bidragslinje fortsätter alltså. Statens finanser skall undermineras så att offentliga sektorn måste slaktas. Bara för att misslyckade företagare skall lyckas gå i vinst.
Tänk om Moderaterna skulle låta den av dem så hyllade marknaden sköta sig själv istället för att ösa bidrag över den!
Sedan så var det dags för eurofrågan igen. Nu är det tre representanter ur allianspartierna som i DN förespråkar en ny omröstning om övergång till euro. "Vi vill och vågar ta tag i eurofrågan, skriver företrädare för M, C och KD"
Debatten skall starta "genom att vi tar reda på hur verkligheten faktiskt ser ut och vilka konsekvenserna blivit av att Sverige stått utanför euron" skriver de i sin debattartikel som är full av argument EMOT euron.
Det är ganska talande när inte ens euroförespråkarna i en debattartikel kan presentera ETT enda argument för euron som valuta i Sverige.
Förresten, om man ser på det här med euron ur ett "Haparandaperspektiv" så kan man ju tycka att det är lite efterblivet att prata om att införa euro. Vi har ju redan euro som ett fungerande betalningsmedel! Gå in på vilken affär som helst i Haparanda och du kan använda euro. Gå till bankomaten och ta ut euro, inga problem!
Inte behöver vi införa euron som valuta i Sverige, den finns ju redan. Det gäller bara att de mer efterblivna delarna av Sverige börjar att använda den!
Ikväll bio: "Snabba Cash"
Läs även andra bloggares åsikter om apotek, privatisering, utförsäljning, mediciner, avreglering, SvD, moderaterna skatter, bidrag, euro, EMU, samhälle, politik, alliansen, oppositionen
söndag, januari 10, 2010
Det stora (s)veket
Det nya pensionssystemet hade beslutats i februari 1994. Carl Bildt var statsminister och Socialdemokraterna stödde M, FP,C och KD i omröstningen i riksdagen. Vänsterpartiet och miljöpartiet stod utanför pensionsöverenskommelsen.
Ulla Hoffmann (v) välkomnade Perssons uttalande: "- Våra pensioner har genom premiepensionssystemet utlämnats till aktiemarknaden. Det är inte något som svenska folket ville ha"
Hoffman som ingick i pensionsarbetsgruppen på 90-talet upptäckte under arbetets gång att det förekom hemliga möten inom gruppen, möten som hon aldrig kallades till eftersom hon var kritisk till att lämna ut pensionssystemet till aktiemarknaden.Hon var inte ensam, 2 år innan införandet blev det ett himla liv på den socialdemokratiska partikongressen och krav på att riva upp uppgörelsen med borgarna. För att lugna medlemmarna lovade man att alla skulle få sätta sig in i reformen och komma med synpunkter. 530 remissvar kom in från arbetarrörelsens organisationer, 501 var kritiska. Kritiken avfärdades dock med att de inte haft insyn i arbetet med pensionssystemet.
Det hade de ju inte heller haft, det hade partiledningen nämligen sett till att de inte fått genom att avfärda dem med att detta var så komplicerade saker.
Bo Könberg (fp) som var med och drev fram det nya pensionssystemet kommenterade även han Göran Perssons uttalande:
”–Nej, vi har skapat ett mycket bra system som till skillnad från det gamla systemet följer med den ekonomiska utvecklingen i landet. Går det bra får vi mer pengar går det sämre räcker inte pengarna. -Har vi förmånen att leva längre än mamma och pappa får vi arbeta längre om vi vill ha lika hög procentsats i pension. Men det är ju inte så konstigt”
”Ett mycket bra system” där pengarna inte räcker till och vi måste jobba längre!
Det skall vara en folkpartist till att tycka det är bra!
Det dagens pensionärer får vara med om idag med sänkta pensioner är bara en västanfläkt jämfört med hur det kommer att bli framöver.
Och det har vi Socialdemokraterna att tacka för.
Läs även andra bloggares åsikter om ATP, pension, nya pensionssystemet, Socialdemokraterna, samhälle, politik, Göran Persson, Bo Könberg, välfärd, reformer
Dagens Adolf
Arbetsförmedlare Adolf Käppenström uttalar sig om prognosen för 2010
Den här scenen med Hitler verkar finnas i hur många versioner som helst, här en av de roligare:
Läs även andra bloggares åsikter om satir, Arbetsförmedlingen, utanförskap, sjukskrivningar, arbetslinjen, alliansen, politik, samhälle, humor
lördag, januari 09, 2010
Allettan är igång!
