onsdag, oktober 02, 2013

Ur Den Onådiga Luntan: "Var lycklig, frisk med bra arbete"

"Jag blev överkörd av en bil hösten 2000.
Över benen, mest tog ena foten skada då hela fotleden krossades. Med fantastiskt duktiga läkare lyckades jag få behålla mitt ben och efter lång rehabilitering och flera operationer kan jag använda benet och även min mest skadade fot.
Då jag alltid varit en mycket aktiv och social tjej tvekade jag aldrig att kämpa stenhårt för att kunna komma tillbaka. Arbetsträningar, rehabiliteringar, utbildningar – varvat med nya problem med mitt ben. Följen blev ännu mera utredningar, läkarundersökningar, mediciner och nya tidsbegränsade sjukbidrag. Med flera års smärtor där varje steg skär som knivar och bränner som eld spred sig värken i kroppen.
Jag har ofta hemskt ont i ryggen och ena höften. Alltid ont i nacken och ner i armarna. Det är svårt att sova fast jag fick sömntabletter och är tvungen att ta Tramadol mot värken. Jag glömmer bort vad jag ska göra fast jag antecknar på lappar hela tiden.
Jag har försökt i så många år att komma tillbaka men varje steg framåt blir likaväl ett steg tillbaka, hur mycket jag än försöker.

Uppsägningen från mitt jobb drevs igenom i februari i år. Då var redan mina stämplingsdagar slut eftersom man är tvungen att använda dom när man blir utförsäkrad. Jag har rasat ihop många gånger de här åren. All denna smärta, all besvikelse kunde tydligen knäcka den starkaste... Den knäckte mig, fast jag varit så stark och positiv som person.
Panikångestattacker, depressioner och ångest. Mitt liv och väldigt många andras har gått, ursäkta men åt helvete.
Det är svårt att hålla tårarna tillbaka när jag nu sitter här och skriver. Snart tolv års kamp.
Det hjälper inte hur mina läkare skriver intygen. Försäkringskassan struntar i det. Hon från Karlskrona som utförsäkrade mig sa ”bara för att du blivit överkörd innan behöver väl inte det betyda att du är överkörd nu”. Hon var så elak och cynisk och borde inte arbeta med människor alls. Jag bad henne be deras försäkringsläkare att titta på mitt ärende innan hon tog beslut. Då svarade hon ”Jag bedömer att det inte behövs”. Hur kan hon veta det, undrar jag??? i kväll sitter Jag och ser på ett stort bord fullt av pappershögar från läkare, försäkringskassa, arbetsförmedling, försäkringsbolag, psykologer med flera. Hur ska jag gå vidare när inte tankarna fungerar längre av stressen? Jag kollapsar hemma bara jag varit en stund i affären. Känslan att vara misslyckad.

Det var inte mitt fel, Reinfeldt. Det var en trafikolycka. Jag var lycklig, frisk och hade ett bra arbete. Livet ändrades på några sekunder. Är man statsminister borde man ha så pass mycket intelligens att man förstår det...." 


Den 19 februari överlämnades till socialförsäkringsutredningen över 70 berättelser från de verkliga experterna på det svenska socialförsäkringssystemet.
Författarna är de som sett sina liv förstöras, inte bara på grund av en olycka eller sjukdom, utan på grund av att samhället dragit in allt stöd till försörjningen.

Ovanstående text är ett utdrag ur en av dessa berättelser.

Den Onådiga Luntan är ett upprörande dokument som säger allt om vart vårt samhälle är på väg.

Radioteatern har gjort ett urval av breven och sammanställt dem för radio, lyssna på "Utförsäkrad - berättelser från Sverige 2013" och förfäras!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: