onsdag, juli 29, 2009

Från en grävmaskin är steget inte långt till mårdhund

Det är alltid lika intressant att se vad som uppenbarar sig när man gräver en grop.


"Den som gräver en grop åt andra, faller ofta själv däri" heter det ju, så man kan ju undra hur ofta en grävmaskinist brukar trilla ner?


Från grävning till grävling. Det synes mig som att grävlingspopulationen har ökat här i utkanten av dess utbredningsområde.


Den här grävlingshonans liv fick ett abrupt slut på E4:an vid Säivis.

Anledningen till att jag stannade och kollade in den var att jag trodde (och hoppades) att det skulle visa sig vara en mårdhund. Men det var det ju tyvärr inte.

Förresten, varför inför man inte en rejäl skottpeng på mårdhund?

Läs mera om mårdhunden och varför den måste hindras att etablera sig i landet.
(pdf)

Läs även Boris Ersson i Kuriren om hur fågellivet i skärgården tystnat efter mårdhundens härjningar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

söndag, juli 26, 2009

Bilden av en svensk soldat

En beredskapssoldat i för stora skor och för trång mössa som någonstans i Sverige värnade vårt lands gränser under brinnande världskrig, så var bilden av den svenska soldaten för nästan 70 år sedan.



Efter det stora kriget så blev bilden av den svenske soldaten den respekterade FN-soldaten med blå basker. Den självständiga svenska utrikespolitiken som inte hukade för någon av stormakterna medförde att den svenska flaggan på uniformen signalerade säkerhet, trygghet och ett fredligt bemötande för de krigsutsatta.




Idag har vi i praktiken inget försvar av vårt territorium. Sittande regering har begravt folkförsvaret efter beslut om avskaffande av den allmänna värnplikten och införande av en yrkesarme.
Vi har heller ingen egen utrikespolitik längre utan dansar helt och hållet efter USA:s pipa.

Den förr så respekterade blågula fanan kan nu ses brännas av uppretade folkmassor i fjärran länder.
Den svenske soldaten i basker blå är idag en ökenkamoflerad legoknekt i sold hos USA. Han slåss och dör, sida vid sida, med den amerikanska imperialismens soldater i fjärran länder.




Kalla hem de svenska stridande trupperna från Afghanistan!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

fredag, juli 24, 2009

Tid, ork och lust

Det är inte i brist på uppslag som det blir långt mellan inläggen här utan den mesta energin och tiden går åt till en massa flyttbestyr. Ett stycke farmor som byter lägenhet och så har vi ju en lägenhet i Gällivare som skall möbleras.

Sedan skulle man ju helst försöka få nån liten stund semester emellanåt också!

(Nu ringde telefonen igen. Den här gången är det teven som inte funkar, tidigare var det problem med telefonen. Man har fått ägna en hel del tid åt att vara nätverkstekniker också i och med att nya hyresfastigheter är inkopplade på stadens fibernätverk)

måndag, juli 20, 2009

Tokigheter

Det blir rätt kul när man låter Google översätta artiklar. Om fredagens konsert på Twin City Festival kan man då få läsa bland annat följande i Pohjolan Sanomat:

"Bandet kan göra sina egna hiteistäänkin nya versioner. Nu till exempel Down By The Jetty-låten hörde långsam bluesina.Visst, bandet också den största hittinsä, inklusive bland annat de låtar hon gör det, tillbaka i natt, mjölk och alkohol, och nere på läkare. Bandet sågs i Torneå att spela en kort tid inne.Förra gången Dr Hyväolo presenterade sina kunskaper gräns stad i april"

Innan Dr Feelgood intog scenen så uppträdde ju Raubtier också på fredagkvällen:

