söndag, augusti 01, 2010

Regeringens obefintliga arbetsmarknadspolitik sänker pensionerna

DN:
"Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) växte med 3,7 procent under andra kvartalet jämfört med samma period året innan
Analytiker hade i snitt räknat med en uppgång på 3,3 procent på årsbasis, enligt en Reuters-enkät. Men flera bedömare har sedan de starka svenska handelsbalanssiffrorna från i måndags justerat upp sina förväntningar"

Finansminister Anders Borg i SvD:
"- Sverige visar styrka. Det är klart starkare än vad vi räknade med. Påtagligt starkare än vad vi räknade med i vårpropositionen. Men också starkare än vad vi trodde när vi uppdaterade prognosen i början av sommaren, tillägger han
Enligt Borg ser det med fredagens siffror ut som att Sverige just nu har den starkaste tillväxten i Europa
"

"Det går bra för Sverige. Tillväxten ökar snabbare och mer än vad man trott tidigare" skriver bloggande moderaten Kent Persson och slår sig för bröstet å alliansregeringens räkning:
"Anledningen till att det nu går bra är att Alliansen tagit ansvar för ekonomin och återupprättat arbetslinjen. Dessutom sparade Alliansen i ladorna i goda tider för att kunna sätta in i sämre tider. Det gör att välfärden värnades"

Alliansens ansvar och sparande i ladorna (översatt till normalsvenska betyder det att man kastar pengar efter de mest välbeställda) innebär att den så kallade bromsen i pensionssystemet slog till för första gången i år. Det innebär att inkomstpensionerna sänks nästa år med 4,3 procent

Som moderat så slår man sig alltså för bröstet och menar att välfärden värnats när man sänker pensionerna med 4,3 procent?

Sedan har ju som av en ren händelse (!) balansindex ändrats lagom till valåret 2010 så att de riktigt stora sänkningarna av pensionen skjutits fram till åren 2011-2012.
Man har kanske räknat med att ett annat regeringsalternativ då sitter i skottgluggen för pensionärernas vrede?

Men det är den nu sittande regeringens obefintliga arbetsmarknadspolitik som lett till att den totala lönesumman minskat och därför har för lite pengar betalats in till pensionssystemet, vilket innebär lägre pensioner åtminstone de tre närmaste åren.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: