söndag, oktober 08, 2017

Vill Centerpartiet förvandla Sverige till Somalia?

Centerpartiets ekonomisk-politiska talesman Emil Källström vill reformera skattesystemet. Enligt Källström är en av de viktigaste sakerna att skattekvoten sänks radikalt.
 ”Målet ska vara att parkera kring OECD-snittet, när det är uppnått får man fundera kring det långsiktiga snittet.” säger Källström i DI.
Det kanske inte låter så dramatiskt att ha ett skatteuttag i nivå med snittet i OECD-länderna men om vi tittar på vilka siffror det handlar om så framgår det vilket vansinne som grasserar i Centerpartiet.

Enligt den senaste statistiken ligger skatteintäkterna som andel av BNP i dag 9 procentenheter över OECD-snittet. Sveriges totala BNP uppgick för år 2016 till 4379 miljarder kronor.
En sänkning med 9 procentenheter skulle alltså innebära att skatteuttaget minskas med ca 400 miljarder.
Om vi då tittar på regeringens förslag för statsbudgeten 2017 så ser vi att statens totala intäkter beräknas uppgå till 979,7 miljarder kronor.

Om Emil Källström fick bestämma skulle vi alltså skära ner statens utgifter med nästan hälften!

Om vi så tog bort hela försvaret, hela rättsväsendet med polis och domstolar, alla universitet och allt studiestöd, alla barnbidrag, tog bort alla pengar till underhåll och investeringar i infrastruktur samt drog in statsbidragen till landsting och kommuner så skulle vi fortfarande inte uppnå Källströms våta dröm om en skattekvot i nivå med OECD-snittet.

Observera att dessa tankar kommer inte från någon okänd vem-som-helst-nyliberal-dåre, den som uttalar detta som sitt mål är ett riksdagspartis ekonomiske talesman, Centerpartiets finansministerkandidat.

Må Centerpartiet aldrig få något att säga till om!Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: