torsdag, mars 31, 2011

Anglofiering

En talande bild av den fortgående anglofieringen. Haanpää har inte bara tappat bort ä-prickarna i företagsnamnet, det gamla finska familjeföretaget har numera även ett ansiktslöst ägande i form av ett brittiskt fondbolag.

Både trist och osnyggt, och inte klingar namnet vackrare precis.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

fredag, mars 25, 2011

Ikväll är det hockey...

..som gäller, och den här killen lirar ju faktiskt i Asplöven nuförtiden:



Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

torsdag, mars 24, 2011

Fredrik den Ynklige

Så har den självutnämnde landsfadern återigen skämt ut sig genom att gråta ut i pressen när han stött på motgångar. Efter att riksdagen röstat nej till ytterligare utförsäljningar av statliga bolag, bordlagt datalagringsdirektivet och röstat ja till ett förbud mot transfetter i mat rasade Reinfeldt mot de rödgröna:
"- Det finns en önskan från de rödgröna partierna att hamna i majoritet med Sverigedemokraterna och det kan bara ske om de aktivt röstar tillsammans, röstar på samma förslag, trycker på samma knapp, sade Reinfeldt."

Till att börja med så kan vi ju konstatera att SD i riksdagen 9 gånger av 10 "aktivt röstar tillsammans, röstar på samma förslag, trycker på samma knapp" som regeringen.

Sedan kan man ju undra om Reinfeldt på fullt allvar menar att de rödgröna partierna ska dra tillbaka eller rösta emot sin egna förslag de gånger SD kan tänkas rösta på dem?

Fredrik Reinfeldt leder en minoritetsregering vars regeringsinnehav helt och hållet bygger på SD:s aktiva eller passiva stöd. Att då skuldbelägga oppositionen för att de driver sin politik och för att SD någon gång röstar på deras förslag är ju för ynkligt.

Riksdagen har fungerat som ett rent transportkompani för regeringen under den förra mandat perioden, nu har vi en bättre fungerande demokratisk situation där våra folkvalda i riksdagen kan sätta stopp för dåliga förslag från regeringen. Precis som det skall fungera.

Fredrik Reinfeldt vill ge sken av att vara en landsfader och stor statsman, men det framstår allt mer som att det är en bortskämd liten grinolle som sitter på statsministerposten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

onsdag, mars 16, 2011

Bu och bä från riksdagshuset

Är sossarna på fyllan i riksdagshuset? Återigen har några sossar lyckats med bravaden att trycka på fel knapp vid en omröstning.
Eller är det, likt Primegate-affären, några trojaner bland socialdemokraterna i riksdagsbänkarna?

V, MP och SD gick tydligen i alla fall ihop i riksdagen och tvingade fram en vilandeförklaring så datalagringsdirektivet genomförs inte i år åtminstone.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

"I som här inträden låten principerna falla"

Den före detta ledarskribenten på SvD Maria Abrahamsson sitter numera som riksdagsledamot för moderaterna i Civilutskottet. I spalten "Om mig" på hennes blogg kan vi läsa bl.a detta:

"..de som föraktfullt talar om knapptryckande men maktlösa riksdagspolitiker vet nog inte riktigt vad de talar om. Det finns hur många sätt som helst för en kunnig och engagerad riksdagsledamot att påverka den politiska agendan och få reellt inflytande....
...Regeringens bedrövliga hantering av FRA-lagen under förra mandatperioden hade jag som ledarskribent ingen möjlighet att påverka, bara kommentera. Om jag hade suttit i riksdagen då hade jag haft en hyfsad chans att lägga krokben för och i bäst fall stoppa det integritetskränkande lagförslaget.... ...Just integritets- och rättssäkerhetsfrågor måste en borgerlig regering känna ett särskilt ansvar för. På den punkten lämnade alliansregeringen under förra mandatperioden en del övrigt att önska. Där har ni i ett nötskal sva
ret på varför jag gav mig in i det här. Rättsstaten är värd att försvaras, det ska jag se till!"

Idag kommer Maria Abrahamsson att rösta ja till datalagringsdirektivet, därför att "allt annat är populism"

Tydligen så blir man både princip- och ryggradslös när man får sin bänk i riksdagshuset.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Alliansen argumenterar för kärnkraft




Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

tisdag, mars 15, 2011

En ögonblicksbild

Tant med rullator betraktar "Tant med rullator"

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Morgonurin

Att ta ett urinprov är inte alltid så lätt. Eftersom det skall vara just morgonens första urin så har man ju bara en chans per dag så att säga.
Gårdagens försök misslyckades kapitalt och idag satt det hårt åt, men framåt lunch så lyckades det äntligen att fånga upp strålen i alla fall.






