onsdag, december 30, 2015

Folkomröstning i Schweiz om att förbjuda affärsbankerna att skapa pengar

Wikipedia: "I Schweiz förekommer ofta folkinitiativ, vilket innebär att medborgare tvingar fram en beslutande folkomröstning genom att skicka in listor med tillräckligt många namnunderskrifter." 

I enlighet med den schweiziska direktdemokratin kan en folkomröstning hållas om ett förslag vinner 100.000 underskrifter inom 18 månader efter lansering.

Nu har en kampanj som kallas Vollgeld-initiativet samlat ihop över 110 000 underskrifter för att centralbanken skall ges exklusiv behörighet att skapa pengar i det finansiella systemet.
Den schweiziska regeringen har nu bekräftat att det ska hållas folkomröstning för att besluta om att förbjuda affärsbankerna från att skapa pengar.

Om Vollgeld-initiativet lyckas vinna folkomröstningen skulle det alltså ge den schweiziska centralbanken monopol på skapande av fysiska och elektroniska pengar medan beslutet om hur nya pengar förs in i ekonomin skulle ligga hos regeringen.
Detta skulle begränsa finansiell spekulation, förhindra tillgångsbubblor och stävja vårdslös utlåning eftersom det då krävs av privata banker att hålla en kapitaltäckningsgrad på 100 procent. Bankerna kan därmed alltså inte själva skapa pengar längre utan kommer bara att kunna låna ut pengar som de har från sparare eller andra banker.

Helt orelaterad musikvideo, endast pga snygg bil:
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: