söndag, maj 13, 2007

Om gruvstrejken

"Lyxstrejk, bortskämda gruvarbetare,terrorister"

Många har fördömt gruvarbetarna för sin vilda strejk, ofta utan att egentligen veta vad den handlar om och varför de kände sig tvugna att gå ut i strejk.
I media och bloggar har siffror på deras månadslön och deras krav på 4000 kronor valsat omkring så då tar vi lite fakta:
Gruvarbetarnas månadslön spänner mellan 19 000 kronor och upp till strax under 24 000 för bergarbetaren med fullt ålderstillägg. Sida vid sida med dessa LKAB-anställda jobbar entrepenörer med liknande arbetsuppgifter som har 3000 - 4000 kronor mer i månadslön.
För att gruvfacket skulle godkänna IF Metalls centrala avtal med arbetsgivarsidan så enades parterna om att LKAB inte ensidigt fick använda sitt slutbud för att fördela lönerna lokalt.
Vid de lokala förhandlingarna förklarade LKAB förhandlingarna avslutade och ville lägga ut lönerna i individuella ökningar där somliga skulle få 1600 kr medan andra skulle få nöja sig med 140 kronor i ökning. Alltså helt i strid med vad som avtalats mellan de centrala parterna. I solidaritet med de som skulle få minst så valde man alltså att gå ut i strejk.


"Gruvarbetarna måste stå tillbaka för de lågavlönade i offentlig sektor"

- Allvarligt talat, även om gruvarbetarna SÄNKTE sin lön så skulle t.ex de lågavlönade kommunalarna inte få ett öre mera i sina förhandlingar.

Det är bättre att gruvarbetarna agerar som plog och är vägledande för de som ännu inte förhandlat klart än att de lägger sig som dörrmatta för arbetsgivarna.

Dagens ordspråk: Enade vi stå, söndrade vi falla.

Andra bloggar om:
, , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Precis!

Anonym sa...

Jag menar det!!

Det är just därför jag undrat varför folk har haft så ont av den strejken...

Anonym sa...

vadå, individuella löner är ju det bästa?

finns ju inget mer störande än när riktiga stolpskott tjänar lika mycket som en själv.

Knapsu sa...

anonym: Tänk om det är du som är stolpskottet som får mycket lägre lön än dina kompisar, då kanske det inte är så kul längre?