I höst blev det populärt bland partiledare och andra makthavare att tala om värderingar. Ett tema som även kungen tog upp i sitt tal vid riksdagens öppnande där han talade om att stå upp för svenska värderingar.
"Jag har valt att beskriva det som att Sverige befinner sig i en värderingskris. Jag menar att det finns normer och värderingar som byggt Sverige starkt som i dag är utmanade och ifrågasatta".
Vad Busch Thor menar är alltså att det i Sverige finns en konflikt mellan olika värderingar. Underförstått mellan de värderingar som präglar oss "riktiga svenskar" och de som präglar de som kommit hit från ett annat land.
Och det är här det blir problematiskt, för det är ju så att när man börjar tala om konflikter så handlar det antingen om en intressekonflikt eller en värderingskonflikt.
Den fundamentala skillnaden mellan en intressekonflikt och en
värderingskonflikt är att intressekonflikter kan lösas via förhandling.
En värderingskonflikt å andra sidan innebär definitionsmässigt att ena sidan har rätt
och den andra fel.
Därför anser jag det vara problematiskt när politikerna börjar tala om svenska värderingar. Våra värderingar förändras ju med tiden, vi har inte samma värderingar som vi hade under vikingatiden eller ens på 1960-talet. Vi har omförhandlat våra värderingar i takt med att världen förändrats och vi kommer fortsatt att omförhandla dem.
Gunnar Hökmark:
"I Sverige råder svensk lag. Den är inte en fråga om tyckande eller
vädjande utan grunden för rättsstaten och därmed det öppna samhälle som
garanterar oss rätten till många olika värderingar"
Läs även andra bloggares åsikter om värderingar, lagar, konflikter, samhälle, politik
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar