onsdag, juni 05, 2013

Om bemanningsföretag: Bergkvarabuss och om ILO:s underkännande av Lavallagen

Bergkvarabuss anlitade förra året ett bemanningsföretag för att hyra in chaufförer till sina bussar. Nu visar det sig att de lettiska chaufförerna jobbade för bara 30 kronor i timmen - när de väl fick lön. Bemanningsföretaget stal nämligen chaufförernas löner och traktamenten två av tre månader.

Är det någon som är förvånade över detta? Jo, Bergkvarabuss och säkerligen våra politiker också, men deras förvåning är bara spelad.
Annars kan man ju tycka att företagsnamnet Billig arbetskraft borde få en lite klocka att ringa någonstans.

Förbjud bemanningsföretag, det finns ingen som helst anledning att ha företag som endast hyr ut arbetskraft. Påfundet med att tillåta bemanningsföretag - i synnerhet utländska sådana - är ett beställningsverk av Svenskt Näringsliv och syftar endast till att kringå arbetsmarknadsregler och pressa ner lönerna.

På tal om utländska företag som verkar i Sverige så kom FN:s arbetsmarknadsorgan ILO i februari ut med ett yttrande som underkände EG-domstolens agerande i Lavaldomen och den svenska Lavallagen. ILO:s yttrande ger alltså fackförbunden Byggnads och Elektrikerna full upprättelse i Vaxholmsmålet.

Vad saken handlar om är om utländska företag som genomför arbete i Sverige kunna betala sina anställda lägre löner och erbjuda sämre villkor. Ja, sa den svenska regeringen och stiftade Lavallagen på beställning av Svensk Näringsliv.
Detta efter att Byggnads och Elektrikerförbundet satt en byggarbetsplats i Vaxholm under blockad eftersom det lettiska företaget Laval betalade löner långt under kollektivavtalsnivå. Trots att Byggnads och Elektrikerförbunden hade agerat helt enligt svensk lagstiftning blev de dömda att betala drygt 3 miljoner i skadestånd till det lettiska företaget.
Både EG-domstolen och Arbetsdomstolen konstaterade att alltså att Byggnads och Elektrikerförbundets blockad stred mot EG-rätten och att fri rörlighet stod över fackliga rättigheter.

Men nu underkänner alltså ILO EG-domstolens och Arbetsdomstolens agerande och pekar på att Lavallagen strider mot internationella konventioner om facklig förenings- och förhandlingsrätt.

Från Fredrik Reinfeldt och regeringen är det givetvis knäpptyst i frågan, man försöker tiga ihjäl saken istället för att krypa till korset och be om ursäkt, återbetala skadeståndet och sist men inte minst förpassa Lavallagen i den soptunna den hör hemma i.


 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: