fredag, januari 26, 2007

De arbetslösas armé

Är det för att folk är lata som vi har så hög arbetslöshet? En del svarar nog att så är det, det är ju bara att gå ut och ta sig ett jobb.
Sanningen är nog att de arbetslösa, efter en medveten kursändring i svensk politik, har en mycket viktig uppgift i att vara just arbetslösa. Deras uppgift är att vara inflationsdämpare, idén är att hög arbetslöshet skrämmer löntagarna från att ha för höga lönekrav vilket håller nere inflationen. Denna kursändring som innebar att prioritera låg inflation före full sysselsättning klubbades 1990 av dåvarande statsminister Ingvar Carlsson och finansminister Allan Larsson. Socialdemokraterna hade därmed övergivit målet om full sysselsättning.

1991 tog Carl Bildt över rodret och fortsatte på den inslagna vägen med att bekämpa inflationen och att harmonisera den svenska arbetslösheten till Europas massarbetslöshet. Vem har glömt Anne Wibbles tal om att svenskarna måste genomgå ”arbetslöshetens stålbad”? Eller det vansinniga försvaret av kronkursen som ledde till en ränta på 500 %?
Massavskedanden i den offentliga sektorn, fastighetsbubblan som sprack och ledde till bankkrisen, våldsamma räntehöjningar som ledde till att folk fick lämna sina hus till kronofogden, gjorde att ekonomin tvärstannade eftersom folk slutade konsumera för att ha råd med räntehöjningarna. 90 000 företag tvingades i konkurs, 250 000 människor blev av med sina jobb och arbetslösheten fyrdubblades, depressionen var ett faktum.


Projektet lyckades, inflationen idag är rekordlåg, tillväxten är mycket hög, bankerna (som skattebetalarna räddade med 65 miljarder) och exportföretagen gör våldsamma vinster.
Notan betalas idag av arbetslösa, sjukskrivna och pensionärer.


Dan Andersson LO: "Vi har en massarbetslöshetsarmé som disciplinerar löntagarna till lägre lönekrav".

De förment lata arbetslösa kanske är det viktigaste regeringen har?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ja lätt för de som jobbar sässongsvis eller springvickar blir det inte ! Det du tjänar på säg 9 månader smetas ut över 12 st dylika.
Enligt en handläggare på kommunal så kommmer det bli den sociala delen av samhället kommer att få betala.........Tja Högre kommunalskatt ????

Anonym sa...

Det är ju skönt att man kan bidra med något :-(
Synd att folk inte fattar vilken nytta alla vi som inte arbetar gör..
Dessutom SKA inte för många ha jobb heller,hur går det då med inflationspolitiken??

(Fast om arbetslösa går ut och "tar jobb",då blir ju de som hade jobben tidigare arbetslösa,så siffrorna blir ju de samma..moahaha..)

Anonym sa...

Liksom mammamia är jag såååå lycklig att jag får bidra.

Anonym sa...

Tack för en bra sammanfattning, Knapsu.

(råkade trycka iväg den där förra kommentaren lite för hastigt.

Knapsu sa...

Vi kan väl sammanfatta och säga att de arbetslösa har en så viktig uppgift att de borde få löneförhöjning istället för en sänkning? Dessutom skulle ju det vara bra för den heliga tillväxten om de kunde konsumera mera.

Anonym sa...

Huvudet på spiken,knapsu!
Och visst vore det bra om vi också fick konsumera,lite mer..
Mat,bensin,el mm köper jag ju redan,men tänk lite nya panelbrädor till huset,och målarfärg,och nya fönster och ny fläkt i badrummet och en iaf bättre beg spis och.....

Eller tänk att slippa fundera varifrån pengarna ska komma när barnen behöver skor och kläder...

SLUTA ATT DRÖMMA SKA JAG IAF INTE...

Knapsu sa...

peru: Du har ju glömt att kommentera inlägget om Mackmyra!

Tobias Struck sa...

Knapsu. På grund av ökad globalisering sker centraliseringen av makt och kapital till EU:s rikaste familjer nu på följande sätt (efter att tidigare har skett på socialdemokratiskt vis med högt skattetryck, handelshinder och litet för mycket invandring från den fattiga världen): Släpp in litet för mycket anhöriga till flyktingar från den fattiga världen (som fortsätter att hållas fattig genom handelshindren och de rikastes monopol där, vilka dumpar löner och priser som de vill). Det återskapar patriarkala klanstrukturer i väst som hämmar individens assimilation. Försvaga fackens makt utan att hjälpa småföretagandet. Sänk skatten litet grann - tillräckligt för att folk skall supa, slösa energi och behöva läkemedelsindustrins varor litet mer. Spotta på alla begrepp om svensk moralisk identitet. En sådan stärker ju medborgarna och gör dem mer konstruktiva, solidariska och trevliga mot varandra! Det är inte bra för tillväxten...