Så nu när jag är tillbaka i mer stadsplanerade trakter så:
Svaret är att det svenska samhället är helt sjukt!
Det svenska folket lider till viss del av vissa symptom men bland våra folkvalda i politikerleden är smittan ordentligt utbredd och utvecklad.
Vi har sett hur sjukan har utbrett sig under åren och nu under den vecka där politikerklassen, och deras beundrare inom det som skall föreställa oberoende media, och olika påverkansgrupper, rumlar runt på Gotland, bukstinna av gratis starköl och med skjortor och kjolar nedfläckade av rosevin när de på morgonkvisten smyger ut från ett hotellrum de inte bor i, står det allt tydligare: våra politiker representerar inte vanliga människor som du och jag längre!
I Almedalen fick vi veta att Vänsterpartiet vill sätta stopp för att våra inbetalda skatter förs ut som vinster till i skatteparadis skrivna riskkapitalbolag.
Över 80% av det svenska folket stödjer detta. Till och med bland de borgerliga väljarna är det över 60 procent som tycker som Vänsterpartiet i denna fråga.
Men när Vänsterpartiet uttrycker hela svenska folkets vilja och vill att Sverige skall följa i stort sett alla andra länders exempel så säger Socialdemokraterna att "det låter sig inte göras" och de borgerliga partierna passar på och utmålar Vänsterpartiet såsom varandes avgrundskommunister.
När ledarskribenter i tidningar som skall föreställa socialdemokratiska talar om Vänsterpartiets förslag som "kontroversiellt" måste jag fråga mig hur sjuk samhällsdebatten har blivit egentligen?
Sverige är uppenbarligen ett extremt land. Det enda land där det tydligen finns någon sorts naturlag som hindrar beslut som innebär att privata bolag inom offentligt betald välfärd måste upphöra eller ombildas till bolag utan vinstmål.
I alla andra länder kan man ta ett sådant beslut. Men inte i Sverige!
Varför?
Är det för att förslaget skulle hota det nuförtiden så omhuldade entrepenörskapet?
Det är ju inget förbud mot privat eller kooperativt entreprenörskap eller initiativkraft det handlar om. Bara ett stopp för vinst som drivkraft. De som förespråkar vinst måste förklara vad som tillförs, vad är det för under som sker när företag får ta ut stora vinster ur välfärden?
Vi vet det ju allihop. Vi vet att all statistik och alla mätningar visar med tydlighet hur all offentligt finansierad verksamhet har blivit sämre och sämre ju mer det har privatiserats. Vi vet att skolornas resultat försämras i rask takt, vi vet att sjukvården utarmas alltmer och vi vet ju alla hur det står till med åldringsvården.
Det politiska klimatet i det nyliberala privatiseringsexperimentet Sverige har blivit helt sjukt!
Sverige har blivit ett sjukt land och det beror på att vi har sjuka politiker. Våra politiker är så gravt förgiftade av den nyliberala marknadsfundamentalismen att de snart inte förmår fatta några beslut alls!
Men det är inte bara en ideologisk smitta som drabbat våra politiker, de har även drabbats av den stora dödsynden girighet!
Den största orsaken till att det "inte låter sig göras" när man ska hindra bolag från att sno våra skattepengar beror nog på att våra politiker inte bara har fingrarna i syltburken. De har kört ner båda nävarna i burken och håvar upp så mycket de bara hinner!
Det finns som sagt bara en saklig orsak till att vi skall tillåta vinst i bolag inom offentlig sektor, och det är för att politikerna i partitopparna och deras kompisar har stora ekonomiska intressen i de bolag som
Det finns bara ett parti som har en egen position i denna fråga och vill lägga locket på syltburken, Vänsterpartiet. Över 80% av svenskarna stödjer partiet i denna fråga.
Fråga: hur många svenskar blir skrämda av att kallas "kommunister" av syltburksgrävarna?
Jag blir då i alla fall inte rädd för någon med sylt upp till armbågarna som kallar mig kommunist när jag vill ha valuta för skattepengarna.
Och som sagt, över 80% av svenskarna, och över 60% av de som röstar på den borgerliga alliansen är kommunister enligt Alliansregeringen.
Läs även andra bloggares åsikter om Almedalen, Vänsterpartiet, Jonas Sjöstedt, politik, samhälle, välfärd, vård, omsorg, offentlig sektor, skatter, privatiseringar, marknadsfundamentalism, nyliberaler, socialdemokrati, folkviljan
1 kommentar:
Bra rutet Jan. Jag röstar inte på V, men tycker precis som alla 80%. Fega politiker är nog en del, men är det också inte så att det är väljarna som är fega som inte säger ifrån på skarpen?
Och vad skulle det blir för "katastrof" om bestämmelse om vinsttak skulle införas.
Istället skulle vi kanske få fler seriösa aktörer på välfärdsmarknaden.
Skicka en kommentar