torsdag, juni 07, 2012

Cash is king, Swedbank

 Det är tur för mitt blodtryck att jag inte har Swedbank som min bank. De har nämligen tagit beslut om att sluta hantera kontanter. Åtminstone på vissa kontor men i t.ex Uppsala gäller det samtliga kontor. Ett av skälen uppges vara att "-Hanteringen med kontanter tar så mycket tid och gör att vi inte hinner med våra kunder som vi vill". 

En av mina vänner har haft lyckan att få ha med Swedbank att göra. Jag citerar från hans inlägg på Facebook:
 "Instruktioner för insättning av kontanter på banken. Räkna antal sedlar av varje valör, vänd dom åt samma håll, mynten tas ej mot utan måste växlas på Coop som har mynträknarutrustning. På banken får man fylla i ett formulär med antal av varje valör stoppa pengarna i en påse följa med en banktjänsteman ut på gatan och bevittna när påsen stoppas in i en box i väggen. Efter några dagar ska pengarna finnas på kontot."

Det låter ju vääääldigt tidseffektivt med en anställd som, istället för att bara ta emot pengarna och en av kunden ifylld insättningsblankett, istället följer med ut på gatan och hjälper till att stoppa in pengarna i en box.
Sedan är det ju helt sjukt att det ska ta flera dagar innan pengarna finns tillgängliga på kontot trots att man rent fysiskt precis satt in dem på banken ifråga.

Vad håller bankerna på med? Inte hantera kontanter? Vad tror bankerna att de är till för? Kanske herrar direktörer skulle kliva ut ur sina palats, gå ut på trottoaren och ta ett studiebesök ute i den verkliga världen där vi vanliga människor rör oss och se hur saker och ting fungerar? Det funkar liksom inte att komma till Ida Brännvall i Hoppet och betala med ett kreditkort när man vill köpa hennes gamla Tomos.

Vad kommer härnäst, kanske Shell slutar hantera bensin? Det tar ju så mycket tid med folk som kommer och stör och vill tanka sina bilar och gör att personalen inte hinner baka bröd och sälja korv till sina kunder som de vill.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

6 kommentarer:

martin sa...

Hinner man inte med sina kunder och klarar inte av att ge dem rätt service. Så är det för mycket profit och för lite verkstad som är problemet. Minska på verkstaden löser inte det.

Knapsu sa...

Definitionen på sparbank:
"En icke vinstinriktad bankform, liknande en stiftelse, vars syfte enligt den svenska Sparbankslagen anges som att att befordra sparsamhet"

Man förstår ju att de kastade namnet Sparbanken på soptippen och döpte om sig till Swedbank.

martin sa...

Huga, vad är det för stalinistiskt påfund. Icke-vinstdrivande, befordra sparsamhet, det låter som nån konstitutionsfientlig verksamhet som borde terroriststämplas. Sabotera samhället genom att få vinstdrivande kapitalister att se dåliga ut, sabotage genom att inte befordra ökad konsumtion och vill därmed kasta samhället ned i djup kris utan slut! Tur det inte finns sådan samhällsomstörtande verksamhet kvar längre!

Bert Bodin sa...

Och jag som precis bytt till Swedbank. Nu har jag i stort sett aldrig kontanter på mig. Behöver dem inte.

Var senast inne på bankkontoret just när jag bytte, för att ordna med formaliteterna. Före det hade jag inte varit inne på mitt gamla bankkontor på flera år. Vad finns det för anledning?

Däremot håller jag trots allt mycket sträng uppsikt över hur de uppför sig. Det var bland annat därför som jag bytte, efter Nordeas styrelseordförandes fullständigt kundföraktande uttalande i vintras.

Knapsu sa...

Helt rätt sätt att använda sin makt som konsument även om man, speciellt när det handlar om bankerna, ofta kanske hamnar ur askan i en annan aska.

Så länge det används kontanter ute i samhället så är det bankernas förbannade skyldighet att också hantera dessa och inte skjuta över jobbet på mataffären och kunden.

Det är vad jag tycker i alla fall.

Anonym sa...

Var inne på Forex häromdagen. Folk som skulle åka till Grekland uppmanades ta rubbet i kontanter. Kortbetalning och uttag i kortautomater är bara att glömma i dessa skakiga Eurotider.

Själv tog jag ut amerikanska dollar. Riktiga dollar som Ingves har ökat på andelen av i vår valutareserv. Inga varningar alls från kassan. Känns stabilt faktiskt.

/Meikäläinen