onsdag, september 16, 2015

Under polarskensovalen

Tänkte mig en sen kvällspromenad igår men en näst intill molnfri himmel ändrade mina planer. Hojtade till åt Arvtagerskan d.y att ta med grejerna för nu skulle det fotograferas.

(Klicka på bilderna för en större upplevelse)

Ett stopp på vägen in mot de mörka skogarna kring Vuono för att fota stjärnhimlen. Nog ser det ut att bli lite norrsken. Vidare norrut längs vägen.


På bron över järnvägen gör vi halt. Nu börjar skådespelet.
"Polarsken är ett himlafenomen som uppstår när laddade partiklar (huvudsakligen elektroner) som accelererats till höga energier i jordens magnetosfär kraschar i atmosfären."
/Wikipedia

I stan upplever man natthimlen totalt svart men söker man sig utanför bebyggelsen så blir den betydligt färgrikare.

Norrsken och ljuset från bebyggelsen som reflekteras i molntäcket målar med bred pensel.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Det är så vackert att man inte kan bli annat än avundsjuk! Kände inte igen några stjärnbilder - ni kanske har egna stjärnbilder i Norrbotten?

Knapsu sa...

Kameran var riktad mot norr i alla bilder utom den sista. Om det nu är till någon vägledning.

Björn Nilsson sa...

Längst till höger på tredje bilden finns en liten sammanhållen grupp med fem stjärnor, väldigt tydlig, som skulle kunna vara Lyran. Och på fyran, samt mitt i bilden på överkanten på femman, ligger stjärnor på linje som i ett uttöjt U. Skulle kunna vara Norra kronan, som väl är en del av Björnvaktaren. - Men det är bara mina osäkra gissningar, har aldrig varit bra på att läsa stjärnkartor.