fredag, oktober 03, 2008

Det stora rånet och en privatspaning

18:e september rapporterade pressen om att: "I går räknade även de svenska bankerna Swedbank, Nordea, Handelsbanken och SEB på sina förluster efter amerikanska Lehman Brothers haveri"
Sedan har vi alla sett rubrikerna om att Swedbank är drabbade av krisen, TT: "Swedbank har drabbats värst"
Krisen för Swedbank, som förra året redovisade en vinst på 16 miljarder kronor innebär att "Swedbank, som har lite dyrare upplåning tjänar ungefär lika mycket som förut medan de andra bankerna tjänar lite mera"
Alltså, Swedbank tjänar horribla 16000 miljoner kronor, precis lika sjukt mycket pengar som förra året, och det snackas om förluster och kris!!
Rubrikerna skriker om att bankerna är i kris och de gräver åt sig ännu mer pengar, förutom stackars, stackars Swedbank som bara gräver åt sig lika mycket som förut!

Vad gör vi åt det då? Ingenting! Vi sätter in våra pengar på banken och får usel ränta för dem, vi betalar 300 kronor åt banken för att vi ska göra deras jobb (och minska deras personalkostnader) när vi utför våra ärenden via internet, vi betalar en avgift för ynnesten att få stå ute i regnet och köa vid bankomaten, vi betalar dem en avgift för att de ska ta våra pensionspengar och blåsa upp spekulationsbubblan ännu mera (så att vi får ännu sämre pensionsvillkor i framtiden) och vi betalar dyra lån för att vi ska ha någonstans att bo!
Sedan, när den dagen kommer, så nickar vi bifall när politikerna (som dagen innan skrutit om statens goda finanser) talar om att vi måste försämra för de arbetslösa,sjuka och gamla för att komma tillrätta med "finanskrisen"!


I USA så kan man ju konstatera att Lehman Brothers för att "säkerställa att vissa nyckelpersoner inte försvinner från organisationen" utlöste ett bonusregn på 24 miljarder kronor. Dessa belöningar som de erbjöds (de behöver visst inte tvinga på dem pengarna!) var lika stora som fjolårets, vilket var ett rekordår med en vinst på 28,5 miljarder kronor.
28,5 miljarder i vinst och 24 miljarder delades ut i bonusar åt "nyckelpersoner"! I år går man i konkurs och delar ut lika mycket i bonusar!!
Då behöver man ju inte fundera vart alla pengar tar vägen! Horribelt är ju bara förnamnet.

I Washington har senatorerna nu sockrat krispaketet med ännu fler miljarder som representanthuset har att rösta om:"- Enligt vår åsikt är det här det bästa vi kan lägga fram, sade senatens demokratiska majoritetsledare Harry Reid"
Men fortfarande skall de feta katterna på Wall Street räddas med 700 miljarder dollar, vilket är lika mycket som de 400 rikaste i USA har ökat sin förmögenhet med under de åtta år som George Bush varit president. Som av en händelse (?) så uppgår notan för Irakkriget också till cirka 700 miljarder dollar, så där har vi hittat 1400 miljarder dollar som Bush-administrationen har rånat det amerikanska folket på!

Kommer världen någonsin att skåda ett större banditgäng än de som nu ockuperar Vita Huset?

Korporativismen i Vita Huset och finansbolagen har plundrat ut hela landet och vill nu köra pyramidspelet en gång till!
Inte undra på att amerikanerna pratar om att ta fram högafflarna, tända facklorna och bege sig till Wall Street för att skipa rättvisa!

EDIT: såg just dagens Einsteincitat: "Can anyone imagine Moses, Jesus, or Gandhi armed with the money-bags of Carnegie? "

För övrigt kan jag meddela att gårdagens privatspaningar på den eventuella brottsplatsen var resultatlösa.

(Framgår kanske inte av bilden, men det snöade vid tillfället)




Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Tror jag föredrar "Blå Tågets" original till "Staten och Kapitalet" ... .

Bankerna motsvarar väl snubben som inte har några pengar men som lånar en hundring av dig för att köpa mat till sina svältande barn, super upp alltihop i stället, och sedan kommer lullande igen till dig för att låna en hundring för att mätta sina svältande barn och påpekar att barnen kommer att svälta ihjäl om du inte hostar upp den där hundringen fort som fan ... .

