tisdag, februari 03, 2015

Bristen på läkare beror ju på att det är just brist på läkare

Under rubriken "Stafettläkarna är en följd av Jantelagen" skriver Gunnar Wetterberg på Expressens ledarsida att "mycket av stafettläkeriet är helt onödigt. Det är billigare att betala rejäla läkarlöner där de behövs."
Att de lediga läkartjänsterna inom landstingen inte är besatta beror alltså enligt skribenten på att Jantelagen hindrar landstingen att betala de löner som krävs för att få läkare att ta anställning. Lösningen på läkarbristen är då enligt Wetterberg att betala inte bara högre löner, utan så höga löner som de redan högavlönade läkarna själva begär.

Liksom så många andra skribenter på borgerlighetens tidningar så gör Wetterberg som neoliberala brukar göra: man ser ett problem men trots att man i en och samma mening faktiskt formulerar både problemet och lösningen så blundar man för det. Istället skyller man på "Jante" och förordar ännu högre lön åt de redan högavlönade.

"Enligt uppgifter i medierna saknas det 2000 allmänläkare i Sverige" skriver Wetterberg, men verkar inte förstå innebörden av det han skrivit. Att höja lönerna för vissa av läkarna gör ju inte att de blir fler.
Lösningen på läkarbristen är ju att det måste finnas fler läkare. Antingen "importerar" vi fler läkare eller så ser vi till att utbilda fler läkare. Och där har vi ett bekymmer. De som har ett stort inflytande på hur många läkare som skall utbildas i Sverige är ju nämligen läkarna själva.
Fint va? Man ser till att inte för många nya kollegor utbildas och kan på så sätt trissa upp sina egna löner.

Sedan undrar jag om Gunnar Wetterberg även vill lösa bristen på undersköterskor och övrig lågavlönad personal inom vården med att låta dem få de löner de själva begär.

Eller nej, det behöver jag nog inte undra.



Läs även andra bloggares åsikter om ,

Inga kommentarer: