söndag, juli 26, 2009

Bilden av en svensk soldat

En beredskapssoldat i för stora skor och för trång mössa som någonstans i Sverige värnade vårt lands gränser under brinnande världskrig, så var bilden av den svenska soldaten för nästan 70 år sedan.Efter det stora kriget så blev bilden av den svenske soldaten den respekterade FN-soldaten med blå basker. Den självständiga svenska utrikespolitiken som inte hukade för någon av stormakterna medförde att den svenska flaggan på uniformen signalerade säkerhet, trygghet och ett fredligt bemötande för de krigsutsatta.
Idag har vi i praktiken inget försvar av vårt territorium. Sittande regering har begravt folkförsvaret efter beslut om avskaffande av den allmänna värnplikten och införande av en yrkesarme.
Vi har heller ingen egen utrikespolitik längre utan dansar helt och hållet efter USA:s pipa.

Den förr så respekterade blågula fanan kan nu ses brännas av uppretade folkmassor i fjärran länder.
Den svenske soldaten i basker blå är idag en ökenkamoflerad legoknekt i sold hos USA. Han slåss och dör, sida vid sida, med den amerikanska imperialismens soldater i fjärran länder.
Kalla hem de svenska stridande trupperna från Afghanistan!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Jag minns (ja, det var ju egentligen före min tid, men i alla fall ...) det gamla fina skillingtrycket "I låga ryttartorpet" som handlade om soldatens hemkomst till hustrun efter många år. Men han hade hunnit bli officer under tiden!

Det var på indelningsverkets tid det. I dagens läge kan jag inte ge andra råd än att du får skaffa dig en rejäl knölpåk och gå på vakt vid älven ifall någon fiende försöker ta sig över riksgränsen!

Knapsu sa...

Vår kompanichef på S3, kapten Bergqvist benämnde alltid fienden som "dansken" så jag bor nog vid fel gräns!
:-D

För övrigt så kan vi väl bilda ett försvarsförbund med ryssarna som skyddar oss mot den lede fi(de elaka danskarna alltså)?

Björn Nilsson sa...

Jag var också ett tag på S3, men det var ruskigt länge sedan (1970). Blev utbildad på teknik som var ute bara några år senare.

DÖd åt de danska imperialisterna!

Kråksimuleraren sa...

Har just besökt Nyborg slott i Danmark där de hade en utställning om kriget med svenskarna, där fanns citat från vaggvisor: -Bed barn i morgon kommer svensken! Och texter som talade om fångar som suttit i både turkisk och svensk fångenskap: -Hellre en månad hos Turkarna än två dygn hos svenskarna! Så det finns två sidor av allt. Men annars håller jag med herr bloggare.