måndag, februari 29, 2016

Sänkta löner skapar inte nya jobb.

Det talas om att det ska skapas fler jobb genom att nyanlända skall jobba för en lägre lön. Genom sänkta ingångslönerna ska arbetsgivarna lockas att anställa fler.
Varför tror högern att företagarna är så dumma att de anställer fler än de har arbete för?
Om det krävs 10 personer för att montera en Volvo, så kommer man ju inte att använda 11 personer bara för att den 11:e är billigare än de andra.
Högern menar att sänkta löner skall skapa nya jobb. Jobb som inte finns idag och jobb som ingen vill betala för och som samhället fungerar alldeles utmärkt utan ska alltså sänka arbetslösheten.
Det talas om enkla jobb, alltså om jobb som matkassepackare i affärer eller knapptryckare i hissar.
Det här visar på behovet av en kvalitativ jobbdebatt. Vad har vi nytta av att skapa för jobb?
Vad är det som ger fler positiva effekter än bara sysselsättningstalet?
Svaret är naturligtvis att jobb inom välfärden, skola, vård och omsorg snarare än matkassepackare och hissknappstryckare är de jobb som bör "skapas".
För brister finns. Varenda människa i Sverige är ju medveten om att vårdpersonalen går på knäna och att vården nedrustas på landsbygden kan många vittna om.

Att sänka ingångslönerna kommer inte att innebära att det blir flera jobb, däremot att arbetsgivare löpande kan byta ut personal till billigare.
Hur många unga kommer att radikaliseras till högerextremister när de upptäcker att arbetsgivaren bytt ut dem mot nyanlända?

Kraven på sänkta ingångslöner handlar inte om människornas - varken de nyanländas eller de unga svenskarnas - eller samhällets välfärd. Det handlar enbart om ideologi. De rika och välbesuttnas  klasskamp för att öka på skillnaderna i samhället.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

martin sa...

Statligt dikterade löner känns ju fräscht också, hemskt liberala de där liberalerna är när det kommer till kritan. Reglera individens lön, värna transnationella bolags frihet jämtemot dig.

Högerns kluvna tunga.

Bert Bodin sa...

Håller med dig fullt och fast.

Om en anställd går in på en lägre lön och sedan kräver avtalsenlig lön, när "man lärt sig jobbet", så åker man säkert ut med huvudet före. Du behövs inte längre.
Och så plockar man in en ny slav.