tisdag, juli 25, 2006

AAAAARGHH !

Nu är jag ganska lack på Blogger, igår var det elände att logga in och sedan gick det inte att komma åt att posta när jag var inloggad. Kommentarsformuläret hade också fått frispel och idag funkar allt utom att ladda bilderna. Man kan ju bli galen för mindre. Vad är problemet Blogger?
Får se när det lyckas att få in det jag vill här.
Ja vi får se om det här kommer in?

Edit: Som synes nedan så fixade det till sig med bilderna.

Broarna i Madi....Haparanda County.

Norrbottens äldsta bevarade broar finns utanför Haparanda vid Keräsjoki, brobygget som omfattade sammanlagt 600 meter vägbank, sex stenvalvbroar och en spännverksbro av trä, var färdigt 1771. Orsaken till brobygget var en kunglig förordning från 1752 om att landets alla träbroar skulle ersättas av beständigare stenbroar. Denna bro var i trafik till 1939 när kustvägen drogs om och en ny bro av betong byggdes intill. 1970 sprängdes i sin tur denna bro efter att ha ersatts med en ny vid sidan om när E4 fick sin nuvarande sträckning utanför Nikkala by. Idag finns tre av de gamla stenvalven från 1700-talet kvar att beskåda vid rastplatsen intill Keräsjoki.

Bloggtips.

Förbundsstyrelseledamoten i Ung Vänster, Hanin Shakrah har rest till Libanon för att med egna ögon se vad som händer och har startat en blogg där hon fortlöpande berättar om sin resa.
Följ bloggen här:http://lebanontrip.blogspot.com/

Nätverket Bojkotta Israel:http://www.bojkotta-israel.nu/

måndag, juli 24, 2006

Nya svenska demokratin.

En viktig händelse som gått de flesta förbi ägde rum i fredags den 21/7 när polisen i Malmö oprovocerat angrep en lagligt varslad facklig blockad och pepparsprayade strejkvakter. Detta måste ju vara ett brott mot grundlagen men med Thomas Bodströms USA-influerade syn på demokrati så är det väl som det ska vara? Bodström har ju tidigare tagit bort lagen som förbjuder att svensk militär trupp sätts in mot civila så det är väl bara en tidsfråga innan vi får ett nytt Ådalen med ihjälskjutna demonstranter.

Skogens helikopter.


Har levt lite stugliv de senaste dagarna och bland annat ägnat sig åt lite friskvård i form av mindre skogsgallring och därpå följande vedtillverkning. Trots att jag varit ensam i stugan saknades inte sällskap i skogen.Nejdå,tusen bromsar började surra runt en vid första svettpärlan i pannan. Ett tag kände man sig som King Kong uppe på Empire State building viftandes bort anfallande jaktflygplan. En annan besökare som dök upp, låtandes som en mindre helikopter och lockad av veddoften, var av familjen Hymenoptera.Den väckte min nyfikenhet så jag sökte upp lite fakta om den:
Gul vedstekel, Urocerus gigas, lägger sina ägg i död barrved och sprutar samtidigt in en rötsvamp i veden till föda åt larverna som sedemera gnager gångar i veden. Stekeln räknas därför som en skadeinsekt. Denna stekel är ganska lätt att känna igen, den är stor,ca 5 cm lång och låter faktiskt som en helikopter när den kommer flygande.Mobiltelefonen är ju ingen höjdare när det gäller makro så jag lånade den här bilden från www.nature.chita.ru.

tisdag, juli 18, 2006

Handyman?


Jaha,vad är detta och var skall den sitta?
Först inskickade svar vinner.
Edit: Rätt svar finns under comments.

Klart med Lubos.

Japp, Bartecko har skrivit på för 3 år enligt Radio Norrbotten.
Grattis, inte bara till luleåpubliken utan till hela elitseriepubliken som kommer att få se denna artist i aktion i vinter.
Men, artistkontrakt....hmm.. hur blir säsongen då?

måndag, juli 17, 2006

I väntans tider...


..sitter vi nu, halva norrbotten som på nålar och väntar på beskedet: Ska Luleå HF få kontrakt med förra säsongens största artist i elitserien? Deadline har passerats och fortfarande hörs inget men enligt ryktena på hockeyfansens forum så är det klart att Lubos Bartecko spelar i Luleå i vinter.
Hoppas att ryktet är sant, det skulle vara årets bästa nyhet för oss som hejar på "vårat gäng"

lördag, juli 15, 2006

Otäckt.

Kikar bara in här lite snabbt med en newsflash: En äldre herre avled just på gatan bara några meter från vårt hus. Han låg på gatan med skallen krossad efter fallet från cykeln, om han avled innan fallet eller på grund av det vet vi inte men det var ingen trevlig syn.

fredag, juli 14, 2006

Bombhögern och terrorstaten Israel.

CUF-ordörande Federley bloggar om Mellanösternkonflikten:
"Israel vill självklart svara på kidnappningarna. Vad är då proportionerligt svar? Att kidnappa folk tillbaka? Knappast. I sitt sammanhang är Israel under starkt tryck från grannar som inte agerar gentemot terrorgrupper i landet och likaså från allt mer aggressiva uttalanden från andra grannar.
Det är en nödvändighet att svara med kraftfulla medel för att visa att Israel tänker behålla sitt oberoende och att man är beredd att slåss för sitt land."
Han förekommer även i Expressen:
"I svensk debatt har Israel länge utmålats som Mellanösterns buse trots att det är ett demokratiskt land omgivet av en rad skurkstater. Därför skänkte jag i går pengar till det israeliska försvaret."
Och: "Israel har ett särskilt ansvar som Mellanösterns enda demokratiska stat."

Fy f-n vad jag är trött på bombhögern som Federley representerar....

Metamorfos x3



Så har häggspinnmalen på mindre än tre veckor genomgått sin förvandling från larv till puppa och nu som fjäril för att flyga ut och föröka sig så att livets cirkel fullbordas.

En annan, för mig oönskad, metamorfos är den som tullparken kommer att genomgå när gränsområdet mellan Sverige och Finland förvandlas till handelsytor.
Jag hade gärna sett att denna lilla oas fått vara kvar oförändrad men efter vad jag sett av planerna så kommer hela området att bebyggas. För att nu komma med en helt fantastisk liknelse: som NY har sin Central Park så borde Happis också ha en lunga mitt bland alla hus.

I tidigare poster har jag skrivit om Ekfors kraft:s ägare Mikael Styrman och hans sinnessjuka kampanjande via annonser och skyltar. I senaste numret av tidningen "Gränslös" har han nu 9 sidor "annons" med sina utlägg om bl,a "På gränsen". Han har kommit fram till att alla USA:s 2 600 000 dollarmiljonärer kommer att besöka Haparanda 2 ggr per år för att köpa spånskivor och räknar därför ut att Haparanda behöver ett hotell med 42 720 rum, ett hotell med 178 våningar och en höjd av 712 meter.
Nu börjar det snart luta åt en madrasserad cell och tvångströja när herr Styrman genomgår sin metamorfos.

torsdag, juli 13, 2006

Finlands exportvara #1

Rare Exports Finland
Lite lång video men värd att kolla in.

Edit: fungerar ej? Prova länk här.

Dagens Haparanda


Bilden av Haparanda idag är i mångt och mycket nyetableringar av stora affärskedjor men också byggande och upprustande av infrastrukturen i form av nya rondeller, gator och uppfräschat torg.Snart sagt överallt ser man påbörjade byggen, uppställda byggbaracker, maskiner och stora upplag av diverse byggmaterial. Det ser stökigt och rörigt ut just nu och det är inga vackra bilder men det bådar gott för Haparandas framtid så vi får stå ut med röran.För den som vill se mera idylliska bilder från det gamla Haparanda så kan man gå in på www.happis.nu och botanisera bland äldre foton och vykort. Där finns bland annat en del av Mia Greens gamla bilder från Haparanda.

Som avslutning en bild för att illustrera väderleken idag vid lunchtid,och som synes blir det nog inte mycket utomhusaktiviteter idag.





måndag, juli 10, 2006

Premiärfångst


Minst i familjen och störst när det gäller att meta upp aborre, ja det är vår 7-åring det. Alltid pigg på att åka ut och meta aborre, hon sätter själv masken på kroken och äter gärna upp sitt byte som smörgåspålägg efter att mamma hjälpt till att rensa och steka upp fisken.


Tyvärr så har fisketurerna inte blivit så många som önskat beroende på motorproblem med båten men det blir väl mer av de goda stunderna framöver?

Apropå aborrar!!!?? så dokumenterar Norrbottens museum "IKEA-effekten" i Haparanda med nya bilder varje månad på landstingets hemsida. Gå in här och se hur byggandet framskrider.

söndag, juli 02, 2006

Liten och söt.....

....musen alltså.

Bloggade tidigare lite om invasion av larver men plötsligt verkar häggspinnmalens larver vara ett fjuttigt problem. Såna här vill man ju helst inte se.

lördag, juli 01, 2006

Semester.


I Haparanda har den årliga jazz och bluesfestivalen nu kommit igång, den startade med en konsert på torsdag och under helgen är det framträdanden på nästan alla uteställen i Haparanda och Torneå. -Jazz och blues, kan det vara nåt? Jodå, det brukar vara ett jäkla bra röj på dessa konserter, speciellt blueskonserten i Folkets hus på fredagen brukar vara super med riktigt tunggung och massor med glada människor. Den här helgen är nog den bästa på hela året för att gå ut på lokal för oss som fyllt 25.
Naturligtvis så har man ju nattskift hela helgen så det blir inget röjande för mig. På måndag däremot så börjar en 2 veckors semester och då blir det lite stugliv, kanske lite metande och nån tur med båten.
Planerna innefattar även att dessa dörrar i stugan ska få ett vackrare utseende och lite annat småfixande.Sedan har vi ju rallycross i Vånafjärden nästa helg (som krockar med John Fogerty i Piteå) och då kanske det kan bli en grillkväll efter det, vi ser ju.