fredag, januari 22, 2010

Partiledardebatten häromdan

Partiledardebatten är bra lyssning när man tar en hundpromenad. Promenaden tenderar nämligen att bli ganska lång då, vilket ju gagnar både hund och husse.

Några reflektioner på debatten:

Jag må vara färgad men nog framstår Fredrik Reinfeldt som en arrogant översittare. Han har en överlägsen ton som man inte kan höra hos någon annan av partiledarna. Från ett von oben perspektiv raljerar han på sitt arroganta sätt och leverar floskler som "skattechock" och inte minst det allra senaste ordet som propagandadoktor Schlingmann lanserat: "Fusköverenskommelser". Det är alltså fusk att låta göra en utredning och lyssna på remissvar istället för att låta förutbestämda ideologier styra besluten.

Att Reinfeldt är pressad märktes, och mellan raderna erkände han misstagen samtidigt som han utgjöt sitt missnöje med medias kritik: "Tror ni att med en rödgrön regering blir alla reformer perfekta? Då blir det ingen kritik. Ingen kommer att ha några klagomål. Medierna kommer att berätta att allt är bra."

Göran Hägglund framstod som vanligt som en misslyckad ståupp-komiker som inte klarar av att få åhörarna att ens dra på munnen en enda gång.

Maud Olofsson levererade sitt gamla välkända gnällande, inget att fästa någon större vikt vid.

Jan Björklund framstår som den enda av partiledarna i alliansen som försöker föra en seriös debatt. Även om Folkpartiets seriositet kan ifrågasättas när partiet propagerar för en övergång till euro samtidigt som partiledaren i riksdagen levererar följande : "Nu har EU-kommissionens prognos för 2010 kommit. Den visar på en annan bild när man jämför Sverige med övriga Europa. Sverige har i prognoserna lägre arbetslöshet än genomsnittet i EU. Sverige har ett budgetunderskott som bara är hälften så stort som genomsnittet i EU, och Sverige får i år dubbelt så hög tillväxt som genomsnittet i EU"
Det framstår som allt mera uppenbart att borgarna med vett och vilja vill krascha hela landet. Utförsäljningar och fördyrande privatiseringar och som lök på laxen så ska vi kasta bort vår industris stora konkurrensfördel, den svenska kronan.

Så var det miljöpartiet. Inget större fel på Peter Eriksson som debatterade den här gången, men när det hettar till framöver så kan han lämna över till sin språkrörskollega. Miljöpartiet har faktiskt den mest kompetenta partiledaren av alla i Maria Wetterstrand.
Hon sopar banan med Reinfeldt vilken dag som helst.

Mona Sahlin och Lars Ohly då? Ja de var väl som de brukar vara. Ohly fick väl in några träffar med att påpeka hur "utanförskapet" ökat under alliansens tid och att alliansen lovar "mera av samma" trots det förskräckande resultatet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Är det inte ett tecken på viss dragning till självplågeri att lyssna till de där pladderhattarna?

Vad det gäller arrogans brukar det väl för övrigt vara sista tillflykten när man är i en sakligt sett hopplös situation och inte har ett enda hållbart argument att komma med. Då får man sticka näsan i vädret och hävda att man har rätt i alla fall.

M Björnfot sa...

Det är ju i alla fall roligt att Sverige står så bra till i EU-kommissionens prognos för 2010, det måste vi väl ändå tacka alliansen för? Dom har inte lyssnat på Sahlins gnäll om att gå från att styra Sverige till att kränga bilar, och istället sett till att öka köpkraften hos svenskarna genom till exempel skattesänkningar för oss vanliga arbetare.

På vilket sätt skulle kraschen bli mer avlägsen om Mona satt vid rodret, sossarna vill väl också med i EMU? Jag blir inte klok på det här, vilket parti röstar du på egentligen? Miljöpartiet känns inte troligt då du arbetar inom industrin och miljöpartiet avskyr industrin, kvar står Ohly men honom verkar du ha alldeles för mycket innanför pannbenet för att rösta på.

Maria är bra, det håller jag med om.

Knapsu sa...

Att Sverige har klarat sig bättre än övriga EU-länder har ingenting att göra med alliansens politik, det beror på att det svenska folket var kloka nog att rösta nej till EMU och övergång till euro som valuta. Om politikerna fått bestämma själv så hade vi haft euro redan.
Min bransch är ett lysande exempel på vilken fördel vi haft med egen valuta. Finska skogskoncerner har stängt flera fabriker och i stor utsträckning flyttat produktion från sina maskiner i Finland till maskinerna i Sverige när finanskrisen slog till.

Jag har alldeles för mycket innanför pannbenet för att rösta på ett borgerligt parti bara för att jag ska få 1000 kronor mer i börsen när jag jobbar. Jag ser på längre sikt och i vidare perspektiv. En dag blir vi alla gamla och/eller sjuka och då vill man inte bli lämnad på gatan.
Sedan gillar jag inte att ta springnotor. Skattepengar har betalat för mig från det jag föddes på BB tills jag började jobba, nu betalar jag tillbaka och tänker inte ta någon springnota som så många skattekverulerande moderater vill göra.

Knapsu sa...

Björn N: Jo det är lite grann självplågeri, det är det.

M Björnfot sa...

Jag förstår inte varifrån du får att alla gamla och sjuka hamnar på gatan bara för att det är en högerallians som sitter vid rodret? Jag känner jättemånga gamla och sjuka, ingen av dom bor på gatan, alla bor i sina egna hus som dom haft så länge jag kan minnas, eller som min farmor på ålderdomshem.

Knapsu sa...

Vill man gå i polemik så kan man ju alltid tolka allting bokstavligt!

M Björnfot sa...

Hur man än tolkar det så kommer jag aldrig tycka att pensionärer som bor i sina egna hem tills dom helt enkelt inte klarar av det längre, och då får plats på ett ålderdomshem är att likställa med att "bli lämnad på gatan".