söndag, oktober 13, 2013

Företagsklimatet i propagandan och i verkligheten

Svensk Näringsliv rankar varje år företagsklimatet i landets 290 kommuner.
I den senaste rankingen som är ifrån april i år kan man se att gruvkommunen Pajala ligger långt nere på plats 255, en sämre placering än förra året då de låg på 249:e plats.
En annan av norrbottens gruvkommuner, Gällivare har fallit från plats 222 till 244:e plats i denna ranking.

Ska man tro på Svenskt Näringsliv och dess ranking av företagsklimatet i kommunerna så verkar Pajala och Gällivare helt enkelt inte vara så bra kommuner för företag att vara verksamma i.

Men om vi då struntar i Svenskt Näringsliv och istället tittar på hur det ser ut i verkligheten för företagen i dessa kommuner. Hur går det egentligen för företagen i Pajala och Gällivare?

Ja, intresseorganisationen Företagarna och affärs- och kreditupplysningsföretaget UC konstaterar i sin tillväxtmätning - där parametrarna utgörs av omsättning, resultat, kreditvärdighet och antal företag - att Pajala är den kommun där företagandet utvecklats bäst och utser därför Pajala till årets företagarkommun 2013. Gällivare kniper andraplatsen.
Man har även en ranking över uthållig tillväxt som visar vilken kommun som utvecklats bäst de senaste fem åren. Där ligger Gällivare på första plats.

De kommuner som enligt Svenskt Näringsliv är bland de allra sämsta att driva företag i, är alltså i verkligheten de allra bästa.

Svenskt Näringsliv är ett organ för att driva politisk propaganda, ingenting annat.
Det kan vara bra att komma ihåg när man läser rubrikerna i tidningarna om företagsklimatet i kommunerna.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

'Företagsklimat' verkar vara ett sådant där gummi-ord som kan betyda vad som helst. Möjligen att man undantar att ta i beaktande klimatet för företagens eventuella kunder.

Bert Bodin sa...

SveMskt MäriMgsliv.

Moderater kan inte driva företag.

martin sa...

Jag tror en viktig faktor för att få hög ranking av SN, är att vara mörkblå.

Vi har vårt företag i den företagsvänligaste kommunen. Jag håller inte med om den uppfattningen, vi hade inga problem med kommunernas inspektioner osv innan vi flyttade hit. Denna kommunen var riktigt besvärlig för vår typ av verksamhet. Men jag antar att det var för att de egentligen bara vill ha managementkonsultfirmor och inte komplicerade saker.

Knapsu sa...

Som sagts tidigare: SN verkar inte för svenska företags bästa, utan enbart för direktörernas och kapitalägarnas kortsiktiga vinning.