torsdag, oktober 15, 2009

Mera motionerande

Hösten är motionerandets tid, ja motionerande till riksdagen alltså och då brukar det komma en del tokigheter från våra folkvalda.
Moderaterna som tycker SVT är vänstervridet och därför vill granska sändningarna skrev jag om tidigare, men även från andra sidan kommer det motioner som inte borde ha skrivits.

En kommer från Vänsterpartiets Siv Holma som motionerar om att meänkieli ska vara ett obligatoriskt ämne i grundskolan i de förvaltningsområden där språket ingår.
Det är illa nog att några självpåtagna språkmartyrer lyckats få meänkieli erkänt som nationellt minoritetsspråk utan att skolan skall undervisa i "Pajalafinskan". Gärna undervisning i finska men inte detta blandspråk.

Holma kan ta efter Stefan Tornbergs goda exempel. Den norrbottniske centerpartisten råkade skita i det blå skåpet när han lämnade in en motion om minikraftverk i nationalälvarnas biflöden. Reaktionerna lät inte vänta på sig vilket föranledde Tornberg att dra tillbaka sin motion och han steg i mångas aktning.

Sket jag med detta inlägg i det blå skåpet?

En finsk favorit i repris:Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

///MS sa...

Att kalla meänkieli ett eget språk vore att i svenskan klassa överkalix bonnskan som ett eget språk. Hur Bengt Pohjanen och alla Pajala martyrer lyckats få det till ett eget minoritetsspråk övergår min fattningsförmåga.

Detta är en av de inte ofta förekommande gångerna som jag fullständigt enig med dig - det vore mycket bättre med obligatorisk Finska som språkval tillsammans med Engelskan i Tornedalsskolorna än pajalafinska!

///MS sa...

Glömde skicka dig en länk som är helt underbar av Robert Gustavsson i programmet Time out. Robert förevisar den finska fyllan:

http://www.youtube.com/watch?v=io0Zs9IAw-0

Knapsu sa...

Tydligen så är det ibland lätt att påverka politikerna när man tar på sig offerrollen.

Robert Gustavsson är pricksäker som vanligt! :-D