Så nu iväg till veterinären med pisseprovet.

(Måste ju bara skriva ett inlägg när man får chansen till en sådan rubrik)

måndag, mars 14, 2011

Härdsmälta och isbrytning

Nu är det visst ett tredje kärnkraftverk som har problem i Japan och nu återstår att se hur många härdsmältor det blir innan allt är över. De japanska jordbävningssäkra kärnkraftverken visade sig tydligen inte vara så jordbävningssäkra när allt kommer omkring. Nog är det väl ändå märkligt att de just i Japan inte verkar ha förutsett konsekvenserna av en tsunami för sina kärnkraftverk. Tsunami är ju japanska för "hamnvåg" och är det något folk i världen som känner till begreppet tsunami och dess innebörd så är det ju japanerna som nog är de som drabbats flest gånger av fenomenet.

Så, är det någon som har lust att ta kärnkraftsdebatten nu?
Tydligen inte Jan Björklund i alla fall, han hoppade av Agenda där han skulle ha mött Maria Wetterstrand igår. Jag som trodde att det var mera stake i den förre majoren men tydligen så är han lika feg som Reinfeldt.



"Isbrytning är en förutsättning för sjöfart på Norrlandskusten året runt och under hårda vintrar med mycket is även för sjöfarten längre söderut. Att sjövägarna hålls öppna året om är en garanti för många företags möjligheter att klara sina fraktbehov" står att läsa i ett pressmeddelande från Näringsdepartementet som också berättar att Infrastrukturministern 3-4 mars följt med isbrytaren Frej längs norrlandskusten.
Infrastrukturministern fick se hur isbrytningen fungerar och fick säkerligen en fin bild av verksamheten presenterad från Sjöfartsverket. Men hon hade nog behövt se verkligheten betraktad från industrins horisont också, för sanningen är nämligen den att isbrytningsverksamheten i Bottenviken fungerar inte bra alls. Fartyg får ligga 3-4 dygn, ja upp till en vecka, och vänta på assistans från de svenska isbrytarna för att ta sig till hamnarna. Detta leder inte bara till att kunderna ute i europa får vänta på sina produkter, utan innebär i förlängningen även att industrierna får överfulla lager och därför kan tvingas inskränka sin produktion.
I lördags räknade jag till 16 fartyg som satt fast i Bottenvikens is och väntade på att få komma in i hamn eller vidare söderut.
Om detta haveri beror på att Sjöfartsverket inte klarar av att organisera isbrytningsverksamheten på ett bra sätt, befälhavarnas prioriteringar eller bakomliggande politiska orsaker vet jag inte men en sak vet jag: Att Oden är och letar olja åt amerikanerna i Antarktis istället för att bryta is i Bottenviken har inte precis gjort saken bättre.

Kanske man ska hoppas att några Finlandsfärjor drabbas av förseningar även denna vinter för att någon skall bry sig?
Att någon fabrik uppe i Norrland riskerar klappa igen bryr väl sig ingen om, men jädrar anåda vilken katastrof om fjollträskarna skulle försenas någon timme på sin nöjeskryssning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

torsdag, mars 10, 2011

Det gäller att dölja sin inkompetens

Playoff-tider i ishockey och oxveckan på jobbet, då blir det inte mycket av egna ihopfunderade inlägg här på bloggen så därför saxar vi bara ur Riksdag & Departement:

"Regeringen har gjort det svårare att granska finanspolitiken, menar Riksrevisionen. I dag baseras den på påståenden utan källor och dolda uträkningar.

Riksrevisionens granskning av förra årets budgetproposition visar att det har blivit svårare att få insyn i den ekonomiska politiken. Regeringens sätt att mäta har blivit krångligare. Den är också dålig på att berätta hur den mäter och varför. Regeringen refererar ofta till ”forskning” utan att nämna källan och flera viktiga beräkningar saknas.

Hur den kom fram till de 13 miljarder kronor som den har avsatt för reformer är en fråga där det saknas beräkningar. Riksrevisionen skriver att det inte går att se att regeringen har tittat på hur resten av budgeten ser ut när de gjort sin bedömning.

I budgeten använder regeringen sig av sitt eget sätt att mäta om deras överskottsmål uppnås, genom ett antal indikatorer. De har blivit fler med åren. Hur indikatorerna ska tolkas och värderas gentemot varandra står oförklarat. Därför är det svårt att förstå hur det egentligen ligger till med finanspolitiken, menar Riskrevisionen.

