torsdag, juni 21, 2012

När tar råvarorna slut?

Hos Cornucopia? hittar jag ett intressant diagram. Data till diagrammet har han hämtat från en artikel i BBC. Kort sagt så illustrerar diagrammet hur länge olika råvaror räcker om vi fortsätter konsumera dem i nuvarande takt och i nuvarande ökningstakt. Ingen hänsyn är tagen till eventuella nya framtida fynd.


 
Bäva bimbos, det ser ut som att inte bara nyttoprylar som batterier (antimon) och pekskärmar (indium) utan även mascaran (antimon) kan komma att bli väldigt dyr ganska snart.

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

martin sa...

Som jag brukar säga. Den fria marknaden är inget annat än en tankekonstruktion, ett hjärnspöke som aldrig funnits och aldrig kan existera. Naturen reglerar nämligen marknaden med järnhand, ingen skillnad på naturens satta gränser och gemensamt satta gränser det skall man ha klart för sig.

Man får hoppas på att det kommer ske viss utveckling av återvinningen av elektronik och sådant. Men säkerligen finns det möjligheter att substituera dessa redan idag.

Så den viktigaste observationen tycker jag är observationen att fri marknad inte existerar.

Anonym sa...

Ska man ha solpanel får man smälla upp den snarast. M.a.o.

Knapsu sa...

Martin: Lycka till med att övertyga en nyliberal om att det finns gränser för marknaden.
I deras fantasivärld är det ju endast och allena den osynliga handen i form av marknadskrafterna som skall styra naturen med järnhand.