”Inget privat företag kommer någonsin att falla offer för byråkratiska metoder om dess enda syfte är att göra vinst.”
Så skrev den österrikiske liberale nationalekonomen Ludwig von Mises 1944.
Men den förhärskande synen att kapitalismen är ett effektivt system där inget dödkött i form av onödig byråkrati förekommer, tar Kajsa Ekis Ekman effektivt död på i sin ledare på ETC om kapitalistisk byråkrati betitlad "Marknadsbyråkrati slösar mänsklig tid och energi" där hon menar att kapitalismen som helhet skapar sin byråkrati.
Ekman frågar sig var effektiviteten finns i att sjuka människor efter avregleringen av apoteken måste åka runt till flera apotek - eller vänta flera dagar - för att få sin medicin? Eller varför inte apoteken har tillgång till varandras system?
Eller "när tåget inte kommer, och SJ:s kontor säger att det vet inte de
något om, för det är inte deras tåg, man måste ringa till Veolia, men de
hade i sin tur lagt ut driften på ett annat företag, och man hamnar hos
en telefonsvarare någonstans i Frankrike. Här står tio personer på
perrongen och fryser, nästa tåg kan de inte ta, för där gäller inte
biljetterna. Ni kan ju alltid reklamera i efterhand! Gå in på hemsidan
och skriv ut ett formulär..."
Ekman fortsätter:
"Någon borde mäta all den tid som går åt till att upprätthålla marknadens
byråkrati. Då 50 hemtjänstbolag kör runt i samma område med varsin bil,
går upp i samma trappuppgångar och stressar runt för att hinna till
nästa plats. Att varje bil skulle kunna ta ett område var fungerar ju
inte, det är ju olika företag med olika kunder!"
Ekman drar slutsatsen att "den totala konkurrensen bara (är) ett temporärt tillstånd inom kapitalismen." eftersom vi människor kommer att upptäcka att det är lättare att anlita ett stort företag.
"Och så går tendensen mot allt större företag, mot uppköp och monopol,
och sedan är vi där igen. Ett företag som äger alla skolor, ett företag
som äger alla simhallar, hemtjänstbolag och elbolag."
Vilket just var poängen med att alla vi medborgare tillsammans ägde vissa saker. Som elbolag, järnväg, telefoni, skolor och sjukhus. Det skulle vara enklare och effektivare!
Men det är inte bara som helhet kapitalismen skapar byråkrati. Jag kan själv konstatera att von Mises hade fel i citatet som inledde inlägget. Det finns visst privata företag med enda syfte att göra vinst, som har fallit offer för byråkratiska metoder.
Läs även andra bloggares åsikter om kapitalism, byråkrati, privat, offentligt, marknaden, privatiseringar, utförsäljningar
4 kommentarer:
Den nationalekonomi von Mises & Co förespråkar kan fungera för väldigt små företag med begränsad verksamhet. Säg en man som äger och själv jobbar i sin egen korvkiosk och vars administration därmed kan vara minimal. Annars är det bara trams. Dessvärre lärs tramset fortfarande ut i grundutbildningen i nationalekonomi.
Ronald Coase tog effektivt död på Mises med den enkla frågan: om nu marknaden är så effektiv, varför bildar affärsmän företag?
Ett företag, där man har långsiktiga relationer och samarbetar är ju faktiskt motsatsen till marknad. Och uppenbarligen tycker affärsmännen att det funkar bättre.
Faktum är att företag tycker det är ineffektivt att ge sig ut på marknaden för varje grej de vill ha utfört. De föredrar långsiktiga relationer - även med andra företag. Kortsiktighet bara gynnar fusk, något vi har märkt inte minst inom järnvägen.
Se även Lars Bergquists artikelserie "Den omöjliga kapitalismen". Går in mycket på frågan om huruvida kapitalismen verkligen fungerar som en marknad. Högst läsvärt!
http://www.scribd.com/collections/4441361/Lars-Bergquist-Den-omojliga-kapitalismen
TiberiusGracchus:
intressant och användbar läsning. Tack för den.
Tack också till Björn och Jan för väldigt givande kommentarer!
Något för nyliberaler att fundera på om marknadsekonomi.
Skicka en kommentar