torsdag, december 25, 2014

Anders Borgs största stöld

Borgarna beskriver jämnt och ständigt arbetsgivaravgiften enbart som en pålaga på företagen. Men i realiteten är den ett löneutrymme som vi som arbetar har avstått ifrån för att ha inkomsttrygghet om vi blir arbetslösa, sjuka, är föräldralediga, när vi blir pensionärer eller skadar oss på jobbet.
I verkligheten fungerar arbetsgivaravgiften som en socialförsäkringsavgift.
Ursprungsidén är att finansiera vettiga trygghetssystem för arbetare och tjänstemän.
Men under Anders Borg har inriktningen blivit en annan. En växande del av arbetsgivaravgiften har istället använts för att finansiera statsbudgeten – i praktiken har det handlat om att betala den borgerliga regeringens alla skattesänkningar (jobbskatteavdragen, förmögenhetsskatten, bolagsskatten, krogmomsen m m ) samt att betala räntorna på statsskulden.

År 2007 uppgick den totala arbetsgivaravgiften till 32,4 procent. I dag är den 31,42 procent.
Det är ingen stor förändring men tittar man på de olika delarna i arbetsgivaravgiften blir det mera dramatiskt.
2007 uppgick den sociala delen (den som finansierar sjukförsäkring, pensioner, arbetsskadeförsäkring m m ) i arbetsgivaravgiften till 28,02 procent. Den allmänna löneavgiften, som i princip är en vanlig skatt, uppgick till 4,40 procent.
2014 uppgår den sociala delen till 21,54 procent. Den allmänna löneavgiften, alltså den rent fiskala delen, har stigit till hela 9,88 procent!
Annorlunda uttryckt: En stor bunt med pengar – som tidigare användes för att finansiera löntagarnas trygghet vid sjukdom, ålderdom och arbetslöshet – slinker nu i stället rakt in i statsbudgeten för att finansiera skattesänkningar för de som tjänar mest.
Det är inga struntsummor det handlar om utan hela 314 miljarder kronor sedan 2007!

"Det är historiens största stöld av löntagarna i Sverige"  som Thomas Lundberg, ombudsman på IF Metall Norrbotten uttrycker det.

Att "värna välfärdens kärna" som vi hört Reinfeldt så många gånger tala om innebar i praktiken att försämra välfärden genom att låta de sociala trygghetssystemen betala borgarnas skattesänkningskalas.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Bra, Knapsu!

Få förstår sambanden.

martin sa...

Var Stalin Moderat? Kanske är en relevant fråga, när man ser hur Moderater plundrar arbetares försäkringar för statens skull.

Knapsu sa...

Om man är emot att privata företag lever på skattepengar får man av borgarna veta att man är kommunist och "du vill ha det som i DDR"

Kan tyckas ironiskt när de som säger det är de som även stödjer en massavlyssning av hela folket som skulle gjort Honecker grön av avund.

martin sa...

Knapsu,
precis. Samtidigt vräker de ut arbetarnas resurser över en Nomenklatura som är småpåvar i olika företag. Moderater är nidbilden av alla de gamla kommunisterna.

Rajraj ville med "incitament" skapa en bättre människa för det perfekta landet. Pol Pot var inne lite på samma tanke, även om hans incitament var brutalare än något rajraj hittat på.

Sverige har numera tvångsförflyttningar som jag i småskolan fick höra var ett oerhört övergrepp av Stalin. Men att jag tvingas flytta från mitt hem, från min familj dit kapitalet behagar ha sina arbetsplatser, det är tvångsförflyttningar som sker varje dag i vårt land.

Vi har en poliskår som brutalt slår ned, rider ned, kör över och trackasserar alla som dristar sig visa missnöje med systemet eller regimen.

Men jojo, kapitalismen var tydligen en garant för "frihet". "You keep using that word, but I do not think you know what it means." För uppenbarligen är det inte löntagarens frihet det handlar om. Men jag tror nomenklaturan känner sig fri.