fredag, oktober 02, 2009

Nattvecka

Det har jobbats nattskift i veckan vilket innebär att man är för trött för att servera bloggens läsare lösningarna på alla världsproblem, så det får bli lite bilder från veckan istället.










Nytt drivsystem på maskinen, nytt stuk på manöverpulpeterna i fält. Till höger det gamla utseendet.




Alla drifter kan givetvis även manövreras via PC inne i manöverrummet.













Tätt med massabåtar just nu. Hade Sverige haft euron som valuta idag så hade kanske Flinterboreas och Hunzeborg istället lagt till på andra sidan Bottenviken.
Och arbetslösheten i Sverige varit etter värre.







"Alla vägar bär till Rom"


Även i vatten som går rakt upp kan det uppstå vågbildning, tydligen.

Mera vatten:







Nu blir det NHL-ishockey på TV, Detroit - Saint Louis i Globen. Imorgon fortsätter man med att beta av "Att göra inför den stundande vintern-listan"

8 kommentarer:

Kråksimuleraren sa...

Bred last bilden då?

iZac sa...

Det vet du väl att joron ska införas av ideologiska skäl, inte av ekonomiska... Så Borg får vara med i klubben juh. :)

Björn Nilsson sa...

Leonardo da Vinci hade nog varit intresserad av de där vågorna som gick uppåt. Han tyckte om att studera rörelser i vatten.

Jag tyckte det stod något om "Gusk" på ett av rören. Har för mig att jag sett termen i samband med hantverksmässig papperstillverkning, när man gjorde papper arkvis av tyglump. Lumppapper känns på ett helt annat sätt än papper baserat på träfiber.

Knapsu sa...

Kråksimuleraren: Kanske kommer när jag hittar sladden till mobilen!

iZac: Jopp!

Björn: Det röret kommer från guskgropen.
Pappers- och torkmaskiner är oftast utrustade med en stor vals längst fram i virapartiet som med vacuum suger ut vatten ur pappersbanan innan presspartiet tar över, dock inte denna maskin. Guskgropen här har kvar sin beteckning från den gamla maskinen eftersom guskvalsen satt precis ovanför denna grop som egentligen är en upplösare.

När man gör papper för hand så kallas det just för att guska när man vattnar ut vattnet från massasuspensionen.

Kanske vi får gå tillbaka till att tillverka papper av lump, nu när konkurrensen om skogsråvaran hårdnar eftersom den skall vara med och ersätta oljan?

Björn Nilsson sa...

Jag undrar om moderna kläder har ett innehåll som lämpar sig för papperstillverkning? Man kanske kan anta att världens pappersbehov så småningom kommer att plana ut och avta på grund av e-böcker, e-tidningar och liknande. Enorma mängder papper har ju redan sparats genom att gamla system för ekonomi och fakturering och liknande, som tidigare sköttes med papper, numera kopplats samman elektroniskt.

Kråksimuleraren sa...

Du glömmer att pappersförbrukningen verkar öka när det gäller reklam och förpackningshysterin, eller hur?

Björn Nilsson sa...

Nja, en ökande mängd reklam kommer ju numera elektroniskt via nätet. Och kringprodukter till handfasta varor, som digitalkameror, kan också levereras på det sättet. Du får en kortfattad broschyr till din nya dator, kamera eller skrivare, och så uppmanas du att ladda ner den stora handboken från en CD eller från nätet.

Jag vet inte hur det är i era trakter, men här i Stockholm är det väldigt vanligt med en skylt "reklam nej tack" på brevlådan. Då slipper man de där tjocka buntarna av reklam.

På förpackningssidan är det sämre tror jag, men det kanske kommer initiativ där också.

Sammanfattningsvis: det förekommer åtgärder som spar papper. I själva verket handlar det nog ofta om att varuproducenterna överlåter åt konsumenterna att göra vissa saker (som att skriva ut rabattkupongerna!) och att man tjänar mer på det sättet, men ur resurssynpunkt är det ändå bra.

Björn Nilsson sa...

PS. Glömde återvinning av papper och emballage, samt möjligheterna att göra förpackningar av annat än träråvara. Man kan ju använda potatisblast, majsblad och liknande har jag för mig.