måndag, oktober 21, 2013

Vänsterpartiet är det enda hoppet

Det före detta språkröret för Miljöpartiet Birger Schlaug har kommit till insikten att det enda sättet att förändra samhället till det bättre är att rösta på Vänsterpartiet.

"Är Vänsterpartiet det enda kvarvarande hoppet för en icke-socialist som vill återupprätta värden?" är rubriken på hans blogginlägg där han frågar sig varför det bara är Vänsterpartiet som vågar sätta ner foten i protest mot samhällsutvecklingen.

Schlaug är som vanligt briljant i sitt skrivande där han förklarar varför såväl borgerliga som socialdemokratiska väljare har skäl att stötta Vänsterpartiet på valdagen.
Ett par utdrag ur inlägget:

"När vi har fått ett samhälle där man på fullt allvar kunnat funderar över hur mycket mer vinst ägarna kan få genom att dela servetter till gamla människor i fyra delar är vi alla illa ute. Det är inte längre fråga om detaljer, utan en fråga om värdeförskjutning som inte är acceptabel. Gamla människors vanvård som vinstgenerator är facit av en politiskt framarbetad samhällsförändring. 


Det handlar inte ”bara” om att ägare av riskkapitalbolag skor sig, det handlar om synen på hur vi skall behandla varandra. Den syn som smugit sig in är en följd av ideologiskt fattade beslut. Det är som om den ”moderna ideologin”, som närmast kan kallas ekonomismen, tror att alla som agerar på marknaden är goda människor som vill sina medmänniskor väl...

... Jag tänker inte ha Vänsterpartiets högst tvivelaktiga historia som mall för hur jag skall bedöma deras politik idag. Jag tänker inte ens bry mig om deras eviga ältande av begreppet "socialism". Jag kan därmed konstatera att det kan finnas skäl för såväl gröna som socialdemokratiska och borgerliga väljare att i dagsläget - hur konstigt det än känns - stötta Vänsterpartiet i ren protest mot vad som skett, vad som sker och vad som riskerar att ske om det får fortsätta. Eftersom kapitalismen visat sig vara alltför kreativ för sin eget bästa finns faktiskt skäl även för dess seriösa försvarare att skapa tryck för att motverka det som närmast kan liknas vid banditkapitalism utan mänskligt ansikte.

Man kan de facto hitta en värdegrund som förenar konservativa, socialliberaler, socialister och gröna och som står i bjärt kontrast till den "moderna" trendiga ideologins reduktion av reella värden. Partierna har inte förstått det. Centern och folkpartiet kanske allra minst, socialdemokraterna irrar från dag till annan utan kompasskurs, kristdemokraterna sviker kanske mest av alla - och gröna verkar ha en kompass som vrider sig efter väderläge.  Det är så in i h-e tragiskt. 


Jonas Sjöstedt har ett uppdrag - att sitta på de andras axel och påminna om värden och konsekvens - som många borde hoppas att han lyckas med. Vända den utveckling som de andra har skapat av ideologiska, lealösa eller maktpolitiska skäl. Uppdraget är större än retoriskt tal om socialism, större än viktig feminism, större än partipolitisk strategi. Det handlar om att återupprätta värden.

Som icke-socialist känns det ganska magsurt att behöva ställa hoppet till Vänsterpartiet. Men vad fan ska man göra?

Vi behöver göra en ärofylld reträtt för att ta människor, planeten och livet på allvar. Det får vara nog nu."Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: