torsdag, januari 05, 2017

Trump om Syrien

Donald Trump verkar vara en pajas på många sätt och helt olämplig att inneha ämbetet som USA:s president, men när det kommer till frågan om Mellanöstern så är det befriande att för en gångs skull få höra en (blivande) president som inte levererar de vanliga lögnerna.

Se hur obekväma de andra personerna i studion blir när Trump inte bara säger (delar av)sanningen om krigen i Syrien, Libyen och Irak, utan även talar om att ha en dialog med Putin istället för att agera som krigshetsare likt bl.a Hillary Clinton.
 Svenska media har varit usla med att rapportera objektivt från Syrien. Mest har det handlat om att vidarebefodra uttalanden från amerikanska källor. Inte särskilt objektivt med andra ord.

Enda undantaget har varit Magda Gad som rapporterat från Irak.
Ett utdrag ur hennes dagbok från Irak:

"IS är en oljekartell. ... 
IS kontrollerar och har kontrollerat områden där det finns olja i Irak samt områden där sunniländer - Saudi, Qatar, Jordanien, Turkiet - med stöd av USA planerat att bygga en gasledning genom Syrien för att få in gas från Saudi till den europeiska marknaden. 
Assad var emot denna gasledning och var istället för att bygga en pipeline från Iran via Irak och in i Libanon, vilket skulle stärka shialänderna Iran och Syrien (Assad är alawit, en del av shia) och stärka shiaproxygrupper som Hezbollah och Houthi (Yemen) och Iranstödda Hamas samt stärka shialänderländernas allierade Ryssland och Kina.

 I de proxykrig som de här blocken för mot varandra (även i Yemen) används IS som en bricka. En bricka som från början var ett sunniuppror som man kunde använda mot shia - men som sedan började sprida halshuggningsreklamfilmer och steg fram som inte främst regimoppositonella mot shia (det vill säga nyttiga proxysoldater för sunniländerna inklusive allierade västmakter) - utan som det okontrollerade monstret som vill ha ett "endgame" i hela världen. 

Kasperdockan som hittade på egna sätt att svinga svärd och som även vill döda de som försöker hålla i deras trådar. Ytterst är IS proxyterrorister i ett krig om olja, om vilken valuta olja ska handlas i, gasledningar, transportvägar, om väst- eller östblockens agendor ska gälla i framtiden, regional och global säkerhetspolitik. Men för att denna oljekartell IS ska kunna fungera internt och få rekryter använder de också vad de själva ser som en revolutionär ideologi - extremistisk wahhabism - och säger att man ska ta tillbaka makten från shia, starta krig mot västvärlden och USA som en hämndaktion mot tidigare interventioner (deras logik: de har dödat muslimer - nu ska vi döda dem), genom att med terrordåd, särskilt i västvärlden, måla upp att det pågår ett krig mellan muslimer och icke-muslimer och på det sättet få rekryter att strida mot "otrogna" - när det i verkligheten är muslimer som strider mot IS och inte icke-muslimer. Denna propagandiska ideologi hjälper till att rekrytera terrorister och få dem att vilja dö i gerillakrigföring och i självmordsdåd. (Det är lättare att lura någon att spränga sig själv för en ideologi och för att försvara ett "vi" mot ett "dem" än att få dem att spränga sig själva för en gasledning.)" Kriget i Syrien handlar inte om att folket har rest sig mot Assad. Den här bilden förklarar vad det egentligen handlar om
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: