torsdag, januari 07, 2010

Carlgrens logik om vargstammen

Miljöminister Andreas Carlgren är en lustig kille, han kan leverera sköna logiska tankevurpor som ingen annan. Se bara på Förbifart Stockholm, 21 kilometer motorväg till en kostnad av 27 miljarder som bara kommer att leda till ökad biltrafik i Stockholm, kallas av Carlgren för en satsning på miljön eftersom den "kommer att trafikeras av miljöbilar"(!) samtidigt som kollektivtrafiken missgynnas.

I sammanhanget kan vi ju nämna att Norrbotniabanans 270 kilometer järnväg skulle kosta mellan 20 och 26 miljarder och innebära en rejäl minskning av lastbilstransporter till och från industrierna längs svenska och finska kustvägarna.

Men nu var det inte det som det skulle handla om, utan om Carlgren och hans logik om den svenska vargstammen.

Som i så många andra frågor så skyndade sig regeringen även inom viltvårdens område att tillgodose en liten minoritets önskemål och beslutade om jakt på varg.
Hela kvoten, ungefär 10% av vargstammen, inställde sig redan första dagen för avskjutning. Ett tecken på att jägarna legat i startblocken för att hjälpa regeringen i dess "kraftfulla åtgärder för att undanröja hotet mot vargstammen". Ty det stora hotet mot vargstammen är enligt Carlgren att den inte är genetiskt frisk, dvs inavlad. Vargarna är alltså så få att inavel har blivit ett problem. Ett problem som Carlgren skall bota med att göra vargstammen ännu mindre!!

Om nu problemet är att vargstammen är för liten så kanske man skulle låta den öka istället för att minska den genom avskjutning? Att importera 250-500 vargar till för att fylla på genbanken skulle ju låta trovärdigare som "kraftfulla åtgärder för att undanröja hotet mot vargstammen"

Men som i det mesta med denna regering så brister det i logiken.

Sedan måste man ju fråga sig varför 10 000 avtryckarglada jägare skall springa ut i skogen för att jaga 27 vargar?
Om vi nu skall skjuta av en del av vargstammen så är lösningen givetvis att staten inrättar en (1) tjänst som vargjägare. En vargjägare på en heltidsanställning har nog inga problem med att hinna fälla 27 vargar per år.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

7 kommentarer:

Bert sa...

Precis så!
Ologiken firar triumfer.
Eller också är det logiken som firar otriumfer.

Korkat är ordet, om regeringens rovdjurspolitik för närvarande.

Anonym sa...

Carlgren är en klåpare med sina kommentarer. Finns långt mycket bättre orsaker till varför Förbifart Stockholm ska byggas. T.ex. är det nödvändigt att styra bort den ökande tunga trafiken från centrala Stockholm. Dessutom kommer biltrafiken att minska. Kanske inte totalt, men i de tättbebyggda områdena. Det finns andra aspekter här än bara miljöaspekten. Och man kan ju fundera, ökar eller minskar utsläpp från lastbilar om de tuffar långsamt genom Stockholm eller får hålla jämn fart på en väg förbi Stockholm.

Björn Nilsson sa...

Den s.k. förbifarten kommer att öka miljöproblemen genom att dra med sig ännu mer resursslukande utglesning av Storstockholm, därom torde kunniga inom arkitektur och stadsplanering vara eniga. Vill man göra något för bättre kommunikationer i Stockholm måste det till en viss förtätning av bostäder samt ytterligare kraftiga utbyggnader av kollektivtrafiken. Då bygger man för framtiden. Varför fortsätta att propagera för mer bilism när vi inte har några bilfabriker kvar? För att moderater inte orkar hasa sig upp på en spårvagn eller buss?

Carlgren, tja han verkar dels inte vara världens smartaste och dels är det andra i regeringen som bestämmer. Varför inte rikta elden mot hans chef som ju smiter undan när fackministrarna knasar till det? Det är ju Reinfeldt som utsett Carlgren!

Knapsu sa...

"Varför inte rikta elden mot hans chef som ju smiter undan när fackministrarna knasar till?"

Ja det där är ju ett ämne att ta upp (vilket många redan gjort) hur Reinfeldt blivit för stor(läs för feg)för att debattera den förda inrikespolitiken och dess följder.

Ithala sa...

Hej!

Den 17 Januari kl 14:00 ska en manifestation hållas på Mynttorget i Gamla Stan i Stockholm!
Det är ytterst viktigt att vi är många den dagen.
Jag ber om hjälp här.
Även om DU inte kan komma kanske du känner någon som kan?
Ni som är med i FaceBook kan använda er av linken nedan.
Klicka på länken eller kopiera den och sätt in den i ditt adressfönster och bjud in mer fol

Kråksimuleraren sa...

En manifestation om vad?

Ithala sa...

Ursäkta, jag slarvade visst lite där. Manifestation är mot vargjakt.