söndag, augusti 01, 2010

Kärnkraftverk i Norrbotten om Centerpartiet får bestämma?

Vill Maud Olofsson använda pengar från försäljningen av Vattenfall till att bygga ett kärnkraftverk i Norrbotten?

Maud Olofsson på DN debatt:

"Då måste vi också vara beredda att pröva nya former av offentlig-privat samverkan. Det finns utrymme och behov av fler aktörer som är beredda att ta risker och investera i utveckling och produktion av framtidens energiteknik i Sverige.
Framtidsenergi AB skulle kunna gå in som investerare och delägare i unga lovande energibolag och utvecklingsprojekt, i syfte att avyttra sin andel till privata ägare när projektet kommit igenom den kritiska utvecklingsfasen. En sådan aktör skulle med spetskompetens på energiområdet och staten som seriös ägare göra det enklare för banker och fler privata aktörer att också våga investera... ..... Framtidsenergi AB kan bli en nyckelaktör för svensk energiteknik och svensk industriell utveckling. Denna satsning behöver komma i gång nu när våra konkurrenter och de globala marknaderna i hög takt börjar ställa om – inte om fem år.
Därför föreslår Centerpartiet att svenska staten ska avyttra en minoritetspost i Vattenfall AB och därigenom frigöra kapital till bildandet av Framtidsenergi AB"

Överenskommelsen mellan allianspartierna innebar enligt centern att inte en enda skattekrona skall komma att satsas på kärnkraften Beslutet röstades igenom i riksdagen efter löften om att staten inte skulle bygga något, men att bygga kärnkraft är alltså efter beslutet ändock tillåtet.
Tillika så är ju ett riskkapitalbolag inte staten, och kapital som frigörs vid en försäljning av egendom räknas väl heller ej som skattekronor. Så ett eventuellt Framtidsenergi AB kommer troligtvis vara fritt att agera som de vill.

Exempelvis bygga kärnkraft. För då är det ju inte staten och skattepengar längre, utan riskkapitalbolaget som satsar "sina" pengar.

Inte nog med det, "en del av det kapital som frigörs i samband med en ägarförändring i Vattenfall bör avsättas för lokal utveckling i de bygder som genom vattenkraftens utbyggnad starkt bidragit till Sveriges industrialisering och hundra år av vinster för Vattenfall. Det kan göras genom bildandet av en särskild investeringsfond för Norrlands inland, som sedan paras med privat kapital för investeringar"

Maud Olofsson har visat att hon är en notorisk lögnare så hennes värnande om Norrland tror jag inte ett ögonblick på. Tänker Maud försöka se till att det kommer att byggas ett kärnkraftverk i Norrbotten under sken av att värna Norrland?

Uppdaterat: Det blev ett inlägg till om detta.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: