måndag, juni 23, 2014

Myten om den förträfflige Anders Borg

Om vi hade en media i Sverige som verkligen granskade regeringen istället för att mest okritiskt hylla densamma så skulle nog myten om Anders Borg som en duktig och kompetent finansminister och prognosmakare vara död så här dags.
Ty sanningen är ju att han har gjort det mesta fel och att i stort sett alla hans prognoser har visat sig felaktiga.
Borgs eget finanspolitiska råd har sågat de flesta ekonomiska reformer regeringen genomfört. Konjunkturinstitutet har sågat hans prognoser, likaså Ekonomistyrningsverket.
Även Riksbankschefen, Riksgälden och ett antal kända nationalekonomer har underkänt det mesta av Anders Borgs göranden och låtanden.

Precis som De nya moderaterna, arbetslinjen och moderaternas värnande om välfärden så är Anders Borg inget annat än en stor bluff.Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

martin sa...

I Anders Borgs lilla bok så kan man läsa hans planer. I den är han lagom smyginstitutionalist och vi får veta att HAN, politikern Anders Borg, med incitament skall få marknaden att göra rätt. Han plockade bort piskan för kapitalet och försökte med morot och uppmaningar om att inte suga ut Sverige för mycket, han har uttalat sig om bankernas vinster 20-nåntin gånger utan resultat.

Hans antiliberala institutionalism visade sig tämligen verkningslös. Krogmomssänkningen gjorde inte att krogarna anställde för alla pengar de fick, men FAS3 moroten skapade iaf företag som jobbfabriken. En institutionalist utan piskan kan inte styra marknaden så som Borg hade tänkt sig i sin antiliberala lilla skrift.