tisdag, januari 16, 2007

Ja du, Per Ahlmark

Några utdrag ur en debattartikel i DN före invasionen av Irak med rubriken "Det kommande jublet i Bagdad"

"Det kommer troligen en dag i vinter eller vår när hundratusentals människor i Bagdad strömmar ut på gatorna i glädje. Saddams regim har fallit. Folk jublar. Vittnesmålen om terrorn och tortyren i Irak blir en flodvåg i världens medier. Äntligen kan irakier tala fritt, berätta sanningen, känna hopp om en ny sorts framtid.

Samma land som räddade Västeuropa från först nazismen och sen kommunismen tänker nu också skydda oss mot de mest fasansfulla vapnen för massförstörelse, i Saddams eller terroristers händer.

Till det kommer att regimskifte i Irak också är ett påtagligt europeiskt intresse. Kemiska och biologiska vapen, i förening med långtgående robotar, kan i nästa omgång nå flera av EU:s huvudstäder.


Hur vågar Chirac och Schröder hetsa mot Amerika för att Bush vill skydda oss mot sådana katastrofer? Vi vet ju att Saddam är besatt av de hemskaste vapnen och själv måste försvinna för att avrustning ska kunna ske.

När irakierna efter Saddams fall rusar ut på torgen för att jubla över tyrannens död - vad kommer då de västliga debattörer att säga vilka nu exploaterar en primitiv antiamerikanism?

Jag har mina gissningar efter vissa studier av människor som löpt med förtryckare."

Per Ahlmark är författare, fd vice statsminister och fristående kolumnist i Dagens Nyheter.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Visst lät Bagdadborna, men det var inte jubel, det var hjärtskärande skrik, jag måste nog säga att det är ytterst sällan ett krig slutar med totalfred och allas gillande, undantaget var väl andra världskriget, men även där fanns många som inte höll med och spänningar som varat fram till våra dagar, så att ha det som alibi för att man för fram fred med hjälp av krig förefaller mer än en smula andefattigt och korttänkt. Per Ahlmark borde som politiker tro på sitt kall, inte tro att man löser allt med krig, han gick på den bild som USA målade upp.....fel av mig, USA:s lednings ska det va! Det är farligt om ingen tänker själv och försöker sätta sig in i bägge sidors situation. Jag försvarar inte Saddam, men inget har då blivit så mycket bättre att det legitimerar det som skett efter invasionen.

Knapsu sa...

Per Ahlmark är alltid emot alla som inte är för Israel och dess intressen.