måndag, december 28, 2015

Meningslöst att bemöta SD-svansen på Facebook

Jack Werner bloggar om att det nu är vetenskapligt bevisat att på Facebook bryr sig ingen om sanningen:
"Vi hade just tillbringat en timme med att prata om våra respektive journalistiska insatser för att motarbeta felaktigheter, rykten och konspirationer på nätet, när en man i publiken ställde sig upp och avslöjade att han med sin forskning kunnat visa att vårt jobb varit meningslöst.
"Folk som letar konspirationer på nätet lever i ekokammare och drivs inte av sanningssökande, utan av konfirmeringsbias. Journalistiken har ingen chans att möta det problemet, eftersom de kan producera vilka artiklar de vill och de som mest av alla skulle behöva läsa dem istället letar upp information som bekräftar deras egna åsikter", sade han.
Mannen som på några minuter hade krossat våra självförtroenden och punkterat våra egoballonger hette Walter Quattrociocchi. Han är en forskare med en doktorsgrad i datavetenskap på universitetet i Siena."

Författaren David L. Miller har beskrivit  hur masshysteri fungerar. "Grupper som drabbas av "intensiv kollektiv upphetsning förlorar sin förmåga att skilja fakta från påhitt, och de blir lättprocoverade, mottagliga, okritiska och irrationella", skriver han och slår fast att rykten sällan är sanna men väl enhetliga, baserade på så kallad "paranoid logik".

Jack Werner:
"Man skulle kunna argumentera för att människor som lever under intrycket att svenskheten, vad den nu är, är hotad – att vi inte längre får svinga svenska flaggan, sjunga julsånger, klä ut oss till pepparkaksgubbar – är delaktiga i en sorts lågintensiv digital masshysteri. Den kokar under ytan, gör sig påmind varje gång en aktuell rubrik dyker upp. De inblandade läser bara nyheter på platser där dessa hot blåses upp till en grotesk oigenkännlighet, och får därför bara intrycket att de blir mer och mer allvarliga. Sedan förstärker och bejakar de varandras världsbilder i olika slutna, sociala rum."

Visst är det så här, det kan de flesta som ägnat den minsta tid åt att käfta emot främlingsfientligheten som grasserar på Facebook intyga. För SD-svansen är helt immuna mot all form av fakta, deras personliga åsikter och erfarenheter väger tyngre än all fakta i världen och sanningen finns endast på Avpixlat och liknande sidor. Samtidigt som all annan media - inklusive SvD -  är "PK-media" och sprider"kommunistpropaganda".
Sedan har de tydligen missuppfattat vad yttrandefriheten innebär och tror att  att när någon protesterar mot främlingsfientliga uttalanden och argumenterar mot deras åsikter så är det en kränkning av deras yttrandefrihet.

3 kommentarer:

martin sa...

Det är meningslöst för fotfolken att motarbeta SD någonstans, när ledningen för folks respektive parti kastar sig i famnen på fascisterna så fort de bara kan. Varför skall jag motarbeta SD, när Stefan Löfven omfamnar deras retorik? Varför skall jag motarbeta SD, när Aftonbladet sprider deras retorik?

Vet du varför man känner till "trollfabriker" i Ryssland? Vanliga sk "dataturk"-firmor som användes för att skapa en nätnärvaro åt SD, nu när man slutat betala dem för det uppdraget så påstår man att de jobbar åt Ryssland.

Vad är poängen att tjäfta med en enskild SD idiot, när ingen pekar på pengarna som driver den fascistiska maskinen.

Bert Bodin sa...

Jag har i enstaka fall bemött SD-svansen och förstås fått horder av svar. Men en och annan gång har jag fått dem att tystna. Det känns bra.

Knapsu sa...

Man kan få några att tystna, men oftast dyker plötsligt någon annan upp och försöker dra iväg på ett sidospår för att rädda sin åsiktsfrände.
Oavsett så är det nog helt omöjligt att omvända dem i alla fall.