onsdag, juni 01, 2011

Timbro goes nazi

Svenskt Näringslivs tankesmedja Timbro fortsätter sin kamp för att pressa ner lönerna på den svenska arbetsmarknaden:

"Regeringen borde verka för att sänka lägstalönerna för att fler svenskar födda utomlands ska få jobb.

– Fler hade fått jobb om det hade funnits arbeten med lägre löner än i dag, säger Jenny von Bahr, nationalekonom på WSP Analys & Strategi.. ...Enligt von Bahr handlar det om klassisk ekonomisk teori — sänker du priset på något så ökar efterfrågan"

Klassisk ekonomisk teori är en sak, verkligheten en annan. I den verkliga världen, utanför de liberala nationalekonomernas bubbla, förstår man att det är ökad, inte minskad, köpkraft som ökar efterfrågan.

Sedan har ju arbetsgivarna redan idag, inte bara gratis, utan även statligt sponsrad, arbetskraft genom FAS3. Varför skulle en lägre lägstalön leda till fler anställningar när det inte blir fler anställningar idag när arbetsgivarna till och med får betalt för att ta emot arbetskraft?

Slutligen: en lönenivå för den som är född i Sverige och en lägre för den som inte är född här? Får en verkligen att undra hur nazistiska de liberala tankesmedjorna kan bli?

Har ni hört talas om att det finns lagar om etnisk diskriminiering, Timbro?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

Jan Wiklund sa...

Lagar? Vad betyder väl lagar för Timbro? Dom är ju till för att lagar ska försvinna.

USAs näringsliv upptäckte för länge sen vilken lysande idé det var att sortera jobben efter etnicitet. På så sätt kunde man bli av med all facklig sammanhållning och istället få raskrig. Perfekt för den som vill hålla nere lönerna och inte ser längre än så. Baksidan är förstås ekonomisk stagnation. Men vad bryr dom sig? Hellre den förste i den här hålan än den andre i Rom, som det heter.