Om man slår upp ordet ekonomi får man läsa att:
"Ekonomi är läran om hushållande med resurser i ett tillstånd av knapphet.
Med knapphet menas att tillgängliga resurser är begränsade i
förhållande till totala önskemål och behov. Vi måste lära oss att
hushålla med de resurser, de tillgångar som finns. Eftersom vi lever på
ett begränsat klot finns det också begränsat med naturresurser"
Ekonomi handlar alltså om att vi ska hushålla med våra resurser. Detta eftersom de finns i begränsade mängder enär vi ju lever i en begränsad värld.
Men inte är det det budskapet vi får till oss via våra mediekanaler. Tvärtom så trumpetas ju ständigt budskapet ut om hur viktigt det är med tillväxt och att vi därför måste konsumera mera.
Att företag som ser ökade vinster vid horisonten, vill lura oss att köpa mera än vi behöver är ju varken konstigt eller anmärkningsvärt. Mer anmärkningsvärt är att politiker som ena dagen möts och diskuterar miljöförstöring och hållbar utveckling, nästa dag står och predikar att vi, för att stärka landets ekonomi, skall konsumera mera för att öka den ekonomiska tillväxt som orsakar miljöproblemen.
Till och med Riksbankschefen som är utbildad ekonom har glömt vad definitionen på ekonomi är och framträder i radio och meddelar att vi måste köpa mera grejer.
I denna nya underbara tid vi lever i handlar ekonomi inte om att man ska hushålla utan om att man ska slösa så mycket så möjligt.
Läs även andra bloggares åsikter om tillväxt, miljö, ekonomi, resurser, hushållning, hållbarhet, konsumtion
1 kommentar:
Hear hear !
Håller helt med dig, och kan inte förstå att folk inte förstår.
Skicka en kommentar