söndag, mars 30, 2008

En titt i backspegeln

Ibland kan det vara intressant att titta i backspegeln för att se var man varit, men även för att se hur man tagit sig dit man är. Förr pratade man om solidaritet och till och med moderaterna hade sin egen variant av den men numera är det uteslutande soliditet som gäller på alla politiska nivåer.

Ett litet längre utdrag ur en insändare publicerad i tidningen Folkviljan 1982 undertecknad av Åke Majlöf Stockholm.


Ta högern på allvar

När högern studerade vänstern på 60-talet blev en av slutsatserna att för att kunna slå ut vänstern, socialdemokrater och kommunister måste det främsta vapnet vara att göra människorna till individualister. Var skulle man då börja? Självklart förstod högern att det var i skolorna som omskolningen måste ske. Det här förstod SAF med sin tekniska avdelning och man satte genast igång med att utbilda skolinformatörer. Som idag är cirka 3 000 med alla moderna visuella hjälpmedel, ljudband, videokassetter etcetera. Strategin var; att får vi bara människorna att tänka individuellt så har vi mycket gratis. Från SAF:s och moderaternas håll visste man att socialdemokraterna i allmänhet och kommunisterna i synnerhet bygger sina partiideologier på kollektivt tänkande. Och ju mer individuell människan blir desto mindre blir utrymmet i samhället för politiska partier som representerar kollektivt tänkande.

Nästa steg var då den studerande ungdomen skulle ut i förvärvslivet. Då kom nästa geniala drag från högern. Aktiefondsparandet. Vilket också verkar bli en fullträff. Att samhället, skattebetalarna, förlorar miljarder på den här formen av sparande är inte det allvarligaste. Genom att köpa aktier i de privata företagen bygger högern vidare på det individuella tänkandet. "Jag och företaget" blir alltmer utbrett. "Vad skall jag med facket till, när jag är delägare i företaget. Det är bättre att höja aktieutdelningen i koncernen med två miljoner än att satsa dem i bättre arbetsmiljö"

När borgarna 1976 kom till makten förstod man från moderat håll att valsegern delvis berodde på skördar från den strategi man börjat utveckla i början av 70-talet. Men den nya människan var 1976, ännu inte uppe i tjugoettårs ålder och precis som man ville sänktes rösträtten till 18 år. Även detta ett resultat man utvecklat under sextiotalet.

Nu började både SAF och moderaterna känna sig varma i kläderna. Efter valsegern 1976 började även moderaterna agera. Vi fick den berömda svångremmen, självrisk i sjukförsäkringen och från borgerligt håll började de även att tala om solidaritet. Sverige stod på ruinens brant och nu måste det arbetande folket vara solidariskt och avstå delar av sin ekonomi för att rädda landet.
Inga försök från ansvarigt håll gjordes för att tala om vad som menas med borgerlig solidaritet. Att 90 procent av befolkningen, den lönearbetande befolkningen, skulle vara solidariska med de övriga 10 procenten, överklassen i samhället med arbetsfria inkomster.....

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Blondinbella och en simpel plan

Bloggen Blondinbella har rönt mycket uppmärksamhet senaste veckorna, debatterats i bloggosfären och bloggaren själv har synts och hörts i alla media.Själv har jag avstått från att kommentera fenomenet och detta inlägg handlar, trots titeln, inte om Blondinbella utan om familjens tonåring som besökt huvudstaden för att gå på konsert med Simple Plan på Cirkus. Det råkade sig nämligen så att ungdomarna på tunnelbanan stötte ihop med Isabella Löwengrip och fick agera både som fotograf och fotoobjekt till inlägget "En läsare" på landets mest besökta blogg.
(Direktlänka till inlägget funkade tydligen inte)



Att vår tonårsdotter sedan fick träffa och prata med idolerna i Simple Plan dels innan, men även under konserten gjorde ju inte resan mindre lyckad.
Sedan att övergången till sommartid gjorde att flyget hem missades, så att pappa hemifrån via internet hastigt fick boka en ny flight, grumlar nog inte upplevelsen särskilt mycket hos en tonåring



Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

söndag, mars 23, 2008

Patriotbatterier försvarar ön?

Luftfartsverkets webbsida:

"ROCKET FIRING WILL TAKE PLACE AT 654627N0235229E HAPARANDA HARBOUR WI CIRCLE WITH RADIUS 300M GND-3000FT AMSL. 16 AND 23 1100-1400 16MAR08 1100 - 23MAR08 1400 (ES/1/C0214/08)"

Är det Seskaröborna som förbereder sig för besök från Setra:s ledningsgrupp eller är det kanske ett vapen för att bekämpa eventuella lågflygande nötskrikor?


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

lördag, mars 22, 2008

Superpilkit Torniossa

Pimpeltävlingen i Torneå idag engagerar som vanligt stort, det finländska folket är verkligen fiskeintresserade vilket även brukar synas på pimpeltävlingar runt om i Norrbotten.

