fredag, juli 20, 2007

Klimatdårskap

Expressens Ulf Nilson är igång igen under rubriken "Res motstånd mot klimatdårarna" och som vanligt så är det dom andra som ska göra något medan vi svenskar ska flyga och köra bil MERA för att rädda miljön!

Ulf Nilson:
"Vi behöver köra mer, inte mindre. Vi behöver flyga också; för att göra erfarenheter och affärer, men också för att komma till platser där vi kan njuta. Alltså är klimatdårarna på väg i precis fel riktning. Att skära ner på resande och transporter är att bromsa näringslivet – alltså att göra oss alla fattigare..... .... Så länge Kina med snart 1,4 miljarder och Indien med 1,2 blåser på som vanligt går det helt enkelt inte att lösa det problem väckelsepredikanterna beskriver"
Hur mycket koldioxidutsläpp orsakar då medelkinesen contra Ulf Nilsons njutande? Ett litet diagram kanske passar in här.

Hoppsan, svensken i genomsnitt står för dubbelt så mycket som medelkinesen och nästan dubbelt så mycket som den genomsnittlige världsmedborgaren, även om vi ligger lågt i jämförelse med många andra västländer.

Ulf Nilson: "Någon Annan" jobbar inte här och problemet är inte fattigdomen, det är rikedomen som står bakom klimatförstöringen med all överkonsumtion.

Andra bloggar om: , , , ,

13 kommentarer:

Anonym sa...

Så tänker egoismens och lättjans profeter.

Tyvärr finns det alltför många sådana.

Björn Fridén sa...

De som förnekar den globala uppvärmningens mänskliga ursprung har i synnerhet två saker gemensamt:
1) de tror på okontrollerad fri marknad
2) de saknar naturvetenskaplig utbildning

Lustigt det där.

Knapsu sa...

Dessutom upplever jag dem som väldigt arga, ja rent rabiata. Kan det bero på att de, när de tänker lite längre, inte får ihop sitt resonemang och innerst inne upptäcker att de har fel?

Anonym sa...

Jag var miljövänlig idag, jag körde bil en mil utan katalysator och åt inget kött!

Knapsu sa...

kråksimuleraren: Miljövänligt med bil utan katalysator? Jag har visst missat nåt!

Anonym sa...

Jo, det senaste rönet är att marknära ozon driver på växthuseffekten, och bilar ned katalysator omvandlar skadliga ämnen till just ozon, och mer marknära än det kan man ju inte komma!

Anonym sa...

Och äter man ett kilo kött så ska det motsvara skadliga utsläpp motsvarande 3 timmars bilkörning, transporterna av köttet undantagna märk väl!

Anonym sa...

Med andra ord, kossorna som föds upp för att bli kött fiser ut metangas som driver på växthuseffekten. Men om man vänder på resonemanget då, om jag bara äter grönsaker... vad händer med koldioxiden som den grönsaken bundit när den växte... Kanske vi måste döda alla djur och människor som fiser metangas, äter upp det som binder koldioxid och smutsar ned så att det går att leva och andas här på jorden! Öööh, vem skulle leva nu då.... äsch, hur vi än gör blir det fel. När vi dör så smutsar våra kroppar ned naturen genom tungmetaller som lagrats i kroppen under de år vi levat, i luften om vi kremeras och i marken om vi begravs. Hur man än gör så har man ändan bak, och där kommer det ut metangas!

Knapsu sa...

Vi får sluta med att bränna fossila bränslen och byta ut hamburgarna mot grönsaker,nötter och fisk!
Easy as pie!
;-)

Anonym sa...

Jo, så gör vi, vi bränner skogen i stället, den växer ju upp igen...kanske. Grönsakerna blir bra mat åt oss, vi behöver dem bättre... Nötter, det är vi ju redan. Och fisken skall väl inte vara nåt problem att rensa från de ställen där de lyckats gömma sig, vi har ju atomdrivna ubåtar som kan skrämma fram dem!

Jo, jag vet att vi måste göra mycket om vi skall klara av att leva på det här klotet ett tag till, men att vi skulle helt kunna vända utvecklingen så att allt blir normalt igen, det tror jag inte på, men låt oss dra de strå till stacken som vi tror på och tillåts tro på, de senaste rönen byter ju ståndpunkt lika ofta som hawaii-hockey byter riktning. Ena dan är en sak rätt, nästa dag hur farlig som helst, folk tröttnar och blir cyniska som jag när det gäller miljöproblemen. Det enda jag tror på för tillfället (och det har jag själv kommit fram till, och rönen ger bara mer tilltro till den teorin)är att allt är farligt, speciellt allt vi gör för att ändra på både natur och ämnen(råvaror), men hur skall vi klara oss utan dessa? Det känns som om mögel på en limpa kommit på att dess existens hotar hela limpan och att de måste göra nåt, vad skall vi göra, kollektivt självmord eller? Näe, vi bromsar vår utveckling så gott det går, men stupet kommer bara närmare, för längst fram sitter det redan ett gäng och slår bort bitar av kanten!

Knapsu sa...

Aforismen där på slutet var ny för mig :-)

Knapsu sa...

Som tröst kan jag ge en annan aforism:
"En fara som kan förutses är redan till hälften avvärjd" Engelskt ordspråk.

Anonym sa...

Jodå, engelsmännen, eller rättare sagt, deras politiker är ju fullt kapabla att förutse problem, och att avvärja dem, men det kanske inte var någon som sa vad som skulle hända när de med entusiasm gick med Bush för att rädda världen och Irakierna i synnerhet. Tur att Irak nu har en fungerande demokrati, med fullt inflytande i hur deras oljepengar skall hjälpa landet på fötter!