måndag, april 13, 2015

Outbildade, giriga entreprenörer är bäst enligt Gudmundson.

Entreprenörer står för de flesta innovationerna menar Per Gudmundson i SvD.

"Entreprenörskapet har många drivkrafter, och inget ont om utbildning, men det går nog inte att komma ifrån att den viktigaste är vinstintresset" skriver Gudmundson.
För att stärka sin tes att det är det vinstdrivna entreprenörskapet som är den viktigaste förklaringen till att vi inte längre bor i grottor, lyckas Gudmundson göra en retorisk kullerbytta och redovisar siffror som de facto visar att 67 % av de 100 viktigaste innovationerna som skapade vårt välstånd gjordes av arbetare eller statsavlönade akademiker.

Det är alltså de statligt finansierade universiteten och anställda arbetare som stått för merparten av de innovationer som skapade vårt välstånd och inte (den outbildade?) entreprenörens starka vinstintresse som Gudmundson försöker hävda.

Jag vet inte om Gudmundson bara har otur när han tänker men som ett exempel på att innovation inte är framgångsrik utan vinstintresse nämner han Sovjetunionen. "Med känt resultat" som han skriver..
Ja det kända resultatet är ju att trots frånvaron av entreprenörer så var det Sovjetunionen som bland annat var först med att skicka upp en satellit i omloppsbana runt jorden, först med att skicka en levande varelse ut i rymden och först med att skicka en människa ut i rymden.

Att det icke-socialistiska USA sedermera kom ikapp och vann kapplöpningen till månen berodde ju i första hand på att den amerikanska staten, inte några vinstdrivna entreprenörer, hade bestämt sig för att detta skulle bli verklighet.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Bert Bodin sa...

Kapitalister och deras anhängare har alltid rätt.

Oavsett hur fel de har.

De är också kända kappvändare.