Andra som visar stort engagemang är ju den handfull hockeyfans från Haparanda som satt sig i bilen och färdats 140 mil enkel resa för att heja fram Asplöven i bortamatchen mot Troja-Ljungby.
Det kallar jag riktiga supportrar!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

torsdag, mars 20, 2008

Friskvårdsdag

Friskvårdsaktiviteten för detta år fick utgöras av en dag med pimpelfiske på Renträsket.





Att norrbottningar mest kör skoter hela vintern vet ju alla, men vad gör man i Norrbotten på somrarna? Jo man sätter sig på skotern en stund och väntar på vintern.


Sjön suger även om den är istäckt och efter ett par timmar ute på isen så smakar det bra med lite mat vid fiskeföreningens stuga.

Om det nappade? Jodå, men fångsten var så blygsam så den ville inte vara med på bild.

tisdag, mars 18, 2008

Kalendarium

Asplövens fortsatta äventyr i kvalserien mot Allsvenskan ser ut som följer:

2008-03-21 IF Troja/Ljungby - Asplöven HC

2008-03-23 Huddinge IK - Asplöven HC

2008-03-26 Asplöven HC - Mariestad BoIS HC

2008-03-29 Asplöven HC - Väsby IK HK

2008-04-02 Väsby IK HK - Asplöven HC

2008-03-31 Mariestad BoIS HC - Asplöven HC

2008-04-06 Asplöven HC - Huddinge IK

2008-04-08 Asplöven HC - IF Troja/Ljungby

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Genusperspektiv

Tjejer levererar inte.
Tjejer är inte noggranna.
Tjejer kämpar inte.
Tjejer går inte upp klockan 05.00 för att jobba.
Tjejer är slöfockar.
Tjejer löser inte problem.
Tjejer stökar ner bland alla papper, det är ett helvete att ta vid efter en tjej som har rört till det.
Tjejer kan bete sig lite hur som helst och ändå kamma in skyhöga löner.
Tjejer kan vara hur mediokra och inkompetenta som helst men ändå inneha topposter.
Tjejer ger enbart tjejer jobb.
.......
Pappors daltande med sina döttrar gör att de gnäller när de är sjuka och dessutom är de otroligt underlägsna alla män på jobbet i prestationsförmåga.
Sluta dalta med era döttrar så kanske de blir lika högpresterande som vi män när de blir äldre.

Så här får man väl inte skriva som krönikör i kvällspressen?
Jodå, det har redan gjorts men med annat genus.
Originalartikeln i Expressen.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

måndag, mars 17, 2008

"Om driften så medger"

Olika falla ödets lotter. Medan somliga kan mysa i det soliga helgvädret och fika på balkongen, eller grilla korv ute på det frusna havet, så lämnas andra att ansvara för att den svenska exportindustrin kan fortsätta att leverera avkastning till såväl skoteråkande norrbottningar som lattesörplande fjollträskare runt Stureplan.

Nåväl, man får väl lyxa till det med maten istället när man är inlåst i en fabrik hela helgen.
Kvällen före lägger man strimlad fläskfilè i en marinad av oystersås, fisksås (nam pla), soja, rapsolja, honung, riven färsk ingefära, limeblad, pressad vitlök och ett par chilifrukter.
Fräs i stekgryta, tillsätt wokgrönsaker, kokosmjölk och en buljongtärning.
Avnjutes bäst med jasminris.

Betyg: Super!


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Ett heligt krig

Någon myntade uttrycket "världens största väpnade rån" om USA:s invasion av Irak och visst, det är bara att hålla med. Privata företag som tjänar storkovan på att plundra Irak genom att förstöra hela samhället, inte bara med bomber och granater för att sedan bygga upp det igen, utan även genom privatiseringar av irakiska företag och otillbörligt gynnande av amerikanska företag för att slå sönder det irakiska näringslivet. Detta samtidigt som vapenindustrin och säkerhetsföretagen med flera skinnar de amerikanska skattebetalarna med sina otillbörliga kontrakt med USA:s krigsmakt.

Men det handlar inte bara om big business, det handlar om religiös fundamentalism av värsta slag.
Religiöst fanatiska extremister är ute på ett korståg. Se filmsnutten nedan och lägg märke till ordval, både hos deras störste ledare men även hos missionärerna.


Vi lever i en tid där en minoritet av religiösa dårar kontrollerar hela världen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

torsdag, mars 13, 2008

Bot (och bättring?)

