onsdag, april 25, 2007

Jag gör det igen

Liberaler, och i synnerhet nyliberaler, förfäktar mestadels åsikter som går helt på tvärs med mina. Ändå kan vi se likadant på saker och ting så nu citerar jag återigen Tobias Struck från en diskussion han tydligen haft med socialdemokraten Peter Hultqvist:

" Svaret är att regeringen vill ha ett samhälle där det blir hetsjakt på låglönejobb, så att de rikaste kan sänka de låga lönerna och anställa fler, utan att det uppstår inflation. Detta är en EU-agenda, som även Mona Sahlin ingår i. Den drillas på Bilderberg-mötena, de rikas möten utan protokoll, där både Reinfeldt och Sahlin har deltagit som "privatpersoner".

Läs gärna min tidigare post här.http://knapsublogg.blogspot.com/2007/01/de-arbetslsas-arm.html

Andra bloggar om: , , ,

4 kommentarer:

Tobias Struck sa...

Kompis. Jag är knappast representativ för det liberala etablissemanget.

Knapsu sa...

Nä, vem tusan är det?
Men det är väl inte helt fel att beteckna dig som nyliberal?

Tobias Struck sa...

Knapsu. Jag kallar mig liberal nationalist. Visserligen är jag för en gradvis övergång till ett system där statliga offentliga utgifter begränsas till ett starkt, rättssamhälle, försvaret, räddningsstjänsten och akutvården - varmed de offentliga intäkterna begränsas till en tredjedel av det skattetryck som råder i dagens Sverige.

Dessutom vill jag riva handelshindren mot Europas omvärld och ta bort arbetsgivaravgifterna. Så rent kliniskt är jag nyliberal (eller "klassisk liberal"). Men samtidigt har jag ett starkt incitament av tro på solidaritet mellan svenska medborgare framför medborgares solidaritet med andra länders medborgare: Mer nationell välgörenhet, kooperativ, ekonomiska föreningar med intressen i lokal välfärd, etisk likriktning genom extrem jämlikhet inför lagen och minsta gemensamma nämnare i de mytologiska och metafysiska diskurser, som behöver gro i kulturen för att skapa etiska samförstånd mellan människor.

Jag är motståndare till: Rovdjurskapitalism, att sätta tillväxten främst, korporativismen (alliansen mellan stat och kapital), imperialistisk handelspolitik och imperialistiska aggressioner som USA:s invansinoner i Västasien för billiga åtkomst av oljan där.

Så jag är ganska marxistisk, faktiskt! En verklig socialist tror inte på överstatlighet, utan på en groende medvetenhet bland vanligt folk om solidaritetens värde. Dock anser jag att det är utopiskt att tro på ett klasslöst samhälle: Människor är olika och det är oundvikligt att det skapas monetära överlägen. Vad vi emellertid skulle kunna är att ha en stark och hård rättstat, som motverkar fusk, våld och stölder - även på den storfinansiella och storkapitalistiska nivån! Då skulle fler rätt personer komma på rätt positioner.

Jag anser också att företag bör underkastas kravet från den demokratiska makten att övergå till franchise, när deras omsättning har nått en viss nivå.

Knapsu sa...

Det är just de liberala delarna i dina åsikter som jag har svårt för,men de socialistiska/marxistiska bitarna i dina åsikter har jag inga problem att ställa upp på.
Liberal nationalist säger du, men vete sjutton om du egentligen inte är socialist mest av allt.