Imorgon avregleras bilprovningen i Sverige och DN:s motorreporter Jacques Wallner frågar sig: "Avreglering för vem då?"
"Avregleringen av fordonsbesiktningsmarknaden i Sverige är obegriplig ur många perspektiv. Den drivs igenom av ideologiska skäl. Vi ska inte ha monopol. Sedan spelar det ingen roll om det blir sämre...
...Det kommer (i glesbygd) fortfarande att finnas en enda besiktningsstation. Fast nu med högre priser.Alltså bättre service i tätort, sämre i glesbygd och dyrare för alla.
De anställda har, med andra avregleringar i minnet, säkert tuffare tider att vänta. Inom Bilprovningen har de redan anlänt.
Vem är det här bra för? Självklart för nya aktörer som får hugga in på miljardmarknaden för besiktningar.
Men för kunder, anställda eller Sverige? Knappast"
Polletten ramlar visserligen ner för motorreportern men ändå så fastnar den på något sätt halvvägs nere. Wallner konstaterar i början helt riktigt att avregleringen görs av ideologiska skäl men begår sedan felet att påpeka att det är obegripligt eftersom det bara blir sämre, precis som om det vore ett misstag av den sittande regeringen.
Låt oss göra en sak klar. Regeringens avvecklingar av offentliga monopol är inga misstag. De agerar inte i landets och folkets intresse utan är sin ideologi trogen och därför skall folkets egendom reas ut till kapitalet som sedan kan plundra folket.
Offentliga monopol inrättades en gång i tiden för att alla skulle få tillgång till telefon, vägar, vatten, läkarvård, medicin osv till ett överkomligt pris. Lika för alla.
Högern har i alla tider kämpat emot statligt ägande och nu efter 25 år med nyliberal marknadsfundamentalism som den enda sanningen och en moderatledd regering så låtsas de inte ens om att det privata skall utföra det, som det offentliga gjorde förut, effektivare eller till ett lägre pris.
Se bara på apoteksreformen där man gick ut och meddelade att medicinpriserna för konsumenten måste höjas för att privata aktörer skulle lockas av de högre vinsterna.
Många lever i villfarelsen att regeringen Reinfeldt skall tjäna folket, det är fel. Regeringen Reinfeldt känner bara en herre och den heter marknaden.
Den sittande regeringen leds av nyliberaler och deras agenda går ut på att plundra och rea ut våra gemensamma tillgångar så att kapitalet kan suga ut ytterligare vinstkronor ur våra allt mera sinande penningpungar. Detta istället för att vi betalar billigt och till oss själva.
Det var detta vi röstade för i september 2006.
Vad ska vi rösta för i september 2010?
Läs även andra bloggares åsikter om avreglering, bilprovningen, regeringen, Reinfeldt, alliansen, moderaterna, högern. nyliberaler, marknaden, marknadsfundamentalister, statligt ägande, val2010
4 kommentarer:
Äsch, nu är du så där bitter igen. Klart att bilprovningen skall avregleras - de ger ju inte den service som krävs i dagens samhälle! Det är givetvis bäst att en bil kontrolleras i samband med service i en ordentlig verkstad, under en tid som passar bilägaren!
Svensk bilprovning är trots alla försök till modernisering en byråkratisk verksamhet utan flexibilitet gentemot de stackars satar till bilägare som är deras kunder!
"Ja ä inte bitter" som han Tony sa. ;-)
Men faktum är ju att ALLA är överens om att det blir betydligt dyrare, sämre för många och att Bilprovningen fungerar mycket, mycket bra idag.
Jag tänker då fortsätta att besikta bilen på Bilprovningen så länge den ägs på samma sätt som nu, säljer staten ut sina 52% (som vissa inom regeringen vill) då slutar jag besikta bilen helt, då får jag själv se till att den fungerar efter alla normer och stadgar som gäller nu. Jag kommer INTE att åka till en verkstad som lever av att reparera bilar för att de ska hitta fel som många bilägare inte med säkerhet kan konstatera om det verkligen föreligger ett fel eller inte. Jag kör gammelbilar och skruvar själv i så stor utsträckning jag kan, det är klart billigare och mina bilar har samma reningsutrustning som andra på marknaden, om än med lite högre förbrukning än sprillans nya.
Borgarjävlarna ställer till det med det ena efter det andra.
Frugan och jag skulle fixa medicin på Apoteket idag. Det var ju privatiserat visade det sig, så frugan fick instruera personalen om hur de skulle hitta rätt medicin. Och det fanns bara ett paket av medicinen. Minimering av lagerkostnader heter det i den privatiserade världen. Effektiv verksamhet heter det på Maud Olofssonspråk.
Medicinbrist heter det på
/Meikäläinenspråk
Skicka en kommentar