Asplöven avfärdade ikväll programenligt Lycksele med 9-3 i premiären i Arena Polarica. Noterbart är att Asplövens debuterande nyförvärv Daniel Despotovic, från just Lycksele, inledde målskyttet mot sina forna lagkamrater redan efter 22 sekunder. Asplövens andra mål för dagen gjordes av det andra nyförvärvet som debuterade i afton, backen Mikael Svensk från Örebro.
Med 1 mål coh 4 assist för Despotovic och 2 mål för Svensk så kan man väl säga att nyförvärven visade vägen i kvällens match.
Noterbart också att undertecknad uppenbarligen haft viss framgång som lobbyist: Asplövens iskrigare skrinnade nämligen idag in på isen till tonerna av Raubtier!
Läs även andra bloggares åsikter om Asplöven, AHC, ishockey, Allettan, playoff, Haparanda, Raubtier
fredag, januari 08, 2010
Myggfritt
-På lacken!!
Eller på att de fryser ihop när det blir riktigt kallt.Den polska långtradaren står ännu idag kvar mitt på E4. De är nog inte vana vid riktig norrlandsvinter, åkerierna ute i Europa.
Läs även andra bloggares åsikter om kyla, Norrbotten, vinter, IKEA
"Två är lika med ett"
"Två blir en" tycker jag hade varit ett mera passande namn.
Snödjupet hindrade mig från att få det rätta perspektivet men Dan Lestanders ekvation framgår nog ändå av bilderna ovan.
Tidens tand har redan påbörjat sitt arbete med att få konstverket att skifta i kulör.
Tidigare inlägg om konstverk i Haparanda:
Dröm och Kram.
Bön.
Ny konst i staden.
Läs även andra bloggares åsikter om Haparanda, Dan Lestander, konst, skulpturer, Två är lika med ett
torsdag, januari 07, 2010
Carlgrens logik om vargstammen
I sammanhanget kan vi ju nämna att Norrbotniabanans 270 kilometer järnväg skulle kosta mellan 20 och 26 miljarder och innebära en rejäl minskning av lastbilstransporter till och från industrierna längs svenska och finska kustvägarna.
Men nu var det inte det som det skulle handla om, utan om Carlgren och hans logik om den svenska vargstammen.
Som i så många andra frågor så skyndade sig regeringen även inom viltvårdens område att tillgodose en liten minoritets önskemål och beslutade om jakt på varg.
Hela kvoten, ungefär 10% av vargstammen, inställde sig redan första dagen för avskjutning. Ett tecken på att jägarna legat i startblocken för att hjälpa regeringen i dess "kraftfulla åtgärder för att undanröja hotet mot vargstammen". Ty det stora hotet mot vargstammen är enligt Carlgren att den inte är genetiskt frisk, dvs inavlad. Vargarna är alltså så få att inavel har blivit ett problem. Ett problem som Carlgren skall bota med att göra vargstammen ännu mindre!!
Om nu problemet är att vargstammen är för liten så kanske man skulle låta den öka istället för att minska den genom avskjutning? Att importera 250-500 vargar till för att fylla på genbanken skulle ju låta trovärdigare som "kraftfulla åtgärder för att undanröja hotet mot vargstammen"
Men som i det mesta med denna regering så brister det i logiken.
Sedan måste man ju fråga sig varför 10 000 avtryckarglada jägare skall springa ut i skogen för att jaga 27 vargar?
Om vi nu skall skjuta av en del av vargstammen så är lösningen givetvis att staten inrättar en (1) tjänst som vargjägare. En vargjägare på en heltidsanställning har nog inga problem med att hinna fälla 27 vargar per år.
Läs även andra bloggares åsikter om Förbifart Stockholm, motorvägar, Norrbotniabanan, järnväg, miljö, varg, vargjakt, Andreas Carlgren
Furiren meddelar: Slut på jullovet
Ledigheten har omfattat även bloggande och i stort sett allt internet-relaterat så nu har man göra med att komma ifatt och förhoppningsvis så kan man väl värka fram något gnällande redan idag.
För den som undrat varför det inte händer så mycket på Shipspotting så är förklaringen att den kommer att läggas ned. I dess ställe kommer nu en sida som enbart fokuserar på hamnen i Karlsborg. På sidan hittar du bilder av fartyg som lastat/lossat vid någon av de två kajerna, bilder av hamnverksamhet, lite hamnstatistik och en del länkar. Ett forum finns även för den som vill diskutera eller ställa frågor om hamnen och verksamheten där.
Länk till sidan finns under "Länkar".
Slut på meddelandet.