Jag vet hur mycket pengar du har på banken.
Du har inte en enda krona. Noll.
Visst du kan ta fram ett kontoutdrag och visa "så här mycket pengar har jag på banken" men likafullt så finns de pengar du satt in på banken inte kvar.
Men trots att dina pengar inte finns så kan du ändå ta ut dem, banken vill inte att du gör det men du kan trots allt ta ut dina pengar som inte finns. Varför banken inte vill att du gör det och varför du borde göra det ska vi komma fram till.
Så här är det:
När pengar kommer in på ditt konto är det i form av siffror i en dator. Siffror som flyttas från t.ex din arbetsgivares konto till ditt konto. Förr i världen fick man ju lönen utbetald i kontanter men det förekommer ju inte mer utan nu är det enbart elektroniska pengar som hanteras.
Vad händer då när dina "pengar" landar hos banken? Jo för varje krona som kommer in till banken skapar banken 10 nya kronor i datorn. Dessa 10 kronor lånar de sedan ut och tar ut en ränta.
Banken hittar alltså på egna pengar ur tomma luften och använder dem dels till att låna ut nya pengar, dels till egna spekulationer på finansmarknaden.
Bankerna vill inte att vi ska ha våra pengar själva, därför försöker de avskaffa användandet av kontanter genom att övertala oss att använda kort eller andra kontantfria betalningssätt. Därför har vissa bankkontor även slutat hantera kontanter och därför propagerar de nu för att även barn skall kunna få betalkort, eftersom varje enkrona lilla Lisa nu sparar till lördagsgodis istället skulle kunna användas av banken tiofalt till spekulation istället.
Och vad det leder till när bankerna leker med våra pengar vet vi ju alla vid det här laget, finanskriser med arbetslöshet och försämringar i välfärden när våra skattepengar går till att rädda bankernas ägare från att förlora pengar.
I genomsnitt sparar svenska folket 9 300 kronor per år och de svenska hushållen har en buffert som i snitt ligger på drygt 60 000 kronor. Enligt de senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån, SCB, var hushållens totala tillgångar på bankkonton 1 189 miljarder kronor.
Vad skulle hända om vi tog ut alla dessa 1 189 miljarder från bankerna och istället hade dem i en spargris hemma?
Ja förutom att det skulle bli högkonjunktur på pappersbruket i Tumba som gör sedelpappret och på sedeltryckeriet så skulle bankerna plötsligt ha 10 gånger 1 189 miljarder mindre att leka med och i förlängningen förstöra samhället med.
Det borde väl ha en dämpande effekt på den nu rådande förödande spekulationsekonomin?
Händelserna på Cypern där spararnas pengar tas i beslag för att rädda idiotprojektet EU visar också hur mycket vi kan lita på bankerna och deras handgångna politiker när det verkligen kommer till kritan.
Tänk om vi skulle återgå till ett kontantsamhälle igen? Där arbetsgivaren betalar ut lönen kontant i handen, där vi betalar i affärerna med riktiga pengar och där banken inte får en chans att leka med mera pengar än de har?
Läs även andra bloggares åsikter om banker, finanskriser, pengar, spekulationsekonomi, kontanter
4 kommentarer:
http://urplay.se/Produkter/172642-En-bok-en-forfattare-Vad-ar-pengar
Intressant program om pengar och nollor.
Ett program som alla bör se!
Jag har hört en större siffra för "utväxlingen" per instoppad krona, förvisso gällde det per instoppad tiotusing så banken kanske kan ta ut svängarna mer då... vad vet jag?
Bamkernas kapitaltäckningsgrad ligger nog kring 5 procent har jag för mig så du har nog hört rätt.
Skicka en kommentar