Regeringen har också kraftigt skurit ner på redovisningen av hur jobbpolitiken fungerar. Riksrevisionen kallar redovisningen för ”knapphändig”. Både på grund av slarv med källhänvisningar och att reformer utelämnas ur redovisningen. Riksrevisionen menar att det utifrån vad regeringen har skrivit är svårt att se om regeringens jobbsatsningar varit lyckade.

Regeringen har också varit knapphändig med informationen när den satte den högsta nivån för statens utgifter. De nöjde sig med att konstatera att taket på utgifter inte står i strid med deras mål. Men taket för utgifter borde också ha motiverats utifrån målen, menar Riksrevisionen. Annars kan utgiftstaken bli ett trubbigt verktyg när det gäller att skapa överskott i statskassan.

Regeringen får i bakläxa att sänka det nuvarande taket som Riksrevisionen anser är för högt i dag."

Det här är svidande kritik mot Anders Borg och Finansdepartementet, men sådan här kritik kommer ju självklart inte att häfta fast på vår teflonbestrukna regering.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

måndag, mars 07, 2011

Vad är arbetslinjen?

Vad innebär arbetslinjen egentligen? Jag överlämnar åt Alexandra Gyllenbåge-Kaprifol på tankesmedjan Limbo att förklara:

"Vad betyder arbetslinjen? Den som Borg säger att Socialdemokraterna misslyckades med? Arbetslösheten är nu 8,2 % – i ett Sverige som sägs vara en tigerekonomi och med en BNP som slår nya rekord – medan den när Göran Persson (S) lämnade över sin massarbetslöshet var 6,1 %.

Socialbidragen ökade fyra procent 2010 jämfört med 2009 (ersättningen till flyktingar minskade – sorry, SD). Antalet sjukdagar har ökat jämfört med 2009.

Vad är alltså arbetslinjen?

Många har av ovanstående uppgifter missförstått linjen. Den handlar inte om att fler ska få jobb. Alliansen minskar ju antalet offentliganställda. Alliansen ökar aktivt antalet arbetslösa.

Som alltid med oss borgerliga handlar det inte om fakta och resultat – det borde nyspråk och paradoxal politik ha upplyst även den mest tjockskallige om vid det här laget - utan om moral och känsla.

Arbetslinjen handlar om att de som inte har jobb ska få sämre villkor så att de känner sig mer villiga att jobba. De som saknar jobb ska känna sig dåliga, vare sig det leder till att de får jobb eller inte. Det är arbetslinjen. Inget annat."



Läs även andra bloggares åsikter om ,

söndag, mars 06, 2011

Jag blev ingen arvodesjägare

Jag har aldrig varit aktiv i ett politiskt parti eller ens medlem. En gång i tiden tyckte den lokala ordföranden i det (s)tora partiet att jag ”som har så mycket åsikter” borde engagera mig i politiken och komma med i partiet. Jag tackade för det men förklarade att jag nog hade lite för mycket åsikter för att DE skulle trivas med mig i sitt parti.
Nåväl, jag är som sagt inte aktiv i något parti men om jag nu inte varit en sådan idealist som jag nu är utan istället en arvodesjägare så hade jag ju i begynnelsen av mitt arbetsliv faktiskt kunnat ta vägen via facket för att göra politisk karriär.
Hur långt det hade kunnat gå vet man ju inte, men oavsett vilken beslutande församling man då eventuellt hade suttit i, vare sig det vore kommunfullmäktige eller rent av riksdagen, så vet jag en sak: Skulle jag som förtroendevald finna mig tvingad att ta beslut som jag vet försämrar livet för många utsatta människor så skulle det inte vara något jag gjorde med glädje. Även om jag vore en riktig arvodesjägare.

Med det sagt så kan jag säga att jag blir uppriktigt förbannad när jag ser hur borgerliga riksdagsledamöter applåderar när de beslutar om försämringar för de som redan har det svårt.



Skämmes! Sitter där med 55 000 i månaden och alla förmåner och jublar av glädje när de skickar folk ut i fattigdom och i socialbidragsberoende.




Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

lördag, mars 05, 2011

Ghaddafi talar ut

Nordafrikas svar på Tornedalens Mikael Styrman, Libyens snart avsatte diktator Muammar Ghaddafi har hållit tal. På svenska.



Läs även andra bloggares åsikter om , ,