"Haaparantalaislähtöinen Raubtier har nått Sverige, snabbt stigande stjärna status. Rammstein bandets stil är tung faninsa hittades, vilket framgår av en av bandets debutalbum Det finländare Bara krig ökade under våren den svenska grenen av listan. Torneå framför scenen elämöinyt fan av bandet massa var inte en stor hög, men desto mer äänekkäämpi och njöt av fulla idoliensa gig. Populärast Raubtier är också välförtjänt. Songs har klar uppfattning, eller subtiliteterna i musikalen på scenen i huku helt kohkaamisen nedan.Ändå bandet har hittills ännu bättre än albumet leva"

Sedan kan man ju få läsa tokigheter utan att Google har skruvat till det. Ett möte på stan med personen ifråga påminner mig om ett par verbala uppkastningar:

"- Jag är inte så populär i Haparanda. Jag tillhör de som varit mest kritisk till regimen så det kan jag mycket väl tänka mig. Om man kritiserar socialdemokraterna i Haparanda anses man inte vara riktigt klok. Så illa är det"

Det är angående spekulationerna om att branden som totalförstörde det gamla tingshuset var anlagd, som fastighetsägaren och tillika före detta lokalpolitikern i Folkpartiet uttalar sig.

Samma herre som efter senaste kommunalvalet utgjöt sin besvikelse över valresultatet. Ett val där Socialdemokraterna tog storslam och fick egen majoritet efter att kommunalrådet på egen hand rott hem IKEA-etableringen till Haparanda. Folkpartisten, som efter sitt motstånd mot IKEA-etableringen, uteslutits och bildat en egen lokalavdelning framträdde då i TV och spydde då ur sig sin analys av valet:

"Jag tycker det är bedrövligt att Haparandaborna inte kan tänka själv"

Och med det uttalandet var hans politiska gärning i Haparanda över!


Sommarens mattips: Pedigree - om igelkotten själv får välja!

Dagens lärdom: Det är lättare att få in en sparv i bilen - än att få ut densamma!






Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

tisdag, juli 14, 2009

The glamorous life of a grasswidower

04.20: Stiger upp, släpper ut hunden, äter frukost och packar matväskan med söndagens rester.

04.50: Styr ut på E4:an och anträder samma resa som man redan gjort 5000 gånger.

05.20: Stämplar in på jobbet.

13.40: Stämplar ut efter ett någorlunda ordinärt skift.

14.15: Hemma. Tar en hundpromenad.

15.00: Tillbaka efter promenaden, ligger ned med tidningen en stund.

16.00: Vaknar och börjar fixa till middagsmat.

17.15: Efter middagsbestyren tas såg och häcksax fram. Nu blir det lite trädgårdsmassaker!

19.30: Pustar ut med två rejäla baljor kaffe och lite tidningsläsning ute i trädgården efter väl förrättat värv.

20.00.Efter uppfräschning och ombyte är det läge för en hundpromenad igen.

21.15: Startar datorn och kopierar över dagens bilder på Flinterbay.

21.30:Skriver detta blogginlägg

22.00: Bilderna upplagda på Vesseltracker och nu blir det godnatt för i morgon blir det nästan repris på denna dagen.

Rusningstrafik

Morgonrusningen i Kvarken som den såg ut i morse på AIS:en.


fredag, juli 10, 2009

Äntligen fredag

Tivoli på andra sidan gränsen och givetvis måste det besökas av familjens yngste med kompisar.

Efter att flickorna lämnats på nöjesfältet med några eurosedlar att spendera, så åker man själv hem och tänder upp grillen. Kycklingspett med jordnötssås står på menyn.

Medan grillglöden tar sig så hinner man titta till en annan brasa: Det är det gamla tingshuset, nu i privat ägo som bostadshus, som brinner. Igen, det är nämligen andra gången på kort tid som det brinner i denna fastighet.

Det verkar nästan vara något av ett kännetecken för Haparanda, att lite större fastigheter som legat ute till försäljning en längre tid och visat sig vara svårsålda, drabbas av bränder!?

Uppdatering: Larmet kom till SOS kl. 18.17 och detta inlägg publicerades 18.42.
Ganska snabbt marscherat av "er man på plats"

Läget klockan 21.00:

Läs även andra bloggares åsikter om

torsdag, juli 09, 2009

Straffa de arbetslösa? Inget nytt under solen.

"Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) vill straffa arbetslösa som inte söker arbete på annan ort.....
.....Sanktioner skulle enligt Littorin kunna handla om att stänga av människor från a-kassan under perioder, kanske två eller tre dagar, varje gång de nekar att ta ett erbjudet arbete på annan ort"


Det är ju inte precis något nytt att alliansregeringen vill straffa de arbetslösa!

Men det är väl heller inget nytt att den som nekar att ta arbete på annan ort stängs av från a-kassan?
På 80-talet stängdes ju den arbetslöse, med omedelbar verkan, av i två veckor från a-kassan om han inte tog första bästa jobb som Arbetsförmedlingen anvisade på främmande ort!

När det gäller själva sakfrågan så kan man inte ha ett stelbent reglemente som skall följas till varje pris, utan varje fall måste bedömas individuellt där den arbetslöses hela livssituation måste få avgöra huruvida han är flyttbar eller ej!

Skall man ha rätt att vara ung arbetslös singel i Stockholm för att man inte känner för att flytta till ett jobb i glesbygden?

Skall familjer splittras för att tvinga den arbetslöse verkstadsmekanikern att flytta från Södertälje till Kiruna?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

söndag, juli 05, 2009

Lathelg

Helgen har gått i lathetens tecken. Jag vet inte när jag senast haft en så inaktiv helg som i helg, det har inte lagts många strån i kors under helgen.

Att det har varit Dexter-maraton hela halva nätterna i TV6 kan ju ha sitt att göra med att sovmorgnarna har blivit rejäla. Plus då tröttheten som allergimedicinen orsakar

En annan orsak till sysslolösheten är ju att man började läsa en bok. En bok som inte gick att lägga ifrån sig innan den var utläst.

Knivslagsmål, bastu, ryska gangsters, fylla, mera bastu, nedpissade fyllon och T-34 tanks.

fredag, juli 03, 2009

Finansministern talar i Almedalen

"Vi står inför en besvärlig och viktig avtalsrörelse. Svenska fackföreningar har visat väldigt stort ansvarstagande. Det måste också arbetsgivarsidan göra. Det vore bra om vi kunde gå in i avtalsrörelsen i en lugn och pragmatisk samtalston. Jag tror att om man skruvade ned volymerna i de ideologiska megafonerna så lägger man en bättre grund för avtalsrörelsen"
(Politikerbloggen)

"– Det vore bra om arbetsgivarorganisationerna har en realistisk bild av den svenska arbetsmarknaden. Vi har inget behov av onödiga konflikter....
...– Ska vi få en bra avtalsrörelse måste även de visa återhållsamhet i egna bonusar och löneökningar"
(Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Valuta för pengarna

Nog känns det ju som att man får mycket för pengarna, när nya bromsskivor bak, bromsklossar och arbetet tillsammans kostar mindre än en programenlig service.

Blänkande nytt bakom fälgen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Ett budskap till mänskligheten

Fly solen (eller regnet) en stund och titta på denna film helt gratis!
En vacker men samtidigt hemsk film som inte är gjord i profitsyfte, utan för att lämna ett viktigt budskap till oss alla!
"Home" är gjord för dig.

Om inte annat så kan du i alla fall kolla in filmens trailer här:



Läs även andra bloggares åsikter om , ,

onsdag, juli 01, 2009

Missad miss

Man trodde ju som att helgens löneslavande skulle innebära att man missade premiären på Asplövens sportbar, men eftersom den ännu inte ägt rum så finns ju chansen kvar.

Så där hade jag fel!

Något som man i alla fall missade var ju helgens jazz och bluesfestival. Festivalens höjdpunkt, och det jag helst inte vill missa, brukar vara blueskvällen på Folkets Hus i Haparanda där bland annat artister som Erja Lyytinen och Ian Siegal framträdde i år. Inte speciellt bekanta namn för mig men uppenbarligen så missade man en höjdarkväll:





Läs även andra bloggares åsikter om , ,