Så där ja, då har man så att säga handgripligen fått lära sig att det kostar 2400 kronor att köra i 110 km/h där hastighetsbegränsningen är 90 km/h.
Sedan kan man ju tycka att det är lite fult att "skjuta" mig under en omkörning men även om det är "rätt" trafiksäkerhetsarbete att jaga fortkörningar på 90-sträckor.
Hur som helst, det var bara att skriva under, tacka för inbetalningskortet och önska polispatrullen en fortsatt bra dag!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

onsdag, mars 12, 2008

Drömmen lever (livebloggning)

Det som syntes vara en utopi har nu blivit till en dröm som kan förverkligas.
Asplöven Beavers fortsätter imponera. Efter förlusten med uddamålet på bortaplan mot Örebro Vipers så imponerade Asplöven stort i hemmamatchen och vann med klara 4-1 igår.
Tredje direkt avgörande matchen i Play-off 3 där vinnaren går till kvalserien för Allsvenskan spelas just nu och Asplöven leder med 2-0.
SVT:s målservice igång i ett fönster, Radio Norrbottens webbsändning igång i ett annat fönster och Nerikes Allehanda:s matchrapportering i ett tredje fönster.
Den officiella publiksiffran i Arena Polarica : 800 personer, men enligt NA:s utsände har de tryckt in ett par hundra till.

Update: Tjohooo!!! 5-3 till Asplöven!!!!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

söndag, mars 09, 2008

Torneå vintermarknad

Torneå vintermarknad, med traditioner från 1500-talet (?), avlöpte traditionsenligt under gnistrande kyla och strålande sol.
Ovanligt glest mellan stånden i år, håller marknaden på att tyna bort i det nya samhället där vi är vana att alltid ha tillgång till allt?

Kringlor är ju i alla fall något som man endast brukar köpa på marknaden.

De här två herrarna stod och brassade på och bjöd på smakprover av.........

....muikkoja, alltså små stekta siklöjor. Någon Kalakukko hittade jag dock inte.

Själv struntade jag i traditionen att köpa kringlor eller grillkorv. Det blev några godisremmar åt barnen och sedan fick de vinna ett pris i form av en drake i " Dra i snöret" ståndet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

tisdag, mars 04, 2008

Vad håller Ung Vänster på med?

Ur Arbetaren:
"Ung Vänster ska inte samarbeta med andra fack än LO, och heller inte med delar av LO som avviker från den centrala linjen, eftersom de drivs av ”vänstersekter”

Det är alltså innehållet i ett förslag som Ung Vänsters förbundsstyrelse tänker lägga fram på sin nästa kongress. Förbundsordförande Ida Gabrielsson menar att förslaget handlar om att välja det mest strategiska och radikala sättet att arbeta.
”Vi vägrar ansluta oss till dem som kräver politiska strejker eller till dem som kritiserar LO för att man anser att de är för passiva.”

Så förbundsstyrelsen i Ung Vänster anser det vara radikalt att vänta på tillåtelse från de sockerskåls-slickande, maktkåta girigbukarna i LO-toppen, innan man protesterar mot orättvisorna i samhället?

Nä, Ung Vänster. Gör om, det här blev ju helt galet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

måndag, mars 03, 2008

Tuffa tuffingars förening

Fyndet av en kalender vid fikabordet fick mig att uppmärksamma att det på andra sidan gränsälven finns ett "västgäng" som man nog får säga är både tuffare än Hells Angels och roligare än Bandidos.


Los Dementitos hemsida (finskspråkig) finns en hel del för nostalgikern, speciellt om man gillar gamla Tunturi-mopeder men även annat kul.
Helt klart ett skönt gäng, Los Dementitos.
Det framgår även av hemsidan att innevånarna i bland annat Seskarö, Sangis och Lappträsk får se upp i sommar. Spänn på kyskhetsbältena på kvinnorna och regla dörrarna, ty Los Dementitos korsar gränsen och gör en roadtripp i era trakter i sommar!

söndag, mars 02, 2008

Dagens läsning

The Ryssbält Tapes skriver om moderhatarna.

Blog me Gently 2.0 är (bl.a) less på nötskrikan.

Gubben vid Rämen behöver ej dofta som en lördagkväll på bordell mera.

Linda Skugge tar ledningen i tävlingen "Dum, dummare, dummast"

Johan Ehrenberg konstaterar att det finns inget "men varför" att diskutera angående regeringens privatiseringspolitik.

Och som alltid: The Badlands Hyena.

Reinfeldt stinker!

I början var du ny och fräsch, Fredrik.

Nu stinker du

Det var något nytt och fräscht som kom in och fick ta itu med ett smutsigt hantverk.

Det nya fräscha ljusblåa har förvandlats och blivit smutsigare och brunare.

Vad ska vi göra av dig Reinfeldt? Orkar snart inte se ditt smutsiga leende mer.

Är det dags för en ny make-over igen?

Tvätta ur det bruna och komma ut med en ännu lite mer ljusblå nyans?


Nu åker du in i diskmaskinen!



Läs även andra bloggares åsikter om , , ,