Anonym sa...

Fast nu räknar du väl lite knasigt (även om denna rättelse inte gör dig gladare...) 16 miljarder är inte 1600 miljoner utan 16000 miljoner, dvs 10 ggr mer!

Men är det mycket? Swedbank har ett eget kapital på 68 miljarder, vilket med justeringar mm ger en avkastning på 19 %.

Klaga på banker är ok om servicen är dålig eller priset är dyrt. Men klaga för att de tjänar pengar? Banker är infrastrukturen i det monetära samhället och för all kapitalism (även statskapitalism och socialism) - om banksystemet kraschar är det lika med att alla vägar rasar i ett trafiksystem.

Swedbank har dock varit synnerligen dålig med att informera marknaden över sina risker och när de har gjort det så har riskerna varit förminskade eller felaktigt beskrivna! Tyvärr är deras trovärdighet extra dålig eftersom sparbanksrörelsen inte har starka ägare som enkelt kan ge kapitaltillskott - det gör Swedbank extra utsatt för rykten!

Knapsu sa...

///ms: Den ena hjärncellen var visst på semester :-) Men nu är det rättat, tack för att du påpekade det.
68 miljarder i eget kapital! Ja då har de ju verkligen tjänat pengar på att försämra servicen och alla införda avgifter, förutom vinsterna från fondförvaltning och räntegapet.
Jag klagar inte på att bankerna tjänar pengar, det är sättet dom gör det på och girigheten som vi alla får betala surt för i slutändan.

Björn: Du har en förmåga att hitta på intressanta liknelser! Den var ny!

Anonym sa...

Märk väl att Swedbank i EU:s namn i somras stoppade min möjlighet att ha ett gratis uttagskort, numera måste jag betala för att få ta ut min pengar som de inte ger en promille i ränta på, jag skall alltså betala för att de skall få använda mina pengar för sina tvivelaktiga affärer! Var fasen finns logiken i det? Att sedan EU aldrig krävt att bara dessa kort skulle finnas, eller att det skulle vara avgift på dem, de verkar de använda sina högutvecklade skygglappar till. All den rörelse som under den senaste tiden funnits på världens börser har i stor utsträckning ytterligare hjlpt de redan rika att bli ännu rikare, vem har råd att sälja när en kurs börjar falla, och att köpa när den är nära bottenläget, jo de som redan har pengar. Nu såg det amerikanska kongresshuset till att dessa inte på något sätt skulle riskera något, detta med fler röster för att skicka in 700 MILJARDER från demokraternas sida än hos republikanerna, ibland blir man bara förvirrad... Jag vet att demokraterna i USA kan mer jämföras med folkpartiet och andra högerpartier i Sverige, men ändå?

Anonym sa...

Två rättningar: representanthuset ska det vara, samt att jag glömde skriva ut dollar efter summan. Jag menar, först tog Bush och hittade på ett "viktigt krig" som flyttade över en stor del av statskassan till krigsindustrin, sedan ger han resten till bankerna, och medelamerikanen sitter på ändan och bara konstaterar att "de där vet nog vad de gör"
Jo, jag såg Michael Moores Sicko häromdagen, och det är ju bara att konstatera att han har rätt när han kommer fram till att folk som är rädda och outbildade är lätta att styra. Å andra sidan är det väl sånt som "frihetskämpar" tagit tillvara på under historiens gång och vänt detta emot de styrande. Bara för att byta plats med dem och fortsätta i samma spår, se på vad du vill, Kommunismens uppstart, eller Nazismen, att sedan Kapitalismen gör samma sak borde ju inte förvåna någon. Namnet på ismen spelar ingen roll, spelplanen och reglerna ser lika dana ut over and over again! Det hela handlar bara om vilken form av diktatur vi står ut med längst, för någon sorts diktatur har vi alltid som rådande i världen.

Knapsu sa...

Kråks.. Du vet väl att den minst dåliga banken heter Handelsbanken va?
Otrohet lönar sig som du vet!

Björn Nilsson sa...

Riksgälden kan vara ett alternativ också. Staten går inte omkull.